CE PROFIL CĂUTĂM?

Căutăm LIDERI PENTRU EDUCAȚIE. PORNIND DE LA CATEDRĂ.

- Oameni cărora le pasă de viitorul copiilor din comunitățile vulnerabile și aleg să le fie aproape cel puțin 2 ani, din rolul de educator, învățător sau profesor inspirațional.
- Oameni cu o motivație puternică, cu sau fără experiență anterioară de predare, care își doresc să producă o schimbare profundă în sistemul de educație din România.
- Oameni care își doresc să ajungă la fiecare copil. Oameni dispuși să creadă în fiecare copil și să le ofere o șansă în viață prin acces la educație de calitate, indiferent în ce cătun locuiește.
- Oameni care pot și știu să creeze un loc primitor în care copiii învață de drag, nu de frică.
- Oameni dispuși să facă o navetă dificilă și să găsească soluții, aliați, resurse pentru provocări pe care nu le pot anticipa, din comunități pe care cel mai probabil nu le cunosc.

Acei oameni care pot schimba lucrurile atât în clasă, cât și în școală și în comunitate și, nu în ultimul rând, care gândesc și acționează eco-sistemic, pentru că știu că e nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil și de o țară întreagă pentru a rezolva probleme sistemice cu un impact atât de devastator, ca cele din educație.

CRITERII DE ELIGIBILITATE

Dacă îți dorești să te înscrii în program, este nevoie să îndeplinești
în întregime toate criteriile următoare:

înțelegi că programul Teach for Romania reprezintă un angajament de 2 ani de implicare ca educator / învățător / profesor într-o școală publică, de stat, cu grad de defavorizare înalt, cu predare în format fizic, online sau hibrid;

înțelegi că programul Teach for Romania nu presupune voluntariat, ci implică o slujbă în învățământul de stat, cu contract de muncă și normă întreagă;

ai o diplomă de licență / o vei obține cel târziu în iulie 2022 sau ai finalizat un liceu pedagogic;

locuiești într-una dintre comunitățile în care suntem prezenți sau ești dispus să te relochezi / să faci naveta, pentru a putea preda într-o școală vulnerabilă. Naveta poate depăși 90 de minute pe sens.

ai disponibilitate 6 săptămâni consecutive pentru participarea la Academia de Leadership și Pedagogie, pregătirea inițială oferită participanților în program, în perioada iulie-august 2022;

înțelegi că pentru următorii 2 ani venitul tău va fi format din salariul de cadru didactic și din sprijinul financiar oferit de către organizația noastră;

cunoști limba română la nivel avansat (comunicare și scriere) și limba engleză la nivel B1 (sau îți asumi ca, în cazul acceptării în program, să ajungi la acest nivel până în iulie 2022);

ești apt(ă) din punct de vedere medical pentru înscrierea în sistemul de învățământ și poți face dovada ulterior printr-o adeverință medicală;

nu ai antecedente referitoare la orice fel de nerespectare a drepturilor și libertăților copiilor, nu ai abuzat (fizic, emoţional, psihologic, sexual şi economic cf. Legii nr. 272/2004, Secțiunea a 3-a, art. 94) niciun copil și poți oferi cazierul judiciar, la cerere.

EȘTI GATA SĂ TE IMPLICI?
IATĂ CARE SUNT PAȘII

Pentru că procesul de selecție este unul complex și se desfășoară simultan cu cel de recrutare, avem mai multe runde de înscriere pe parcursul unui an. În funcție de runda de înscriere la care vrei să participi, te poți înscrie până pe 15 noiembrie 2021, 3 ianuarie 2022, 14 februarie 2022 sau 4 aprilie 2022.

1.Evaluarea formularului de înscriere;

2.Un scurt interviu online;

3.Un centru de evaluare, ce cuprinde mai multe probe:
a. O simulare de lecție
b. Un studiu de caz
c. O activitate de grup
d. O discuție individuală cu evaluatorii.

Pentru început, echipa de selecție evaluează formularele primite și comunică răspunsul tuturor candidaților, indiferent care ar fi acesta, pe adresa de e-mail.

Dacă primești un răspuns pozitiv în această etapă, te invităm la un interviu online, de maxim 30 de minute. Vei putea alege data și ora din opțiunile puse la dispoziție. În urma interviului online, vei afla în scurt timp dacă ești selectat(ă) pentru ultima etapă de selecție – centrul de evaluare.

Ultima etapă de selecție presupune prezența într-un centru de evaluare online. Această etapă va fi organizată pe parcursul a 2 zile consecutive, în timpul săptămânii și vei putea alege din mai multe opțiuni zilele care îți sunt convenabile. Pentru că ținem mult la timpul tuturor alături de familie, nu organizăm centre de evaluare în weekend.

Fii fără grijă, vei primi mai multe detalii despre agenda Centrului de evaluare, descrierea activităților și alte informații referitoare la cum trebuie să te pregătești.

