După finalizarea studiilor în biologie, Cosmin a lucrat o scurtă perioadă ca profesor, iar apoi mai bine de cinci ani în industria farmaceutică.
Abia în practica pedagogică de la finalul facultății și-a dat seama că i-ar plăcea să devină profesor.
De altfel, primea constant încurajări că se descurcă și că ar fi o meserie care i s-ar potrivi.
Teach for Romania a apărut în viața lui într-un moment în care era hotărât să se întoarcă în sistem și a contat foarte mult sprijinul comunității în problemele cu care se confruntase anterior și pentru care nu găsea soluții. Aici a învățat cum să gestioneze situațiile dificile de la clasă, cum să rămână determinat în ciuda tuturor problemelor și, cel mai important, cum să ceară ajutor.
După finalizarea programului a decis să rămână în continuare la catedră și este ceea ce își dorește să facă pe termen lung.
Cred că este important ca elevii să vadă că profesiile nu sunt specifice unei anumite categorii de oameni și că își pot alege orice profesie își doresc, iar un exemplu concret îi ajută în sensul ăsta și cântărește foarte mult. Cred că în mediile defavorizate subliniază și ideea că educația este o responsabilitate comună a ambilor părinți, spre deosebire de practicile tradiționale încă prezente, în care copiii sunt crescuți și educați mai mult de mame și profesoare.
Vreau să predau în continuare și să fiu un model pentru cât mai mulți elevi, iar pe viitor mi-aș dori să dezvolt proiecte prin care elevii interesați de aria STEM să aibă ocazia să viziteze centre de cercetare și să participe la activități practice în care să își folosească noțiunile teoretice. Pregătirea științifică a elevilor e cu atât mai importantă cu cât provocările noi cu care societatea se confruntă își au rezolvările fix în acest domeniu.
Cu experiența celor 2 ani de program și cu un nou bagaj de abilități și competențe, absolvenții programului nostru sunt pregătiți să-și folosească experiența pentru a influența și mai mult sistemul educațional din diverse roluri strategice: în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește importanța educației din România, prin influențarea politicilor publice, ca inovatori sociali și comunitari, prin formarea altor profesori sau chiar din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari.