ȘTII DEJA DE CE ȚI-AI ALES CARIERA DE PROFESOR.
SAU EA PE TINE.
Dar am luat tot ce iubeai deja să faci și am pus câteva motive de zâmbit în plus, care fac toată diferența:
o comunitate de profesori care gândesc ca tine, resurse să gestionezi problemele din comunitatea ta, o echipă de mentori care să te ajute să răspunzi nevoilor fiecărui copil din clasă.
RECRUTĂM PENTRU O NOUĂ GENERAȚIE DE PROFESORI TEACH FOR ROMANIA, PROFESORI CA TINE.
ÎNSCRIE-TE PÂNĂ PE 21 IANUARIE.
CE PROFIL CĂUTĂM?
Căutăm acei profesori care își doresc să facă lucrurile diferit, care știu că procesul educațional, în special în mediile defavorizate, întâmpină foarte multe provocări și sunt dispuși să contribuie la rezolvarea acestora.
Programul își propune să îi echipeze pe acești oameni din sistem cu aptitudinile necesare să acționeze strategic și să producă schimbări sustenabile.
Căutăm profesorii care sunt dispuși să facă mai mult și au nevoie de o comunitate de oameni la fel ca ei, cu care să lucreze împreună; de mentori care să le ofere resurse să își îndeplinească obiectivele; de o echipă de profesioniști care să se așeze în spatele ideilor și muncii lor și să le susțină.
Valorificând formările, mentoratul și resursele Teach for Romania, poți începe să schimbi lucrurile așa cum știi că trebuie schimbate!
AFLĂ CUM CONTRIBUI LA VIZIUNEA PE TERMEN LUNG A ORGANIZAȚIEI, DUPĂ CEI 2 ANI LA CATEDRĂ
TEACH ESTE PENTRU TINE DACĂ
EȘTI PROFESOR DEBUTANT
Ești pasionat și ai intrat în sistem să îți faci treaba bine. Simți că ai nevoie de îndrumare și o echipă de colegi empatici, care trec prin același proces.
EȘTI PROFESOR CU EXPERIENȚĂ
Te lupți de multă vreme cu problemele din sistem și simți nevoia unei comunități care se confruntă cu aceleași provocări și care nu renunță. Vrei o perspectivă nouă despre cum ai putea să răspunzi nevoilor și provocărilor clasei tale sau vrei să te specializezi pe dezvoltarea literației, numerației, educației pentru mediu, educației socio-emoționale.
EȘTI DIRECTOR DE ȘCOALĂ
Ai nevoie de susținere pentru a construi o cancelarie unită și o școală care muncește pentru elevi.
TU EȘTI PENTRU TEACH DACĂ
Programul Teach for Romania este o călătorie pentru fiecare candidat.
Te încurajăm ca, înainte să pornești la drum, să te asiguri că:
Înțelegi că programul Teach for Romania reprezintă un angajament inițial de 2 ani de implicare ca educator, învățător, profesor sau director într-o școală publică cu grad mare de defavorizare, conform indicelui IRSE. Dacă nu lucrezi acum într-o astfel de școală, va trebui să îți schimbi locul de muncă.
Vei fi disponibil/disponibilă full-time 5 săptămâni consecutive, în iulie –august 2025, pentru participarea la Academia de Leadership și Formare în Educație. Din acestea, 3 săptămâni vor presupune relocarea într-o comunitate vulnerabilă;
Îți vei adapta planificarea sau vei integra principiile Teach for Romania, înțelegând că programul nu presupune doar formare, ci și mentorat și sprijin în implementarea metodelor predate.
În timpul celor 2 ani de program, vei fi disponibil/disponibilă periodic pentru formări seara și în weekend. Având în vedere numărul mare de participanți și programelor lor diferite de predare, formările nu pot avea loc decât în aceste intervale de ”timp liber”.
Vei interveni în clasă, dar și dincolo de aceasta, în cancelarie și în comunitatea în care elevii trăiesc, unde Teach for Romania își propune să lupte împotriva abandonului școlar, a discriminării și inechității, și pentru siguranța copilului, șanse egale la educație de calitate.
Nu ai antecedente referitoare la orice fel de nerespectare a drepturilor și libertăților copiilor, nu ai abuzat (fizic, emoțional, psihologic, sexual şi economic cf. Legii nr. 272/2004, Secțiunea a 3-a, art. 94) niciun copil și poți oferi cazierul judiciar, la cerere.
CĂLĂTORIA CANDIDATULUI
TEACH FOR ROMANIA
RECRUTARE
Înscrierea în program se face prin completarea formularului de înregistrare (aprox. 25 de minute).
În urma analizei profilului tău, descris în acest formular, poți trece mai departe în următoarea etapă, cea în care completezi formularul de înscriere primit automat prin email.
SELECȚIE
Este important de știut că în procesul de selecție nu comparăm candidații, ci îi evaluăm conform unui model intern de selecție, bazat pe competențe și abilități, precum:
- înțelegerea și alinierea cu viziunea și valorile organizației noastre;
- potențialul de leadership;
- perseverența, adaptabilitatea și disponibilitatea de a lucra în medii cu grad înalt de incertitudine;
- deschiderea către autocunoaștere și autodepășire;
- gândire critică și gândire strategică;
- comunicarea și construirea de relații.
ONBOARDING
În etapa de onboarding vei cunoaște comunitatea Teach for Romania, vei observa realitatea comunităților vulnerabile și vei înțelege în profunzime programul și viitorul tău rol; onboarding-ul îți va forma o imagine despre ce va însemna experiența Teach for Romania pentru tine.
La sfârșitul perioadei de onboarding vom încheia contractul de sponsorizare pentru cei 2 ani de program.
INTEGRARE ÎN SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT
Pentru că tu lucrezi deja în sistemul de învățământ, beneficiezi de susținerea noastră în această etapă doar dacă ai nevoie să schimbi școala cu una care să îndeplinească criteriile Teach for Romania în ceea ce privește gradul de defavorizare.
Teach for Romania nu are „posturi rezervate”, deci va trebui să treci prin procesul clasic de obținere a unui post în învățământ.
Dar cu siguranță îți putem oferi îndrumare și susținere în găsirea celei mai potrivite poziții pentru noua etapă în carieră, ca profesor Teach for Romania.
ACADEMIA DE LEADERSHIP ȘI FORMARE ÎN EDUCAȚIE
Academia de Leadership și Formare în Educație este singurul program de formare integrat, de învățare accelerată, dedicat cadrelor didactice care aleg să acționeze alături de Teach for Romania în școli publice vulnerabile.
PROGRAMUL DE 2 ANI
Pregătirea și susținerea continuă a participanților pe parcursul celor 2 ani au ca scop dezvoltarea unor competențe necesare pentru a putea susține învățarea în școlile ce se confruntă cu provocări și pentru a deveni lideri capabili de schimbări sistemice în educație – leadership și self-leadership, reziliență, gândire strategică, predare strategică, construirea de relații.
Impactul vizat în primul an este la clasă, în anul 2, în școală și în comunitate, iar mai apoi sistemic, prin contribuția lor la viziunea organizației din rolul de alumni.
COMUNITATEA DE ALUMNI
Programul de 2 ani este o etapă intermediară a călătoriei tale, în care vei înțelege provocările și nevoile elevilor din comunități vulnerabile, vei avea atitudinea potrivită în fața provocărilor, vei dobândi competențe de leadership transferabile și îți vei dezvolta o rețea puternică de contacte.
În funcție de runda de înscriere în care vrei să participi, te poți înscrie până pe 12 noiembrie 2025, 21 ianuarie 2025 și 11 martie 2025.
Te rugăm să ții cont că procesele de recrutare și selecție, de la momentul înscrierii tale până în momentul acceptării în program, pot să dureze până la 3 luni. Angajamentul tău în program începe odată cu participarea la formarea inițială din perioada iulie-august 2024 și se continuă cu activitatea la clasă, cu start în septembrie 2024.
Observație:
Dacă nu poți accesa formularul, te invităm să încerci următoarele variante:
- Deschide formularul într-un alt browser (Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox, Edge) sau pe un alt dispozitiv decât cel folosit inițial.
- Schimbă sursa de Internet: de la WI-FI să treceți la date mobile și viceversa.
- Schimbă sursa de WI-FI: conectează-te la rețeaua de WI-FI a unui alt furnizor de internet (din ce am observat, există furnizori ale căror setări blochează accesarea formularelor noastre).
În cazul în care cele de mai sus nu funcționează, te rugăm să mai aștepți câteva ore, apoi să accesezi din nou formularul încercând aceste variante. Dacă ai făcut și acest lucru și în continuare nu îl poți accesa, te rugăm să ne scrii un email la recrutare@teachforromania.ro.
1. Evaluarea formularului de înscriere
Toți candidații primesc rezultatele acestei evaluări prin email; dacă treci de această etapă, vei fi invitat/ă la un interviu online de maximum 1 oră.
2. Interviul online
Vei putea alege data și ora interviului din opțiunile puse la dispoziție de echipa noastră. În această etapă evaluăm motivația pentru a face parte din programul Teach și în ce măsură te potrivești cu profilul căutat de noi; tot în această etapă vei rezolva un chestionar de exprimare
corectă în limba română.
Toți candidații primesc rezultatele interviului prin email; dacă treci de această etapă, vei fi invitat/ă la următoarea etapă – centrul de evaluare.
3. Centrul de evaluare online
Aceasta este ultima etapă de selecție și este organizată în două zile lucrătoare pe care le vei putea alege din opțiunile puse la dispoziție de echipa noastră. Centrul de evaluare cuprinde mai multe probe; vei primi din timp detalii referitoare la agendă, descrierea activităților și informații despre cum să te pregătești.
Structura centrului de evaluare:
Prima zi, 4 ore la alegerea candidaților (prima parte a zilei sau a doua parte a zilei):
- Simulare de lecție
- Activitate de grup
- Chestionar de exprimare corectă în limba engleză
- Studiu de caz individual
Ziua următoare pentru 1 oră, la alegerea candidaților:
- Interviu individual
Dacă răspunsul nostru după etapa centrului de evaluare este unul pozitiv, înseamnă că ești acceptat(ă) în program și vei continua călătoria cu etapa de onboarding.
În cazul unui răspuns negativ, vei putea cere un feedback personalizat echipei de selecție, care să îți fie de folos atât pentru propria dezvoltare, cât și dacă vei dori să aplici în anii următori.
Onboarding-ul este un proces de 6 săptămâni, cu participare obligatorie, în care vei petrece mai multe ore alături de echipa Teach, colegii de generație, actualii profesori și alumni. Acesta presupune:
- sesiuni online dedicate cunoașterii fiecărei etape a programului (2 ore/săptămână, seara);
- vizită în comunitate și la clasă (1 zi lucrătoare, la alegere);
- întâlniri individuale (2 ore, la alegere);
- comunicare și sprijin punctual, în funcție de nevoile tale.
Între etapa de onboarding și începutul Academia de Leadership și Formare în Educație vei mai participa la:
- sesiuni de pregătire pentru integrarea în sistemul de educație (obligatorii dacă nu deții un post de titular/ă);
- întâlniri de comunitate (opționale);
- preAcademie – 4 sesiuni online obligatorii organizate pe parcursul a 2 săptămâni din luna iunie, înainte de Academie, seara sau în weekend. Temele sesiunilor sunt înțelegerea comunităților vulnerabile și pregătire pentru examenul de titularizare, respectiv testarea județeană.
Procesul de învățare deschis în Academie și consolidat ulterior de-a lungul celor 2 ani de program este organizat pe 3 paliere: autocunoaștere și dezvoltare personală (leading self), abordarea strategică a învățării (leading learning) și coagularea comunității (leading change).
Academia de Leadership și Formare în Educație cuprinde 5 săptămâni de învățare colaborativă, experiențială, cu mentorat, coaching și supervizare:
- 2 săptămâni de teorie (online), unde competențele vizate sunt: self-leadership, leadership, reziliență, gândire strategică, predare strategică și construire de relații;
- 1 săptămână (format fizic), laborator metodic;
- 2 săptămâni de practică pedagogică (format fizic) într-o comunitate vulnerabilă unde profesorii predau și primesc feedback în timp real de la mentorii care îi asistă la ore.
