Angela provine dintr-o localitate din județul Neamț, o comunitate puternică, implicată și cu multe oportunități de creștere. I-a plăcut încă de mică să învețe, iar viața la sat, cu a ei libertate și apropiere de natură, a fascinat-o dintotdeauna.
La 7 ani a început să participe la activitățile educative și recreative organizate de grupul local de cercetași. Se consideră un copil privilegiat, care a avut norocul să aibă sprijin din partea părinților, acces la o educație de calitate și la un model de educare a tinerilor prin implicarea activă în comunitate. Acesta a fost și motivul pentru care, ani mai târziu, după terminarea facultății, a decis să se înscrie în programul Teach for Romania.
Îmi doream foarte mult să predau în mediul rural și să le arăt copiilor mai puțin norocoși că există și altceva dincolo de capătul satului, de realitatea pe care ei o cunosc. Îmi doream să fiu unul dintre profesorii care să creadă în ei și să contribuie la conturarea unui viitor.
Așa a ajuns în Sohatu, Călărași, unde realitatea a fost diferită față de imaginea satului ei natal.
Mi-am dat seama că nu este doar despre ce n-au învățat la școală, ci și despre ce n-au învățat acasă. Mi-a luat ceva timp să mă adaptez și, deși făceam zilnic naveta, mergeam deseori prin sat cu ei, dornică să înțeleg care e povestea lor, să le cunosc părinții, să înțeleg care e realitatea lor de acasă.
Au fost momente în care a văzut că ceea ce făcea la clasă dădea rezultate și celebra fiecare mic progres alături de ei. A fost una dintre experiențele care au ajutat-o să înțeleagă și alte realități care, până nu demult, erau doar niște cifre pe hârtie.
Am avut șansa să învăț multe lucruri și despre mine – copiii au un dar minunat de a-ți pune o oglindă în fața ta. Am înțeles cât de complexă este realitatea și cât de mulți actori sunt implicați în succesul sau eșecul unui copil. Am învățat să ascult mai mult și să fiu mai empatică. În spatele copilului care nu își poate scrie numele, cu siguranță e o poveste pe care eu nu o cunosc în întregime. Faptul că am fost învățătoare acolo, simt că e un lucru care mi-a schimbat definiția de cum aleg să mă implic într-o comunitate.
După finalizarea programului, a lucrat într-o școală privată, lucru care a ajutat-o să înțeleagă mai bine diferențele față de sistemul public și să aibă o imagine de ansamblu a educației din România.
Acum învață cât mai multe despre sistemul de educație finlandez, chiar din mijlocul acestuia, și se pregătește să se specializeze în domeniul educației outdoor.
Pe termen lung, visează să se mute din nou la sat, într-o comunitate unde poate face proiecte de dezvoltare comunitară și să se implice în proiecte care fac educația mai echitabilă.