În ciuda eforturilor depuse până acum, România este în continuare țara cu cel mai inechitabil sistem educațional, potrivit Comisiei Europene. Cele mai performante sisteme de învățământ din lume indică faptul că echitatea în educație depinde, de fapt, de calitate sporită a actului educațional – profesori special selectați, antrenați și echipați pentru a asigura progresul fiecărui copil.
De 10 ani, testăm această ipoteză prin colectarea minuțioasă a datelor în toată istoria noastră; consultarea a sute de profesori și zeci de experți și folosirea instrumentelor specializate de măsurare acolo unde contează.
Și putem spune cu încredere că această abordare funcționează. Profesorii motivați, bine antrenați, susținuți cu mentorat, resurse și o comunitate de practică adecvată, pot produce educație de calitate, indiferent de statutul socio-economic al copiilor. Pot sparge bariera.
Cum a arătat ultimul an în Teach for Romania?
În anul școlar 2022-2023 am antrenat și susținut 130 de cadre didactice Teach for Romania, care au predat în 113 școli, din 21 de județe și care împreună cu alumnii Teach for Romania au ajuns la peste 20 000 de elevi din mediile vulnerabile.
Am dublat numărul de profesori susținuți în județele Moldovei, de la 32 la 64.
Am lansat unul dintre cele mai ambițioase proiecte naționale în zona de literație împreună cu Fundația Noi Orizonturi.
Dacă la începutul anului 5 din 10 elevii evaluați se aflau la un nivel funcțional al alfabetizării (scoruri peste 25 de puncte), la finalul anului școlar 8 din 10 elevi sunt la un nivel funcțional sau înalt funcțional.
Am pus bazele primului program național de numerație care dezvoltă elevilor abilități de aplicare a conceptelor matematice în toate ariile vieții.
Am derulat proiecte care au avut drept scop dezvoltarea abilităților socio-emoționale; am contribuit la creșterea prezenței copiilor la școală și la dezvoltarea leadership-ului la elevi.
Am derulat pentru al doilea an un program de formare și mentorat dedicat profesorilor debutanți, în colaborare cu Ministerul Educației.
Am lansat „Leadership educațional pentru transformare sustenabilă” – primul program postuniversitar de formare și dezvoltare construit de Facultatea de Psihologie și Științele Educației și Teach for Romania.
Am organizat a doua ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural, pentru a aduce la lumină și a celebra eforturile profesorilor extraordinari din mediul rural.
Am contribuit în procesul de consultare legislativă prin Alianța „O voce pentru Educație” în cadrul căreia ne-am asumat rolul de lider pe grupul „Carieră didactică” și pe cel de contributor în temele de incluziune, literație, finanțare.
Am deschis ruta de intervenție de schimbare cultură școlară prin Proiectul Pilot Școală Rădești. Transformarea sustenabilă a unei întregi școli.
Până în 2033 ne propunem:
- Să ajungem la 10% din profesorii României.
- Să ajutăm 25% din copiii vulnerabili.
- Să implementăm modelul Teach for Romania în 40 de școli pilot, transformându-le în exemple de bună practică.
- Să măsurăm și documentăm riguros acțiunile într-un studiu longitudinal de impact.
În cele ce urmează, îți prezentăm activitatea noastră din ultimul an și te invităm să ne susții în continuare. Educația este soluția schimbării profunde a societății și îți mulțumim ție că ești aproape de noi contribuind la această schimbare.
Te invităm să parcurgi raportul nostru aniversar și să ne transmiți feedback-ul tău pe email (comunicare@teachforromania.ro) sau să te abonezi la newsletterul nostru aici.