Dacă răspunsul nostru este unul pozitiv, înseamnă că ești acceptat(ă) în program. În cazul unui răspuns negativ, vei putea cere un feedback personalizat echipei de selecție și poți aplica în anii următori.
Este important de știut că în procesul de selecție nu comparăm candidații, ci îi evaluăm conform unui model intern de selecție, construit pe competențe și abilități, precum:

• înțelegerea și alinierea cu viziunea și valorile organizației noastre;
• potențialul de leadership și abilitatea de a îi inspira pe cei din jur;
• perseverența, adaptarea cu ușurință la schimbări și disponibilitatea de a lucra în medii cu grad înalt de incertitudine;
• deschiderea către auto-cunoaștere și dorința de a face schimbări la nivel personal, plus curiozitatea și dorința de autodepășire;
• gândirea critică, abilitatea de planificare strategică și de rezolvare a problemelor;
• comunicarea eficientă în diverse situații, deschidere, empatie și un grad înalt de toleranță.

Te rugăm să ții cont că procesele de recrutare și selecție, de la momentul înscrierii tale până în momentul acceptării în program, pot să dureze până la 3 luni. Angajamentul tău în program începe odată cu participarea la formarea inițială din perioada iulie-august 2022 și se continuă cu activitatea la clasă, cu start în septembrie 2022.
Până în luna iulie, când vom începe Academia de Leadership și Pedagogie, ți-am pregătit o serie de interacțiuni cu colegii de generație, cu actualii profesori, cu alumni și echipa Teach for Romania.

1. Sesiuni online pe diverse subiecte:
• cunoașterea organizației;
• programul și cum vei fi pregătit și susținut în Academia de Leadership și Pedagogie și în cei doi ani;
• procesul de integrare în sistemul de învățământ românesc și cum vei fi ghidat pe acest drum;
• rolurile și responsabilitățile tale de profesor în sistem și participant în program.
2. Vizite online la clasă, discuții și proiecții despre provocările comunităților în care ne dorim să producem o schimbare;

3. Discuții individuale pe diverse teme, cu persoane dedicate care vor fi alături de tine în această călătorie

4. Evenimente sau activități cu colegii tăi, seri de comunitate, oportunități de contribuție la nivel de organizație sau în comunitățile în care suntem prezenți, pentru crearea și consolidarea generației din care vei face parte.

Teach for Romania nu are “posturi rezervate”. Va trebui să treci prin procesul obișnuit de obținere a unui post în învățământ, însă vom fi alături de tine.

Te ajutăm să înțelegi Metodologia Mobilității Personalului Didactic și să o aplici în funcție de nevoi și te sprijinim să găsești posturile care răspund atât criteriilor Teach for Romania, cât și nevoilor tale.

Candidații susținuți de Teach for Romania se înscriu și susțin examenul de titularizare, respectiv testarea la nivel județean/ școală pentru candidații fără studii corespunzătoare postului, ca orice altă persoană care dorește să devină cadru didactic în sistemul public de învățământ. Posturile pe care le vor ocupa candidații Teach for Romania vor fi cu precădere în zone peri-urbane şi rurale, care corespund cerințelor programului, conform hărții de mai jos.

Descoperi importanța unei comunități în procesul de învățare al elevilor și te provocăm să te gândești la cum poți cunoaște mai bine actorii relevanți cu care apoi să creezi alianțe în conturarea unei schimbări strategice în școala în care vei fi. Cu alte cuvinte, te încurajăm să descoperi „satul” alături de care vei „crește” acei copii. Această etapă cuprinde mai multe sesiuni:

1. Dezvoltarea abilităților digitale - cunoașterea instrumentelor folosite în Academia de Leadership și Pedagogie pentru formarea profesorilor, dar și ulterior la clasă.

2. Pregătire pentru examenul de titularizare

3. Community Immersion - experiența ce stă sub umbrela de leadership colectiv, unde mai mulți actori din comunitate – școala, autorități locale, familii, organizații – colaborează pentru a aduce o schimbare sistemică și relevantă în viața copiilor, pentru ca aceștia să-și poată atinge potențialul. Vorbim despre schimbări de paradigmă și intervenții sustenabile, despre înțelegerea în profunzime a provocărilor și oportunităților dintr-o comunitate, despre empatie și curiozitate.

CE ȘI UNDE VEI PREDA?

Poți fi educator, învățător sau profesor în programul nostru, indiferent de specializare, studii absolvite și modul psihopedagogic, acestea nefiind criterii eliminatorii de selecție. De asemenea, vei preda în învățământul preșcolar, primar sau gimnazial, în funcție de nevoile școlilor din comunitățile cu care lucrăm, cât și de preferințele și disponibilitatea ta de integrare în sistem.

Poți aplica chiar dacă ești dintr-un județ pe care nu-l vizăm sau locuiești în diaspora, însă este important de știut că va trebui fie să te muți, fie să iei în calcul o navetă către unul dintre cele 14 județe pe care ne concentrăm anul acesta.

Iată cum arată harta județelor pe care le vizăm pentru anul școlar 2022-2023

BT HR BN MS DJ CJ SJ SB SV NT IS VS BC VN GL MM GJ VL MH OT AG DB BV PH BZ BR TL CT IL CL GR TR IF B SM BH AR TM CS CV AB HD

În anul școlar 2021-2022, 118 cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 94 de școli, din 22 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 176 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la peste 14 000 de copii.

Descoperă poveștile din comunități