Constantin Mija, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 6 „Nicolae Titulescu” din Constanța, este un om dedicat și pasionat de educație. A ales să se înscrie în programul nostru pentru că simțea nevoia unui refresh la tot ce știa în meseria lui, cât și nevoia de apartenență la o comunitate care gândește ca el. Acum el este membru al generației a XI-a de cadre didactice susținute de Teach for Romania, din pilonul directori, și spune că prima schimbare observată de către colegii lui, dar și de către elevi a fost simplitatea în a oferi, primi și integra feedback, lucru pe care l-a deprins în etapa de formare inițială – Academia de Leadership și Formare în Educație, cât și din mentoratul pe care-l primește din partea tutorelui său – Livia Mohîrța. E încântat că pe durata celor doi ani de program, are sprijin specializat din partea Liviei.
Profesor de religie la bază, Costin a făcut conversie profesională pe informatică, pentru a putea îmbina la orele sale pasiunea pentru tehnologie, robotică și echipamente tehnice. Reușește să îmbine valorile și tehnologia pentru a le oferi copiilor o experiență de învățare captivantă.
Dascălul are și o întâmplare amuzantă din timpul atelierelor de robotică, atunci când copiii au construit singuri un aparat de radio și au fost uimiți de propriile lor reușite. „Trebuia sa mai punem doi acumulatori și m-am dus în birou să îi aduc. Când am revenit în clasă, copiii erau cu placa în mână și cu un singur fir. I-am intrebat „ce proiect ați făcut?” și ei mi-au răspuns „radioul ăsta, dar nu știm ce să facem cu firul ăsta”. Era un capăt care atârna. Am confruntat împreună schițele și era totul perfect. Am pus bateriile și le-am spus „asta este antena”. Copiii au fost încremeniți, „wow, ce-am putut să facem”. O replică ce spune totul despre entuziasmul lor.”
🏫 O școală diversă, o comunitate unită
Cu 700 de elevi de la preșcolar la ultima clasă de gimnaziu, în Școala nr. 6 din Constanța se întâlnesc în aceleași clase și copii de alte naționalități și etnii: ucraineni (numai anul acesta sunt 100 de copii, pe când anul trecut au fost 300), sirieni, turci, romi, tătari. Școala este un loc al diversității culturale și emoționale, unde Costin și echipa sa lucrează constant pentru a-i ajuta pe copii să se adapteze și să învețe unii de la alții, oferindu-le sprijin în învățarea limbii române și integrarea în comunitate.
Pe lângă clubul de robotică, atelierele de literație dedicate elevilor, părinților și profesorilor realizate în proiectul Caravana literației, Costin derulează alături de colectivul școlar și ateliere ce au drept scop reducerea abandonului școlar, unde fiecare copil este sprijinit să meargă mai departe. De exemplu, vara trecută școala a organizat pentru elevii de clasele a VII-a și a VIII-a, o excursie în Bucovina, indiferent de note și medii, pentru a le arăta că lumea este mai mare decât își imaginează și că școala poate fi o experiență plăcută.
Directorul ne povestește că își dorește să aducă și mai multe resurse pentru elevii școlii și să transforme spațiul într-unul modern, adaptat educației viitorului. Prin proiecte de reabilitare energetică finanțate prin PNRR, școala va avea panouri solare, module de control, table inteligente și sisteme audio în fiecare clasă – un pas important spre o educație modernă și sustenabilă.
❤️ Ce îl motivează pe Costin?
„Mă gândesc la binele copiilor și știu că pot să fac să fie bine pentru ei.” Iar atunci când lucrurile merg așa cum trebuie, simte că trăiește cu adevărat.
Felicitări, Costin, pentru dedicarea și implicarea ta! 👏 Educația are nevoie de oameni ca tine! Dacă și tu simți să faci parte dintr-o comunitate care gândește ca tine, află mai multe detalii și înscrie-te pe teachforromania.org/inscrieri.