Transformăm educația din România împreună. Pentru viitor.

„Îmi place să merg la școală.” 

„E interesant ce facem la școală.” 

„Doamna mă încurajează să dau tot ce pot.” 

„Dacă sunt furios sau trist, profesorul meu mă ajuta să mă simt mai bine.” 

„Profesorul meu îmi arată că îi pasă cu adevărat de mine.” 

„Mă simt văzut, ascultat, respectat. Mă simt în siguranță la școală.” 

Sunt răspunsurile pe care le-am primit de la majoritatea copiilor cu care lucrează profesorii și alumnii Teach for Romania. 20 000 anul acesta. Din păcate, sunt mult prea puțini, iar cea mai mare parte dintre cei 2 918 264 de elevi răspund contrariul. Nu este de mirare când ne uităm la succesiunea de crize ale sistemelor educaționale, sanitare, economice și acum geopolitice. Și e un răspuns justificat. E foarte ușor să ne simțim destabilizați, să ne distanțăm sau să ne resemnăm. Totuși, acestea sunt contextele care scot la suprafață adevărații lideri. 

Cum a arătat pentru noi anul școlar 2021-2022?

În Teach for Romania, 2021 a fost un an al anduranței, rezilienței, gândirii strategice, impactului pe termen mediu și lung în sistemul educațional românesc. A fost anul în care am reușit să susținem 119 participanți, cu 30% mai mulți decât în anul anterior, dar și anul în care, datorită sprijinului Lidl România, am reușit să deschidem, cu un an mai devreme, primul biroul regional Teach for Romania la Iași, în Moldova, regiune în care am integrat peste 30 de profesori, învățători și educatori.   

Studiile ne spun că un profesor pasionat este cel mai bun predictor al succesului elevilor ca viitori adulți. Noi spunem că un profesor pasionat schimbă vieți. Schimbă traiectorii. Construiește un viitor mai bun pentru noi toți.  

Îți suntem recunoscători ție, că ai continuat să ne oferi încredere și sprijin cum ai știut mai bine. Noi nu ne oprim, așa cum nici copiii nu se lasă. În continuare, avem nevoie de susținerea ta, a voastră, a tuturor oamenilor care văd în educație soluția schimbării profunde a societății. Numai prin educație putem construi viitorul nostru și al copiilor noștri.

Nu contează contextul, contează cum acționezi!

Cu ajutorul tău, în 2021:  

  1. Am antrenat și susținut aproximativ 120 de profesori în 22 de județe, care, împreună cu alumnii Teach for Romania au ajuns la aproximativ 20 000 de elevi din mediile vulnerabile.
  2. Am deschis primul biroul regional în Moldova, la Iași, cu ajutorul prietenilor de la LIDL România și am susținut 32 de profesori în județele Moldovei.
  3. Am derulat proiecte care au avut drept scop dezvoltarea abilităților de scris-citit și abilităților socio-emoționale; am contribuit la creșterea prezenței copiilor la școală și la dezvoltarea leadership-ului la elevi.
  4. Am început un proiect anti-discriminare derulat în 7 comunități vulnerabile din România, în parteneriat cu Roma Education Fund.
  5. Am dezvoltat și consolidat parteneriate strategice instituționale și am organizat o serie de dezbateri și conferințe în care am discutat despre problemele pe care le-am identificat în comunitățile Teach și soluțiile pe care le propunem.
  6. Am început pilotarea unui program de formare și mentorat dedicat profesorilor debutanți, în colaborare cu Ministerul Educației.
  7. Am pilotat cu ajutorul UiPath Foundation cursul de Leadership transformațional – dedicat directorilor de școală și celor care își doresc să preia conducerea școlii, și cursul Comunitățile viitorului, care a vizat crearea comunităților de practică în cancelariile școlilor – dedicat profesorilor non-Teach.
  8. Am organizat prima ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural, prin care ne-am dorit să aducem un plus de vizibilitate profesorilor care fac lucruri extraordinare în școlile de la sate.
  9. Am lansat podcast-ul „Teach la fața locului”, cu povești de la firul ierbii din comunitățile în care suntem prezenți. 

În cele ce urmează, îți prezentăm activitatea noastră din ultimul an și te invităm să ne susții în continuare. În raport vei regăsi rezultatele ultimului an, informații financiare și unde am investit banii, cât și cum ne poți fi în continuare alături, pentru a putea să construim împreună opțiuni de viață prin educație de calitate pentru fiecare copil din România.

Te invităm să parcurgi documentul și ne-ar bucura să ne transmiți feedback-ul tău pe email (office@teachforromania.ro) sau să te abonezi la newsletterul nostru aici.