Îmi amintesc un calcul scurt pe care l-am făcut înainte de a mă înscrie în Teach, anume câte ore petreceam la job-ul meu tehnic versus câte ore îmi rămâneau pentru mine. Calculul m-a speriat, nu aveam mai nimic de povestit prietenilor mei despre săptămâni și luni întregi de muncă, pentru că totul arăta liniar. Dinamismul muncii cu copiii mi-a surâs, așa că în urma unei ample introspecții mi-am dat seama că o șansă bună ar fi să învăț să devin profesor.
Doi ani la catedră alături de copii și familii din medii vulnerabile au făcut-o pe Mina să înțeleagă că elevii au nevoie de un tip de sprijin pe care profesorul nu reușește întotdeauna să îl ofere singur. A înțeles că susținerea, consilierea, intervențiile educaționale de tot felul ar trebui să vină din mai multe direcții pentru a le oferi mai multe șanse și opțiuni de viață, motiv pentru care, după finalizarea programului, a ales să se alăture echipei UiPath Foundation, cu care experimentează intervenții la firul ierbii ce integrează suport educațional, material, social, medical și nu numai.
Eu văd comunitatea de absolvenți ai programului Teach for Romania ca pe un grup de oameni curajoși, care nu se tem să se ia la trântă cu marile probleme educaționale, care oferă orice și oricât e nevoie pentru binele unor copii pe care îi cunosc de puțină vreme, care sunt uniți de idealul unei educații ce poate schimba vieți și care nu obosesc niciodată făcând toate cele de mai sus și chiar mai multe. Teach a creat contextul extraordinar în care am realizat ce dimensiune din „munca cu oamenii” este mai potrivită pentru mine, așadar drumul meu către social work a fost mai documentat, mai fundamentat și mai lin. Sunt foarte recunoscătoare pentru acest lucru.
Cu experiența celor 2 ani de program și cu un nou bagaj de abilități și competențe, absolvenții programului nostru sunt pregătiți să-și folosească experiența pentru a influența și mai mult sistemul educațional din diverse roluri strategice: în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește importanța educației din România, prin influențarea politicilor publice, ca inovatori sociali și comunitari, prin formarea altor profesori sau chiar din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari.