EDUCĂM VIITORI ADULȚI
RESPONSABILI CU MEDIUL
ÎNCONJURĂTOR

EDUCĂM VIITORI ADULȚI
RESPONSABILI CU MEDIUL
ÎNCONJURĂTOR

Programul de educație pentru mediu ”Verde pentru Generația Alpha”, elaborat împreună cu Fundația OMV Petrom, își propune să aducă în sălile de clasă, de la grădiniță până la final de gimnaziu, noțiuni teoretice și activități practice care să îi transforme pe elevii de astăzi în adulți activi și responsabili în viitor.

Mai mult decât acțiuni punctuale, programul Verde pentru Generația Alpha promovează intervenții constante și susținute de educație pentru mediu, cu accent pe competențele de ecologie pe care trebuie să le dezvolte fiecare elev pentru a putea acționa responsabil față de mediu în viața de zi cu zi.

Cu această idee în minte, experții Teach for Romania au dezvoltat câte o hartă a competențelor verzi și un ghid cu activități și resurse educaționale ușor de implementat, pentru fiecare din cele trei cicluri școlare (preșcolar, primar și gimnazial).

Ce este harta
competențelor verzi?

Rolul școlii este esențial în formarea atitudinilor, comportamentelor și valorilor care ne vor permite nouă, ca societate, să evoluăm în direcția sustenabilității.

Pentru a putea face educație de mediu metodic și riguros, am dezvoltat un set de competențe – o hartă pentru a naviga strategic acest domeniu puțin explorat în școlile din România.

Harta competențelor verzi a fost schițată ca un traseu ideal pe care să îl poată asuma cât mai mulți profesori. Astfel încât, pornind din grădiniță și finalizând gimnaziul, elevii să știe să observe și să analizeze, apoi să planifice și să implementeze schimbări relevante pentru comunitățile lor. 

Trei ghiduri cu activități
– de la preșcolar la gimnaziu

Ghidurile au fost scrise de educatori, învățători și profesori pasionați de științe, ecologie și nu numai. Testându-le și cunoscând realitățile publicului cititor, autorii vin cu propuneri care să poată fi integrate în planificarea de zi cu zi (de exemplu, la o oră de Arte sau Matematică) și în Săptămâna Verde.

Mai mult, ele au trecut de exigențele cenzorilor științifici ca propuneri potrivite vârstelor și scopului asumat. Așadar, ghidurile conțin activități care vor stârni curiozitatea și vor crea o atmosferă de învățare activă. Autorii îi invită pe elevi, la fiecare pas, să pună întrebări și să formeze o relație de grijă, compasiune și responsabilitate pentru mediul înconjurător.

Curs video introductiv

Programul ”Verde pentru generația Alpha” încurajează orice profesor, indiferent ce materie predă, să înceapă să dezvolte competențe de mediu pentru elevii săi.

Înțelegem totuși că este dificil pentru un profesor care nu a abordat niciodată până acum aceste teme să știe de unde să înceapă. Acesta este motivul pentru care urmează să lansăm un curs introductiv de educație pentru mediu adresat cadrelor didactice care vor să își proiecteze un astfel de program coerent și consecvent pentru clasele lor.

Vă puteți pre-înscrie pentru a afla despre lansarea acestui curs introductiv și a-i explora resursele.

Kit-uri de resurse
pentru clasă

Încă din primul an al lansării programului, profesorii și alumnii Teach for Romania au primit kit-uri de educație pentru mediu cu resurse de folosit în clasă.

Acestea conțin în primul rând materiale educative (ghiduri și cărți cu activități), jocuri educaționale care abordează concepte legate de protecția mediului, instrumente pentru observații și analize (lupe sau microscoape mici pentru a examina plante, insecte sau alte elemente ale naturii).

De asemenea, kit-urile mai includ seturi de experimente (legate de apă, sol și alte aspecte ale mediului), semințe și ghivece pentru a încuraja elevii să își cultive propriile plante și informații despre importanța plantelor în menținerea echilibrului ecologic.

Cutia kit-ului care conține materialele educative este confecționată din carton reciclabil și poate fi reutilizată, transformându-se într-o mini-seră pentru plantarea semințelor primite în kit.

Granturi pentru proiecte
de mediu în școli

Programul „Verde pentru generația Alpha” susține financiar, prin granturi, proiecte ecologice gândite atât de elevi cât și de profesori, pentru transformare claselor și școlilor din românia în spații responsabile cu mediul înconjurător.

Programul de educație pentru mediu ”Verde pentru generația Alpha” este susținut de Teach for All și Fundația OMV Petrom.