București, 2018 – Teach for Romania a sărbătorit alături de copii, profesori, alumni și parteneri, aniversarea a 5 ani de activitate, în cadrul conferinței Educația rescrie povestea, care a avut loc la Palatul Cotroceni.
De 5 ani, Teach for Romania rescrie povești de viață prin educație de calitate, comunitatea ajungând să numere aproape 150 de profesori, care au reușit să inspire peste 7.000 de copii.
Dacă la înființare, în anul 2014, au fost 880 de candidați care și-au manifestat interesul de a intra în program, în 2018 numărul lor aproape s-a dublat, fiind înregistrați aproximativ 1.600. O realizare și mai mare este reușita Teach for Romania de a sprijini de patru ori mai multe cadre didactice anul acesta, comparativ cu anul 2014.
În anul școlar 2018-2019, Teach for Romania se poate mândri cu susținerea a 76 de învățători și profesori, care predau 15 discipline și care, împreună cu alumni rămași la catedră, inspiră și educă peste 7000 copii, în 100 de școli, din 18 județe.
„Teach for Romania înseamnă doar o mână de oameni, dar o mână de oameni care a reușit să pregătească în doar 5 ani peste 7000 de copii. Nu pot să nu mă gândesc la câte lucruri minunate putem realiza împreună. Cheia transformării educației vine din comunități. Noi suntem cei care avem responsabilitatea educației copiilor din România, a viitorului lor, dar, mai ales, a prezentului lor. Putem face orice împreună. Aici și acum. Trebuie să ne mulțumim tuturor pentru acest mare “împreună”, spune Corina Puiu, Co-fondator și Director General Teach for Romania.
La aniversarea de 5 ani, Teach for Romania i-a avut alături pe: Președintele României, domnul Klaus Iohannis, dar și pe Wendy Kopp, Co-fondator și CEO Teach for All.
„Teach for Romania este un foarte bun exemplu de succes al unei inițiative bazate pe voluntariat, care a ajuns să facă o reală diferență în comunitățile în care activează. Mii de elevi au avut șansa de a învăța în clasele profesorilor Teach for Romania și de a beneficia, astfel, de o experiență școlară nouă și motivantă. O astfel de schimbare ne dorim în întregul sistem de educație din România, pentru că țara noastră nu va fi mâine cea pe care ne-o dorim dacă nu oferim astăzi fiecărui copil competențele de care are nevoie pentru a-și îndeplini visurile și pentru a contribui la bunăstarea întregii comunități” – Președintele României, domnul Klaus Iohannis.
Wendy Kopp a pus bazele organizației Teach For America în 1989, pornind astfel mișcarea globală împotriva inechității în educație, care astăzi poartă numele de Teach For All și a ajuns în 48 de țări, de pe 6 continente. În acest moment, Teach for All numără 14.000 de profesori și 60.000 de alumni, iar cea mai mare realizare a programului este faptul că 65% dintre alumni au rămas la catedre.
„Ceea ce ne-a adunat pe toți în educație a fost un simț al inechității, faptul că nu este corect că un întreg segment de copii nu are acces la educație, lucru care îi lasă în afara alegerilor importante de viață, dar și a oportunităților” – Wendy Kopp, Co-fondator și CEO Teach for All.
Abordare strategică pentru creșterea performanței în educație
Conferința Educația rescrie povestea, moderată de Virgil Ianțu, a reunit întreaga comunitate a susținătorilor educației din România, care a participat la sesiunea de dezbateri Provocări în educație. Abordare strategică pentru creșterea performanței în educație.
În panelul moderat de Sorana Stănescu, Managing Editor Decât o Revistă, au participat Ligia Deca, Consilier de Stat în Departamentul Educație și Cercetări, Adrian Bărbulescu, Director Direcția Învățământ Liceal și Profesional, Ministerul Educației Naționale, Neli Koleva, Director Parteneriate Publice, Teach for Bulgaria, Maria Gheorghiu, Co-fondator și Director Executiv, Asociația OvidiuRo și Aura Stan, Chief Program Officer al Teach for Romania.
Agenda conferinței Educația rescrie povestea a inclus și un spațiu care a adus împreună minți și suflete, un spațiu de conexiune cu beneficiari ai programului: profesori susținuți de Teach for Romania, elevi, alumni, echipa de program și dezvoltare a Teach for Romania.
NEWTT, un program finanțat de Uniunea Europeană
Evenimentul reprezintă și încheierea proiectului A New Way for New Talents in Teaching, un proiect co-finațat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+, Axa cheie 3, și derulat în colaborare cu Ministerul Educației și Universitatea din București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației.
Influența programului abordat în NEWTT, care s-a axat pe dezvoltarea profesională și personală a cadrelor didactice și a inclus recrutare, selecție, formare inițială, pregătire continuă (2 ani), calificare în pedagogia învățământului primar și preșcolar, coaching și mentorat la locul de muncă, este una impresionantă în cadrul organizației Teach for Romania: 70% din numărul total de alumni al generației a treia (grupul de intervenție în proiect) se află încă la catedră.
Cercetarea realizată în cadrul proiectului NEWTT la finalul acestui program a arătat că profesioniștii care aleg cariera didactică dintr-o motivație puternică de a lucra cu copii, își dezvoltă abilitățile necesare într-o manieră mult mai eficientă.
Combinând cursurile clasice de formare a profesorilor, cum sunt cele de pedagogie, metodică, psihologie, cu unele noi, care pun accentul pe dezvoltarea personală, leadership, comunicare, colaborare, lucrul cu elevii care au diverse nevoi de învățare, se creează un mediu propice pentru o mai bună înțelegere a profesiei pentru pedagogii debutanți.
Această metodă îi ajută să aibă rezultate mai bune în fața provocărilor de la clasă, în comparație cu participanții din grupul de control, care au avut acces doar la câteva dintre cursurile menționate și cărora le lipsește secvența de dezvoltare personal, de pregătire și de susținere la locul de muncă.
Misiunea Teach for Romania nu poate fi îndeplinită fără colaborarea cu școlile și instituțiile statului, care au susținut inițiativa Teach for Romania și au crezut în potențialul fiecărui copil și în incluziune socială în educație.
Această ediție s-a desfășurat în cadrul proiectului “A New Way for New Talents in Teaching” (număr proiect 564718-EPP-1-2015-2-BG-EPPKA3-PI-POLICY), co-finanțat prin linia KA3 a Erasmus+ a Uniunii Europene. Teach for Romania își derulează modelul de performanță în educație susținând generația din 2016 în cadrul acestui proiect, în colaborare cu Ministerul Educației și Universitatea din București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației.
Despre Teach for Romania
Teach for Romania este o organizație non-profit care activează din 2014 și care a adus un sistem de performanță în educația din sistemul public din România. Pentru împlinirea viziunii, educație de calitate pentru toți copiii din România, organizația atrage și pregătește oameni motivați de a deveni agenți de transformare în sistemul educațional românesc, din rolurile de profesori și învățători, pentru copiii din medii vulnerabile.
În cei doi ani de predare ca profesor sau învățător sprijinit de Teach for Romania, participanții au parte de programe de pregătire și training din partea unor profesioniști în pedagogie și leadership, dar și acces la cea mai mare comunitate globală în educație și leadership – Teach for All.
La finalul celor doi ani, absolvenții programului sunt încurajați să continue schimbarea începută în școală prin inițiative cu impact în societate, de antreprenoriat, educație, politici publice și media.