Construim modele pentru viitor. Alături de Veronica Micușcă, generația a 6-a Teach for Romania

December 22, 2019
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Veronica Micușcă, generația a 6-a Teach for Romania

În 2008, Veronica se pregătea să plece într-o scurtă vacanță peste hotare, fără să-și dea seama atunci că această călătorie va dura ani. Se afla într-un moment de căutări – atât interioare, cât și pe plan profesional – venind după o experiență dezamăgitoare din sistemul de învățământ românesc.

Încă de mică visa să devină învățătoare, având chiar la clasă un model de urmat. În același timp, pasiunea ei pentru limbi străine au determinat-o să o ia pe alt drum după terminarea liceului. Și așa a ajuns profesor de limba engleză, în mediul rural. Totuși, simțea că lucrurile pot fi făcute și altfel, cu alte metode – că nevoile copiilor sunt atât de diferite și că, mai mult decât a le preda, au nevoie să fii acolo pentru ei, să îi vezi, să îi înțelegi, să îi ajuți să-și exprime emoțiile. Dar nu își imagina atunci cum ar putea să facă asta singură.

Călătoria în afară a fost și o perioadă de explorare a altor domenii, până când și-a dat seama cât de mult îi lipsește lucrul cu copiii. De altfel, gândul îi fugea des acasă și tânjea să se întoarcă, însă simțea nevoia unui sprijin pentru a putea să o ia de la capat, la catedră. Între timp, găsise și un post la o grădiniță privată din Tenerife, unde a și lucrat timp de 2 ani. Acolo a fost locul în care a descoperit o mulțime de metode noi, interactive, dar și unde s-a format ca educator.

Iarna lui 2018 a fost momentul în care Veronica a auzit pentru prima dată de Teach for Romania. Era chiar perioada sărbătorilor, când a văzut un anunț pe Facebook, cum că suntem în căutarea generației a 6-a.

A fost ca o sclipire! Nici nu am mai stat pe gânduri, am aplicat imediat, convinsă fiind că este fix ceea ce aveam nevoie.

Și așa a și fost. Aici a găsit sprijinul de care avea atât de mare nevoie – în mentori, în întreaga comunitate. Îi place mult să lucreze cu copiii și nu se vede renunțând la bucuria predării, mai ales că acum este iar acolo unde intervenția ei poate avea un impact semnificativ. În același timp, crede în egală măsură și în educarea părinților și își dorește ca, pe viitor, să facă ceva și în această direcție.

Află mai multe detalii și hai alături de noi!