De ce?
Studiile ne spun că un profesor pasionat este cel mai bun predictor al succesului elevilor ca viitori adulți. Noi spunem că un profesor pasionat schimbă vieți. Schimbă traiectorii. Construiește un viitor mai bun pentru noi toți.
Din păcate, nu toți copiii din România au șansa de a întâlni un astfel de profesor. Sunt câteva mii de norme neocupate în țara noastră. Imensa lor majoritate în comunități cu provocări. Cine se ocupă de copiii de acolo? Ce se întâmplă cu visurile lor? Ne întrebăm cât potențial nu împlinim noi toți, țara noastră, din cauza inechității din educație – un fenomen care ne afectează și pe noi și întreaga lume.
În România...
6
din
10 copii
din medii defavorizate au dificultăți de scriere și citire când termină ciclul primar
46%
din
copiii
de 15 ani care merg la școală suferă de analfabetism functional
2x
sanșe
să fii șomer
dacă ai dificultăți de literație
Cum schimbă în bine
profesorul Teach, viața copiilor?
Bogdan are 18 ani și în septembrie va intra în clasa a VIII-a. A repetat câțiva ani de școală, dar nu se lasă ușor. Acum jumătate de an, Bogdan avea dificultăți în a recunoaște toate literele alfabetului, nu știa să scrie și nici să citească cursiv. Bogdan nu are nicio cerință specială de învățare, nici disgrafie, nici dislexie, pur și simplu a ratat momentul în care ar fi trebuit să învețe să scrie și să citească. Profesorul lui de biologie, Andrei de la Teach for Romania, și-a dat seama într-o zi că Bogdan nu știe să citească. L-a întrebat dacă nu ar vrea să rămână după ore să lucreze împreună, iar răspunsul a fost afirmativ, Au construit împreună un plan de lucru, s-au văzut cu regularitate și au exersat cititul și scrisul. În iulie, Andrei a facut și o școală de vară la care Bogdan ajungea primul în cele mai multe zile. Când au început să lucreze împreună, Bogdan avea nivelul de literație al unui copi de clasa 0. Acum citește și tocmai ce și-a dat și a luat examenul auto.
Nicolas are aproape 10 ani și este în clasa a 3-a. Mai are încă 10 frați și surori și este primul din familia sa care a învățat să scrie și să citească. Este mândria întregii familii, un copil ambițios și conștiincios, căruia îi place tare mult la școala. Nu îi lipsește nici susținerea familiei, care înțelege cât de important e să-i ofere copilului un viitor. De altfel, are mare noroc cu “doamna” Diana, învățătoare Teach for Romania, care îi este alături încă din clasa 1. Poate nu citește la fel de bine ca cei mai buni din clasă, dar progresează foarte rapid și, cel mai important, înțelege ceea ce citește.
Avem nevoie să creștem. Să formăm mai mulți profesori, învățători, educatori, consilieri educaționali. Ei sunt factorul de multiplicare a schimbării profunde în societate. Cu ei vom ajunge la cât mai mulți copii, indiferent din ce comunitate provin și le vom spune în fiecare zi să aibă încredere în visurile lor.
Avem nevoie să credem împreună în educație ca în soluția pentru schimbare profundă în societatea noastră.