În ultimul an școlar, peste 350 de copii au participat în programe intensive remediale.
Dintre care 96% erau cu 3-4 și chiar 5 clase în urma clasei frecventate.
Până la finalul anului școlar, toți copiii au recuperat cel puțin o clasă.
92% din copiii de grădiniță și 98% din clasa pregătitoare au avut creșteri la citit.
7 din 10 elevi evaluați la gimnaziu au trecut de la un nivel nefuncțional al literației la nivel funcțional.
7 din 10 copii din ciclul primar au avut creșteri semnificative la numerație. Pot folosi elemente de bază de matematică pentru a descifra și înțelege mai bine lumea.
Previous slide
Next slide

În ciuda eforturilor depuse până acum, România este în continuare țara cu cel mai inechitabil sistem educațional, potrivit Comisiei Europene. Cele mai performante sisteme de învățământ din lume indică faptul că echitatea în educație depinde, de fapt, de calitate sporită a actului educațional – profesori special selectați, antrenați și echipați pentru a asigura progresul fiecărui copil.  

De 11 ani, testăm această ipoteză prin colectarea minuțioasă a datelor în toată istoria noastră; consultarea a sute de profesori și zeci de experți și folosirea instrumentelor specializate de măsurare acolo unde contează. 

Și putem spune cu încredere că această abordare funcționează. Profesorii motivați, bine antrenați, susținuți cu mentorat, resurse și o comunitate de practică adecvată, pot produce educație de calitate, indiferent de statutul socio-economic al copiilor. Pot sparge bariera. 

„În cei 11 ani de existență, organizația Teach for Romania a fost martoră unei evoluții remarcabile. Prin inovație și leadership colectiv, am reușit să deschidem noi orizonturi pentru zeci de mii de copii din școli vulnerabile, demonstrând că potențialul lor nu are limite atunci când sunt sprijiniți de profesori dedicați și comunități puternice. Acest parcurs ne-a determinat ca, împreună cu partenerii noștri, să extindem intervenția noastră în regiunea Centru-Vest, unde am deschis al doilea birou regional, la Timișoara, după cel din Moldova. Lucrul acesta ne responsabilizează să continuăm misiunea noastră cu și mai multă pasiune, determinare, pentru a-i ajuta pe toți copiii să-și împlinească visurile prin educație de calitate.”
Iuliana Pielmuș
Director Executiv Teach for Romania
„Nu trăim într-o eră bună pentru sistemul educațional. Testele PISA, la fel și Raportul RISE publicat anul trecut arată că ne aflăm în mijlocul unui declin al rezultatelor școlare în rândul tinerilor din țările aflate în curs de dezvoltare. Este timpul pentru o resetare a educației în termeni de prioritate și metodă de abordare la școală. Cercetătorii au concluzionat că tindem să investim toată energia în partea tehnică a educației: curriculum, formarea profesorilor, logistică și asigurarea unei tehnologii adecvate pentru studiul la clasă, dar nu este suficient. Ce lipsește este implicarea colectivă, aducerea împreună a tuturor celor care pot contribui la educația și dezvoltarea copiilor. Ceea ce am văzut cu adevărat este că, atâta timp cât suficienți oameni au aceeași misiune de a se asigura că toți acei copii din medii vulnerabile prosperă, putem realiza orice. Așa că am foarte multă speranță pentru România. Doar văzând ce a realizat Teach for Romania în primul deceniu pentru a genera atât de mult leadership colectiv. Oameni care lucrează în tot ecosistemul copiilor, care au aceeași misiune.”
Wendy Kopp
CEO și Fondator Teach for All
de copii din România la care am ajuns în 11 ani
0

Cum a arătat ultimul an în Teach for Romania?

  • În anul școlar 2023-2024 am antrenat și susținut 140 de cadre didactice Teach for Romania, care au predat în 124 școli, din 22 de județe și care împreună cu alumnii Teach for Romania au ajuns la peste 23.000 de elevi din mediile vulnerabile. 

  • Am deschis al doilea birou regional Teach for Romania, la Timișoara, care susține prezența și programele educaționale ale organizației din15 județe din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. 

 

  • Am derulat prima ediție a Caravanei Literației, un program educațional care crește competentele de literație ale copiilor, pornind de la cei cu cele mai grave rămâneri în urmă. Am lucrat cu peste 30 de școli din județele Bacău, Cluj, Constanța, Galați, Prahova și Vâlcea,  alături de 440 de copii, 385 de părinți și 275 de profesori și am amenajat 5 laboratoare de literație și 5 spații de lectură în școlile partenere. 

  • Am pilotat un model de intervenție de literație remedială intensivă concentrat la nivel de școală –  primul laborator de literație Teach for Romania în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 161, Giulești, unde testați și introduși în programul de recuperare a rămânerilor în urmă peste 150 de copii de primar și gimnaziu. 

  • Am organizat prima ediție a Conferinței Naționale de Literație împreună cu Fundația Noi Orizonturi și în parteneriat cu o serie de organizații non-guvernamentale și universități active în domeniul literației unde am avut alături specialiști internaționali și peste 250 de participanți. 

  • Am implementat pentru al doilea an o intervenție de schimbare a culturii școlare prin programul pilot Teach for Romania de intervenție la nivel de școală desfășurat în Rădești, Moldova. Programul este acum gata de scalare.  

  • Am oferit, cu sprijinul partenerilor noștri, 57 de microgranturi  cu o valoare totală de peste 200,000 RON prin care am susținut elevii și profesorii să își pună în practică abilitățile de leadership și să implementeze propriile soluții pe subiecte precum literație, numerație, dezvoltarea abilităților socio-emoționale și educație de mediu. 

Până în 2033 ne propunem:

În cele ce urmează, îți prezentăm activitatea noastră din ultimul an și te invităm să ne susții în continuare. Educația este soluția schimbării profunde a societății și îți mulțumim ție că ești aproape de noi contribuind la această schimbare.  

Te invităm să parcurgi raportul și să ne transmiți feedback-ul tău pe email (comunicare@teachforromania.ro) sau să te abonezi la newsletterul nostru aici.

Noi și cei 100 000 de copii la care am ajuns în cei 11 ani de activitate îți mulțumim!