Academia de Leadership și Formare în Educație are loc în perioada iulie – august 2025, timp de 5 săptămâni cu program zilnic, de dimineață până seara. Prezența participanților este obligatorie integral, fără excepție, acest lucru reprezentând un criteriu de eligibilitate pentru accesul în programul Teach for Romania.
Cele 5 săptămâni reprezintă o etapă de formare inițială a competențelor necesare pentru a putea susține învățarea în școlile ce se confruntă cu provocări și pentru a deveni lideri capabili de schimbări sistemice în educație – leadership și self-leadership, reziliență, gândire strategică, predare strategică, construirea de relații.
La începutul anului școlar, timp de o săptămână, participanții vor avea parte de sprijin în cadrul PostAcademiei – 2 ore/zi, seara, în care vor aborda aspecte ce țin de evaluarea inițială a elevilor, construirea de relații cu părinții și cancelaria, cultura reușitei, aspecte administrative din școală.
Programul nostru de formare și sprijin are impact vizibil, generând progres asumat atât la nivelul participanților, cât și la nivelul elevilor, direcțiile de schimbare vizate fiind: analfabetism (inclusiv cel funcțional), abandon școlar, îmbunătățirea abilităților socio-emoționale.
Formarea cadrelor didactice susținute prin programul Teach for Romania se realizează prin metode precum training, mentorat, coaching, peer learning (comunitate de practică și învățare) și susținerea lor continuă, printr-o echipă de consilieri-mentori.
Fiecare participant are alocat un tutor coordonator pe parcursul celor 2 ani, care îl ajută să planifice, implementeze și îmbunătățească activitățile de predare la clasă, prin asistare periodică la ore și feedback constant.
După absolvirea programului te vei alătura unei comunități puternice, interconectate, ai cărei membri acționează, împreună, pentru a transforma educația din România printr-o intervenție pe termen lung în educație.
Ne dorim ca Alumnii Teach să continue activitatea în una dintre zonele de mai jos, prioritare pentru diminuarea inechității, pentru care dezvoltăm constant un cadru de sprijin:
- Formarea cadrelor didactice
- Politici și instituții educaționale
- Impact școlar
- Inovație socială și comunitară
- Comunicare
Comunitatea de alumni Teach for Romania este formată din 336 de oameni cu profiluri, experiențe profesionale și competențe diverse, al căror efort comun contribuie la schimbarea sistemului educațional, indiferent că au ales să lucreze în continuare în mediul școlar, să fie formatori pentru profesorii din sistem, să îmbunătățească politicile publice, să dezvolte inițiative cu impact în comunitate și în societate sau să atragă atenția în media asupra nevoii de implicare în educație.
Mai multe despre alumnii Teach for Romania poți citi aici: https://teachforromania.org/comunitatea-teach/.
- recrutare
- selecție
- onboarding
- integrare în sistemul de învățământ
- academia de leadership și formare în educație
- programul de 2 ani
- comunitatea de alumni
UNDE POȚI PREDA CA PROFESOR TEACH?
În funcție de județul în care predai, sau în care plănuiești să te muți, poți fi educator, învățător sau profesor susținut de Teach for Romania, cu studii corespunzătoare postului sau fără astfel de studii.
Verifică harta de mai jos pentru opțiunile pe care le-ai putea avea dacă ești acceptat/ă în program.
Daca mai ai întrebări la care n-ai găsit răspuns sau întâmpini probleme tehnice, suntem aici să discutăm direct cu tine și să te susținem în procesul de înscriere.
Contactează-ne între 16:00 – 17:30, de luni până joi.
În anul școlar 2024-2025, 229 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 180 școli, din 29 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 336 de alumni, absolvenți ai programului, 195 au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la peste
28 000 de copii.
TE-AI HOTĂRÂT SĂ TE FACI PROFESOR
ȘI SĂ CONTRIBUI LA FORMAREA UNEI GENERAȚII.
Dacă simți de ceva vreme că vrei altceva, dacă îți dorești ca job-ul tău să aibă sens și să genereze impact pe termen lung, să te învețe mereu ceva nou și să te provoace să îți depășești limitele, e momentul să te înscrii în programul Teach for România.
Aici KPI-ul este să crești copii inteligenți și ROI-ul sunt rezultate lor școlare și emoționale.
ÎNSCRIE-TE PÂNĂ PE 21 IANUARIE ÎN PROGRAMUL TEACH FOR ROMANIA!
CE PROFIL CĂUTĂM?
Căutăm acei oameni care vor să devină lideri în educație și să își construiască o carieră cu sens, care gândesc și acționează strategic și sunt capabili să genereze schimbări sustenabile atât în clasă, cât și în școală și în comunitate. Oameni care, prin rolurile lor, vor contribui la transformarea educației în favoarea elevului și vor ajuta copiii să își atingă potențialul, pornind de la cei mai vulnerabili.
Experiența anterioară de predare sau în domeniul educației nu este obligatorie, iar selecția candidaților se face după un model intern de competențe precum self-leadership, leadership, reziliență, gândire strategică și construire de relații.
Cei 2 ani de program reprezintă doar o etapă în dezvoltarea ta ca lider în educație. După ce înțelegi în profunzime realitatea educației din România, te sprijinim să îți folosești experiența pentru a schimba și mai mult sistemul educațional, din diverse roluri strategice.
AFLĂ CUM CONTRIBUI LA VIZIUNEA PE TERMEN LUNG A ORGANIZAȚIEI, DUPĂ CEI 2 ANI LA CATEDRĂ
TEACH ESTE PENTRU TINE DACĂ
LUCREZI ÎN ALT DOMENIU
dar îți dorești să începi o carieră în educație, cu mai mult sens și cu impact în societate. Ai nevoie să fii ghidat în această tranziție curajoasă.
EȘTI LA ÎNCEPUT DE CARIERĂ
Vrei sa lucrezi în educație și să devii parte din schimbarea sustenabilă a sistemului. Ești gata să intri într-un program intensiv de teorie și practică, care te va dezvolta pe mai multe paliere, de la metodică și pedagogie, până la project management, intervenție socială în comunitate și fundraising.
TU EȘTI PENTRU TEACH DACĂ
Programul Teach for Romania este o călătorie pentru fiecare candidat.
Te încurajăm ca, înainte să pornești la drum, să te asiguri că:
Înțelegi că programul Teach for Romania reprezintă un angajament de 2 ani în care vei fi educator/învățător/profesor într-o școală/grădiniță publică (de stat), cu grad înalt de defavorizare, într-o zonă vulnerabilă din punct de vedere socio-economic;
Ești disponibil/ă fie pentru navetă zilnică ce poate depăși 90 de minute pe sens, fie pentru schimbarea domiciliului pentru a preda într-o școală care îndeplinește criteriile Teach for Romania;
Vei fi disponibil/disponibilă full-time 5 săptămâni consecutive, în iulie – august 2025, pentru participarea la Academia de Leadership și Formare în Educație. Din acestea, 3 săptămâni vor presupune relocarea într-o comunitate vulnerabilă;
Înțelegi că pentru următorii 2 ani venitul tău va fi format din salariul de profesor / învățător / educator și sprijinul financiar oferit de către Teach for Romania;
Ai absolvit studii superioare sau vei absolvi până cel târziu în iulie 2025, sau ai finalizat cursurile unui liceu pedagogic profil învățător-educator;
Nu ai antecedente referitoare la orice fel de nerespectare a drepturilor și libertăților copiilor, nu ai abuzat (fizic, emoțional, psihologic, sexual sau economic cf. Legea nr. 272/2004, secțiunea a 3-a, art. 94) niciun copil. Nu cunoști nici un motiv pentru care ai putea fi considerat nepotrivit/ă să lucrezi cu copii și la solicitare poți oferi cazierul judiciar.
CĂLĂTORIA CANDIDATULUI
TEACH FOR ROMANIA
RECRUTARE
Înscrierea în program se face prin completarea formularului de înregistrare (aprox. 25 de minute).
În urma analizei profilului tău, descris în acest formular, poți trece mai departe în următoarea etapă, cea în care completezi formularul de înscriere primit automat prin email.
