90% din elevii de grădiniță și 92% din clasa pregătitoare au avut creșteri la citit.
Am avut peste 250 de copii din peste 20 de județe în programe intensive remediale.
90% din acești copii cu rămâneri în urmă au recuperat semnificativ din decalajele acumulate.
La începutul anului școlar 5 din 10 elevi evaluați nu înțelegeau ce citeau sau înțelegeau insuficient.
La finalul anului școlar, 8 din 10 elevi pot să înțeleagă ceea ce citesc.
8 din 10 copii din ciclul primar au avut creșteri semnificative la numerație.
Previous
Next

În ciuda eforturilor depuse până acum, România este în continuare țara cu cel mai inechitabil sistem educațional, potrivit Comisiei Europene. Cele mai performante sisteme de învățământ din lume indică faptul că echitatea în educație depinde, de fapt, de calitate sporită a actului educațional – profesori special selectați, antrenați și echipați pentru a asigura progresul fiecărui copil.  

 

De 10 ani, testăm această ipoteză prin colectarea minuțioasă a datelor în toată istoria noastră; consultarea a sute de profesori și zeci de experți și folosirea instrumentelor specializate de măsurare acolo unde contează. 

 

Și putem spune cu încredere că această abordare funcționează. Profesorii motivați, bine antrenați, susținuți cu mentorat, resurse și o comunitate de practică adecvată, pot produce educație de calitate, indiferent de statutul socio-economic al copiilor. Pot sparge bariera. 

Începutul a fost despre curaj, asumare, învățare. Încă din primul an ne-am dat seama că modelul Teach for Romania este o modalitate viabilă de a duce educație de calitate și o soluție de ieșire din cercul vicios al lipsei de oportunitate pentru cei peste 1.000.000 de elevi din medii vulnerabile. După zece ani, ne aplaudăm munca dar în același timp ne uităm cu sinceritate și claritate la ce mai avem încă de făcut.
Iuliana Pielmuș
Director Executiv Teach for Romania
0
de copii din România la care am ajuns în 10 ani

Cum a arătat ultimul an în Teach for Romania?

 • În anul școlar 2022-2023 am antrenat și susținut 130 de cadre didactice Teach for Romania, care au predat în 113 școli, din 21 de județe și care împreună cu alumnii Teach for Romania au ajuns la peste 20 000 de elevi din mediile vulnerabile.

 • Am dublat numărul de profesori susținuți în județele Moldovei, de la 32 la 64.

 • Am lansat unul dintre cele mai ambițioase proiecte naționale în zona de literație împreună cu Fundația Noi Orizonturi.

 • Dacă la începutul anului  5 din 10 elevii evaluați se aflau la un nivel funcțional al alfabetizării (scoruri peste 25 de puncte), la finalul anului școlar 8 din 10 elevi sunt la un nivel funcțional sau înalt funcțional. 

 • Am pus bazele primului program național de numerație care dezvoltă elevilor abilități de aplicare a conceptelor matematice în toate ariile vieții.

 • Am derulat proiecte care au avut drept scop dezvoltarea abilităților socio-emoționale; am contribuit la creșterea prezenței copiilor la școală și la dezvoltarea leadership-ului la elevi. 

 • Am derulat pentru al doilea an un program de formare și mentorat dedicat profesorilor debutanți, în colaborare cu Ministerul Educației.

 • Am lansat „Leadership educațional pentru transformare sustenabilă” – primul program postuniversitar de formare și dezvoltare construit de Facultatea de Psihologie și Științele Educației și Teach for Romania.

 • Am organizat a doua ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural, pentru a aduce la lumină și a celebra eforturile profesorilor extraordinari din mediul rural.  

 • Am contribuit în procesul de consultare legislativă prin Alianța „O voce pentru Educație” în cadrul căreia ne-am asumat rolul de lider pe grupul „Carieră didactică” și pe cel de contributor în temele de incluziune, literație, finanțare. 

 • Am deschis ruta de intervenție de schimbare cultură școlară prin Proiectul Pilot Școală Rădești. Transformarea sustenabilă a unei întregi școli.

Până în 2033 ne propunem:

În cele ce urmează, îți prezentăm activitatea noastră din ultimul an și te invităm să ne susții în continuare. Educația este soluția schimbării profunde a societății și îți mulțumim ție că ești aproape de noi contribuind la această schimbare.  

Te invităm să parcurgi raportul nostru aniversar și să ne transmiți feedback-ul tău pe email (comunicare@teachforromania.ro) sau să te abonezi la newsletterul nostru aici.

Noi și cei 90 000 de copii la care am ajuns în cei 10 ani de activitate îți mulțumim!