Constantin este profesor de 13 ani, iar pasiunea sa pentru pedagogie și, în special, pentru biologie a prins ecou încă din timpul liceului, inspirat fiind de modelele pozitive pe care le-a avut în jurul său, care au avut un impact semnificativ în viața lui.
Deși a visat mult timp să devină medic, crede că la 16 ani și-a descoperit, de fapt, vocația, și anume să fie printre copii, să le fie ghid în procesul de învățare, să-i ajute să-și urmeze visurile.
Făceam voluntariat cu copiii de la biserică, la școala duminicală – îi ajutam la lecții, ne jucam, îi ajutam cum puteam. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că acesta este drumul meu. Îmi plăcea să lucrez cu ei, să îi ajut, mi se părea că în felul acesta cunosc mai bine și comunitatea, veneam cu soluții pentru nevoile lor și, în același timp, creșteam și eu odată cu ei.
Constantin a avut norocul de a avea alături un aliat de încredere, pe mama sa, care și-a dorit și l-a susținut deopotrivă să devină o persoană educată, să studieze și să își creeze un viitor. Cu acest sprijin important, dar și datorită unei ambiții puternice, a reușit să urmeze o facultate dificilă, dar și un master în același domeniu foarte drag sufletului lui – biologia. În anul 3 de facultate începea deja să profeseze, iar astăzi își aduce aminte cu drag atât de primul an la catedră, cât și de evoluția incredibilă pe care a avut-o de atunci.
Despre Teach a auzit pentru prima dată undeva prin 2014, când un participant din prima generație a programului a venit ca profesor de limba română într-una din școlile în care și el preda.
Domnul director m-a ales pe mine să îi fiu mentor. Încă din prima clipă mi-am dat seama că este un pedagog diferit, că are o altfel de abordare a copiilor, că reușește să îi stimuleze și să și-i aducă aproape în procesul de învățare. A fost suficient cât să-mi doresc și eu să fac parte din acest program.
Deși a participat la multe cursuri de formare și a pus mereu dezvoltarea personală și profesională pe primul plan, cu binele copiilor în minte, Constantin se raportează la experiența din programul nostru ca la o perioadă de transformare.
Am fost modelat prin fiecare părticică a mea deja instruită ca profesor și mă luptam cu anumite lucruri pe care le aveam deja din sistem, stăteam mult să le rumeg. Am ajuns să reflectez foarte mult, înainte nu aveam practica asta așa bine dezvoltată. Când ieșeam de la ore, mă gândeam la copii, la nevoile lor, la soluții. E clar că rolul nostru merge dincolo de predare. Filozofia de aici e diferită și asta cred că trebuie dusă mai departe în inspectorate, la nivel de Minister.
De curând, rolul de profesor se îmbină foarte frumos cu cel de director de școală, iar asta este pentru el o nouă provocare, dar și o mare satisfacție de a putea da ceva înapoi școlii în care, nu demult, a fost și el elev.
Schimbarea ca director poți să o faci prin a aduce o filozofie în școala ta, prin misiunea și valorile pe care le trăiești. E multă muncă în spate, iar rezultatele nu apar peste noapte. În plus, e important să ai lângă tine oameni care într-adevăr își doresc schimbare, care au această flexibiliate de a gândi, care au în minte binele copiilor. Iar eu mă bucur să am o astfel de echipă alături.
Cât despre viitor, crede cu tărie că nimic nu este întâmplător și că orice ar apărea, va primi cu brațele deschise, fiind convins că este doar spre binele și evoluția lui. A fi profesor, însă, este ceva ce va rămâne în esența lui mereu, o pasiune ce nu crede că poate fi egalată de altceva vreodată.