SELECȚIE
Este important de știut că în procesul de selecție nu comparăm candidații, ci îi evaluăm conform unui model intern de selecție, bazat pe competențe și abilități, precum:
- înțelegerea și alinierea cu viziunea și valorile organizației noastre;
- potențialul de leadership;
- perseverența, adaptabilitatea și disponibilitatea de a lucra în medii cu grad înalt de incertitudine;
- deschiderea către autocunoaștere și autodepășire;
- gândire critică și gândire strategică;
- comunicarea și construirea de relații.
ONBOARDING
În etapa de onboarding vei cunoaște comunitatea Teach for Romania, vei observa realitatea comunităților vulnerabile și vei înțelege în profunzime programul și viitorul tău rol; onboarding-ul îți va forma o imagine despre ce va însemna experiența Teach for Romania pentru tine.
La sfârșitul perioadei de onboarding vom încheia contractul de sponsorizare pentru cei 2 ani de program.
INTEGRARE ÎN SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT
Pentru a obține un post într-o școală defavorizată, toți participanții din programul Teach for Romania vor urma aceiași pași ca orice alt candidat care dorește integrarea în sistemul educațional.
Avanatajele programului Teach constau în sprijinul oferit de specialiștii noștri și de parteneri în: înțelegerea procesului de integrare (legislație, documente, etape), pregătirea pentru probe/examene, îndrumare pentru identificarea posturilor din școli vulnerabile.
ACADEMIA DE LEADERSHIP ȘI FORMARE ÎN EDUCAȚIE
Academia de Leadership și Formare în Educație este singurul program de formare integrat, de învățare accelerată, dedicat cadrelor didactice care aleg să acționeze alături de Teach for Romania în școli publice vulnerabile.
PROGRAMUL DE 2 ANI
Pregătirea și susținerea continuă a participanților pe parcursul celor 2 ani au ca scop dezvoltarea unor competențe necesare pentru a putea susține învățarea în școlile ce se confruntă cu provocări și pentru a deveni lideri capabili de schimbări sistemice în educație – leadership și self-leadership, reziliență, gândire strategică, predare strategică, construirea de relații.
Impactul vizat în primul an este la clasă, în anul 2, în școală și în comunitate, iar mai apoi sistemic, prin contribuția lor la viziunea organizației din rolul de alumni.
COMUNITATEA DE ALUMNI
Programul de 2 ani este o etapă intermediară a călătoriei tale, în care vei înțelege provocările și nevoile elevilor din comunități vulnerabile, vei avea atitudinea potrivită în fața provocărilor, vei dobândi competențe de leadership transferabile și îți vei dezvolta o rețea puternică de contacte.
În funcție de runda de înscriere în care vrei să participi, te poți înscrie până pe 12 noiembrie 2024, 21 ianuarie 2025 și 11 martie 2025.
Te rugăm să ții cont că procesele de recrutare și selecție, de la momentul înscrierii tale până în momentul acceptării în program, pot să dureze până la 3 luni. Angajamentul tău în program începe odată cu participarea la formarea inițială din perioada iulie-august 2025 și se continuă cu activitatea la clasă, cu start în septembrie 2025.
Observație:
Dacă nu poți accesa formularul, te invităm să încerci următoarele variante:
- Deschide formularul într-un alt browser (Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox, Edge) sau pe un alt dispozitiv decât cel folosit inițial.
- Schimbă sursa de Internet: de la WI-FI să treceți la date mobile și viceversa.
- Schimbă sursa de WI-FI: conectează-te la rețeaua de WI-FI a unui alt furnizor de internet (din ce am observat, există furnizori ale căror setări blochează accesarea formularelor noastre).
În cazul în care cele de mai sus nu funcționează, te rugăm să mai aștepți câteva ore, apoi să accesezi din nou formularul încercând aceste variante. Dacă ai făcut și acest lucru și în continuare nu îl poți accesa, te rugăm să ne scrii un email la recrutare@teachforromania.ro.
1. Evaluarea formularului de înscriere
Toți candidații primesc rezultatele acestei evaluări prin email; dacă treci de această etapă, vei fi invitat/ă la un interviu online de maximum 1 oră.
2. Interviul online
Vei putea alege data și ora interviului din opțiunile puse la dispoziție de echipa noastră. În această etapă evaluăm motivația pentru a face parte din programul Teach și în ce măsură te potrivești cu profilul căutat de noi; tot în această etapă vei rezolva un chestionar de exprimare
corectă în limba română.
