Home NEST

Program de mentorat pentru profesorii la început de drum

Primii ani de profesorat sunt grei, mai ales atunci când alegi să predai într-o școală vulnerabilă, acolo unde nevoile sunt mari. Știm asta. Și mai știm că există numeroși profesori valoroși în sistem, oameni cu multă experiență care pot și vor să îi ajute pe cei aflați la început de drum în această meserie. De aici, primul program de mentorat adaptiv pentru profesori debutanți – practic, aplicat, de la practician la practician, cu resurse, sfaturi și structură.

Acesta este locul potrivit pentru:

Profesori debutanți

Ce beneficii oferă programul cadrelor didactice debutante care predau în școli vulnerabile?

Pe parcursul programului cadrele didactice debutante vor beneficia de mentorat adaptiv pentru:

Criterii de eligibilitate.

Acest program se adresează acelor cadre didactice care:

Proces de înscriere și selecție pentru profesorii debutanți/novici

Programul are un număr limită de 120 de participanți în anul școlar 2021-2022, care vor fi organizați în 40 de grupe. Participarea la program este gratuită prin completarea unui formular online până pe 5 noiembrie 2021. Toți candidații vor primi un răspuns, indiferent de natura lui, până pe maximum 15 noiembrie 2021.

Profesori mentori

Profesorii cu experiență și rezultate sunt invitați să se înscrie în program, pentru a participa ca mentori. Criteriile de eligibilitate sunt următoarele:
Beneficii pentru profesorii mentori?

Mentorii care vor participa în program vor fi sprijiniți financiar pe perioada proiectului și vor primi o certificare recunoscută de Ministerul Educației. Pe parcursul programului de formare profesorii mentori vor beneficia de:

Proces de înscriere și selecție pentru profesorii mentori:

Pentru a face parte din program, cadrele didactice interesate de poziția de mentor vor trece printr-un proces de selecție care presupune: în primă etapa completarea unui formular online până la data de până pe 11 octombrie 2021. în cazul în care după completarea formularului online sunteți eligibil/ă se va trece la etapa a doua de interviu, în care se vor evalua motivația de a participa în program și o serie de competențe legate de profesia de mentor. Interviurile vor avea loc în perioada 12 – 29 octombrie 2021. Toți candidații vor primi un răspuns, indiferent de natura lui, până pe maximum 5 noiembrie 2021.

Pentru a putea face parte din program, mentorii trebuie să treacă printr-un program obligatoriu de formare care presupune 60 de ore, livrate în format hibrid (online și prezență fizică), structurate în 3 reprize a căte 20 de ore, concentrate pe mentoratul adaptiv. Fiecare repriză va conține ore de formare livrate online, ore de orientare și debrifing cu prezență fizică, ore de observare la clasă cu și fără sprijin direct în predare, reflecție pedagogică și metacogniție, aplicarea conceptelor în activitatea de mentorat cu profesorii debutanți, observare și sprijin din partea echipei de proiect.

Acest program pilot de mentorare a cadrelor didactice debutante face parte din proiectul NEST – Suport și formare pentru cadre didactice debutante, un proiect internațional finanțat prin programul Erasmus+, sub prioritatea 3 “Sprijin pentru reforma politicilor publice”. Acest proiect este derulat în consorțiu, prin colaborarea a 16 organizații partenere din 6 State Membre ale Uniunii Europene. În România, proiectul NEST este derulat în parteneriat de Teach for Romania și Ministerul Educației, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.