Alin Țîțoc: „am simțit că ceea ce fac chiar are impact, că schimbă în bine viețile copiilor și șansa lor la un viitor mai bun”

February 17, 2021
Teach for Romania
Comments Off on Alin Țîțoc: „am simțit că ceea ce fac chiar are impact, că schimbă în bine viețile copiilor și șansa lor la un viitor mai bun”
Dacă ar fi să rezumi povestea lui Alin la un cuvânt, acela ar fi „răscruce”. Înainte să devină profesor în programul nostru, a renunțat la o carieră în IT și a plecat pe bicicletă până în Portugalia, căutându-și sensul. Dar, așa cum vei vedea mai târziu, călătoriile lui au câte o întorsătoră de situație. Așa se face că Alin s-a trezit în Franța fără bicicletă, însă asta nu l-a oprit, la fel cum nu s-a dat bătut nici mai târziu la clasă. După călătoria pe bicicletă și pe jos până în Portugalia, au mai urmat și altele, însă cea din India l-a marcat. Trăind și văzând zi de zi timp de șase luni în ce context trăiesc localnicii, a decis să se întoarcă în țară și să facă o schimbare. A decis că cel mai bine i s-ar potrivi să ajute copiii din medii defavorizate, acolo unde e atât de multă nevoie de modele și de resurse. Așa a aflat de Teach for Romania. Ar fi putut alege să fie profesor de matematică, însă promisiunea din India și experiența de coach l-au îndemnat să meargă mai departe de atât – a devenit învățător în Crizbav, județul Brașov. A ales călătoria de la „firul ierbii”, acolo unde caracterele sunt încă maleabile și au nevoie de modele faine pentru a crește.
Voiam să am impact și am simțit că în clasele primare copiii sunt ca un burete.
Călătoriile transcontinentale s-au transformat în vizite în comunitate, unde Alin stătea de vorbă cu părinții copiilor care lipseau de la școală.
Cea mai mare realizare în primul an de Teach a fost să conving părinții să-și trimită copiii la școală. Schimbarea pornește de acasă. Iar la școală a ales să fie natural și sincer cu copiii care, spune el, „te studiază dincolo de ce le spui, se uită la ce faci și învață ceva de la tine, așa că am ales să-i tratez ca pe niște oameni mari și să fiu sincer și natural cu ei”.
Fiind o „expediție” de doi ani, în două școli diferite, rolul de profesor a avut și momentele lui dificile. Dar prezența tot mai mare la clasă, felul în care copiii au început să rezolve conflictele cu calm, așa cum au văzut la „domnul învățător”, faptul că au trecut cu bine de Evaluarea Națională, toate acestea au fost înmiit mai importante și mai împlinitoare pentru Alin.
Am simțit că ceea ce fac chiar are impact, că schimbă în bine viețile copiilor și șansa lor la un viitor mai bun.
După cei doi ani de program, Alin a continuat să susțină și să inspire copiii. Acum este învățător la Școala Montessori din Brașov. S-a ținut de promisiunea pe care și-a făcut-o în India: să aducă o schimbare reală în comunitate prin copiii pe care îi ghidează în procesul lor de a deveni oameni mari.