Toți candidații primesc rezultatele interviului prin email; dacă treci de această etapă, vei fi invitat/ă la următoarea etapă – centrul de evaluare.
3. Centrul de evaluare online
Aceasta este ultima etapă de selecție și este organizată în două zile lucrătoare pe care le vei putea alege din opțiunile puse la dispoziție de echipa noastră. Centrul de evaluare cuprinde mai multe probe; vei primi din timp detalii referitoare la agendă, descrierea activităților și informații despre cum să te pregătești.
Structura centrului de evaluare:
Prima zi, 4 ore la alegerea candidaților (prima parte a zilei sau a doua parte a zilei):
- Simulare de lecție
- Activitate de grup
- Chestionar de exprimare corectă în limba engleză
- Studiu de caz individual
Ziua următoare pentru 1 oră, la alegerea candidaților:
- Interviu individual
Dacă răspunsul nostru după etapa centrului de evaluare este unul pozitiv, înseamnă că ești acceptat(ă) în program și vei continua călătoria cu etapa de onboarding.
În cazul unui răspuns negativ, vei putea cere un feedback personalizat echipei de selecție, care să îți fie de folos atât pentru propria dezvoltare, cât și dacă vei dori să aplici în anii următori.
Onboarding-ul este un proces de 6 săptămâni, cu participare obligatorie, în care vei petrece mai multe ore alături de echipa Teach, colegii de generație, actualii profesori și alumni. Acesta presupune:
- sesiuni online dedicate cunoașterii fiecărei etape a programului (2 ore/săptămână, seara);
- vizită în comunitate și la clasă (1 zi lucrătoare, la alegere);
- întâlniri individuale (2 ore, la alegere);
- comunicare și sprijin punctual, în funcție de nevoile tale.
Între etapa de onboarding și începutul Academia de Leadership și Formare în Educație vei mai participa la:
- sesiuni de pregătire pentru integrarea în sistemul de educație (obligatorii dacă nu deții un post de titular/ă);
- întâlniri de comunitate (opționale);
- preAcademie – 4 sesiuni online obligatorii organizate pe parcursul a 2 săptămâni din luna iunie, înainte de Academie, seara sau în weekend. Temele sesiunilor sunt înțelegerea comunităților vulnerabile și pregătire pentru examenul de titularizare, respectiv testarea județeană.
Teach for Romania nu are “posturi rezervate”. Va trebui să treci prin procesul obișnuit de obținere a unui post în învățământ, însă vom fi alături de tine.
Candidații susținuți de Teach for Romania se înscriu și susțin examenul de titularizare (candidații calificați), respectiv testarea la nivel județean / școală (candidații fără studii corespunzătoare postului), iar condiția noastră pentru a face parte din program este ca nota obținută la examen, respectiv testare să fie minimum 7.
Posturile pe care le vor ocupa candidații Teach for Romania vor fi în grădinițe și școli generale (primar și gimnaziu) din zone peri-urbane şi rurale, care corespund cerințelor programului:
a) Să fie într-un județ vizat de Teach for Romania – click aici pentru hartă;
b) Să aibă un grad de defavorizare mai mare de 3 pe scara IRSE (indicele de risc socio-educațional), conform acestei ierarhii – https://docs.google.com/spreadsheets/d/1osUBdVcDl_-vVfpO4te5BnrvjAvxkeHC/edit#gid=1464903051
Pentru mai multe informații, accesează secțiunea 5 din Întrebări frecvente – link.
Procesul de învățare deschis în Academie și consolidat ulterior de-a lungul celor 2 ani de program este organizat pe 3 paliere: autocunoaștere și dezvoltare personală (leading self), abordarea strategică a învățării (leading learning) și coagularea comunității (leading change).
Academia de Leadership și Formare în Educație cuprinde 5 săptămâni de învățare colaborativă, experiențială, cu mentorat, coaching și supervizare:
- 2 săptămâni de teorie (online), unde competențele vizate sunt: self-leadership, leadership, reziliență, gândire strategică, predare strategică și construire de relații;
- 1 săptămână (format fizic), laborator metodic;
- 2 săptămâni de practică pedagogică (format fizic) într-o comunitate vulnerabilă unde profesorii predau și primesc feedback în timp real de la mentorii care îi asistă la ore.
