În ciuda eforturilor depuse până acum, România este în continuare țara cu cel mai inechitabil sistem educațional, potrivit Comisiei Europene. Cele mai performante sisteme de învățământ din lume indică faptul că echitatea în educație depinde, de fapt, de calitate sporită a actului educațional – profesori special selectați, antrenați și echipați pentru a asigura progresul fiecărui copil.
De 11 ani, testăm această ipoteză prin colectarea minuțioasă a datelor în toată istoria noastră; consultarea a sute de profesori și zeci de experți și folosirea instrumentelor specializate de măsurare acolo unde contează.
Și putem spune cu încredere că această abordare funcționează. Profesorii motivați, bine antrenați, susținuți cu mentorat, resurse și o comunitate de practică adecvată, pot produce educație de calitate, indiferent de statutul socio-economic al copiilor. Pot sparge bariera.
Cum a arătat ultimul an în Teach for Romania?
În anul școlar 2023-2024 am antrenat și susținut 140 de cadre didactice Teach for Romania, care au predat în 124 școli, din 22 de județe și care împreună cu alumnii Teach for Romania au ajuns la peste 23.000 de elevi din mediile vulnerabile.
Am deschis al doilea birou regional Teach for Romania, la Timișoara, care susține prezența și programele educaționale ale organizației din15 județe din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.
Am derulat prima ediție a Caravanei Literației, un program educațional care crește competentele de literație ale copiilor, pornind de la cei cu cele mai grave rămâneri în urmă. Am lucrat cu peste 30 de școli din județele Bacău, Cluj, Constanța, Galați, Prahova și Vâlcea, alături de 440 de copii, 385 de părinți și 275 de profesori și am amenajat 5 laboratoare de literație și 5 spații de lectură în școlile partenere.
Am pilotat un model de intervenție de literație remedială intensivă concentrat la nivel de școală – primul laborator de literație Teach for Romania în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 161, Giulești, unde testați și introduși în programul de recuperare a rămânerilor în urmă peste 150 de copii de primar și gimnaziu.
Am organizat prima ediție a Conferinței Naționale de Literație împreună cu Fundația Noi Orizonturi și în parteneriat cu o serie de organizații non-guvernamentale și universități active în domeniul literației unde am avut alături specialiști internaționali și peste 250 de participanți.
Am implementat pentru al doilea an o intervenție de schimbare a culturii școlare prin programul pilot Teach for Romania de intervenție la nivel de școală desfășurat în Rădești, Moldova. Programul este acum gata de scalare.
Am oferit, cu sprijinul partenerilor noștri, 57 de micro–granturi cu o valoare totală de peste 200,000 RON prin care am susținut elevii și profesorii să își pună în practică abilitățile de leadership și să implementeze propriile soluții pe subiecte precum literație, numerație, dezvoltarea abilităților socio-emoționale și educație de mediu.
Până în 2033 ne propunem:
- Să ajungem la 10% din profesorii României.
- Să ajutăm 25% din copiii vulnerabili.
- Să avem în școlile din România, +1000 de educatori, învățători, profesori și directori Teach for Romania.
- Să implementăm modelul Teach for Romania în 40 de școli pilot, transformându-le în exemple de bună practică.
- Să măsurăm și documentăm riguros acțiunile într-un studiu longitudinal de impact.
În cele ce urmează, îți prezentăm activitatea noastră din ultimul an și te invităm să ne susții în continuare. Educația este soluția schimbării profunde a societății și îți mulțumim ție că ești aproape de noi contribuind la această schimbare.
Te invităm să parcurgi raportul și să ne transmiți feedback-ul tău pe email (comunicare@teachforromania.ro) sau să te abonezi la newsletterul nostru aici.