Academia de Leadership și Formare în Educație are loc în lunile în perioada iulie – august 2025, timp de 5 săptămâni cu program zilnic, de dimineață până seara. Prezența participanților este obligatorie integral, fără excepție, acest lucru reprezentând un criteriu de eligibilitate pentru accesul la programul Teach for Romania.
Cele 5 săptămâni reprezintă o etapă de formare inițială a competențelor necesare pentru a putea susține învățarea în școlile ce se confruntă cu provocări și pentru a deveni lideri capabili de schimbări sistemice în educație – leadership și self-leadership, reziliență, gândire strategică, predare strategică, construirea de relații.
La începutul anului școlar, timp de o săptămână, participanții vor avea parte de sprijin în cadrul PostAcademiei – 2 ore/zi, seara, în care vor aborda aspecte ce țin de evaluarea inițială a elevilor, construirea de relații cu părinții și cancelaria, cultura reușitei, aspecte administrative din școală.
Programul nostru de formare și sprijin are impact vizibil, generând progres asumat atât la nivelul participanților, cât și la nivelul elevilor, direcțiile de schimbare vizate fiind: analfabetism (inclusiv cel funcțional), abandon școlar, îmbunătățirea abilităților socio-emoționale.
Formarea cadrelor didactice susținute prin programul Teach for Romania se realizează prin metode precum training, mentorat, coaching, peer learning (comunitate de practică și învățare) și susținerea lor continuă, printr-o echipă de consilieri-mentori.
Fiecare participant are alocat un tutor coordonator pe parcursul celor 2 ani, care îl ajută să planifice, implementeze și îmbunătățească activitățile de predare la clasă, prin asistare periodică la ore și feedback constant.
După absolvirea programului te vei alătura unei comunități puternice, interconectate, ai cărei membri acționează, împreună, pentru a transforma educația din România printr-o intervenție pe termen lung în educație.
Ne dorim ca Alumnii Teach să continue activitatea în una dintre zonele de mai jos, prioritare pentru diminuarea inechității, pentru care dezvoltăm constant un cadru de sprijin:
- Formarea cadrelor didactice
- Politici și instituții educaționale
- Impact școlar
- Inovație socială și comunitară
- Comunicare
Comunitatea de alumni Teach for Romania este formată din 336 de oameni cu profiluri, experiențe profesionale și competențe diverse, al căror efort comun contribuie la schimbarea sistemului educațional, indiferent că au ales să lucreze în continuare în mediul școlar, să fie formatori pentru profesorii din sistem, să îmbunătățească politicile publice, să dezvolte inițiative cu impact în comunitate și în societate sau să atragă atenția în media asupra nevoii de implicare în educație.
Mai multe despre alumnii Teach for Romania poți citi aici: https://teachforromania.org/comunitatea-teach/.
- recrutare
- selecție
- onboarding
- integrare în sistemul de învățământ
- academia de leadership și formare în educație
- programul de 2 ani
- comunitatea de alumni
UNDE POȚI PREDA CA PROFESOR TEACH?
În funcție de județul în care locuiești sau în care ești dispus să te muți/să faci naveta, poți fi educator, învățător sau profesor în programul nostru, cu studii corespunzătoare postului sau fără aceste calificări.
Consultă harta de mai jos și află dacă opțiunile tale se potrivesc cu disponibilitatea programului în zona ta.
Daca mai ai întrebări la care n-ai găsit răspuns sau întâmpini probleme tehnice, suntem aici să discutăm direct cu tine și să te susținem în procesul de înscriere.
Contactează-ne între 16:00 – 17:30, de luni până joi.
În anul școlar 2024-2025, 229 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 180 școli, din 29 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 336 de alumni, absolvenți ai programului, 195 au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la peste
28 000 de copii.
Programul Teach for Romania presupune doi ani de angajament, multe bucurii alături de clasele la care predai, dar și multe proiecte în care e nevoie să te implici.
Pentru a te putea informa mai bine despre ce presupune înscrierea în program,
să începem prin a afla unde ești acum în carieră: