Viorica Artenie este profesor de discipline tehnice și, de patru ani, este director adjunct la Liceul Tehnologic „Costache Conachi” Pechea, județul Galați.
Pasionată de conceptul STEAM și de a-i face pe copii să le fie drag de școală, Viorica a înființat în urmă cu 10 ani un club de robotică în care, anual, cel puțin 10 elevi dezvoltă proiecte împreună.
Din noiembrie 2021, participă la programul de formare derulat de noi, Teach for Romania, în parteneriat cu UiPath Foundation, ce este adresat tuturor persoanelor care ocupă sau care aspiră la ocuparea unor poziții de leadership în școală. Noi am fost curioși să aflăm ce lucruri interesante a aflat în aceste luni, dar și ce planuri are pentru dezvoltarea școlii.
„Prin schimbare, prin motivarea celor din echipa mea, vor reuşi să se schimbe şi ei, iar împreună vom avea satisfacţia rezultatelor muncii noastre în echipă.”
***
Povestiți-ne, vă rugăm, puțin despre dumneavoastră. Cine sunteți, care este rolul dvs. Cum e comunitatea?
Mă numesc Viorica Artenie, sunt profesor de discipline tehnice şi director adjunct la Liceul Tehnologic „Costache Conachi” Pechea, judeţul Galaţi. Sunt adepta conceptului STEAM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematică) şi îmi place ceea ce predau (proiectare asistată de calculator). De aici la înfiinţatea unui club de robotică a fost doar un pas şi anual, din 2012, cel puţin 10 elevi sunt membri ai acestui club. Aici mi-am descoperit şi mi-am dezvoltat abilităţile de mentor, consilier, lider şi coach al echipei. De 4 ani sunt director adjunct și pot spune că din anumite puncte de vedere „echipele” se aseamănă. Comunitatea e neomogenă, cu oameni implicaţi sau dimpotrivă, dar elevii sunt extraordinari prin curiozitate, implicare, creativitate, onestitate – merită tot efortul şi toată dăruirea pentru a-i ajuta să crească şi să devină ceea ce îşi doresc.
Care sunt provocările întâlnite în calitate de director?
Cea mai mare provocare pentru mine a fost luarea deciziilor de moment. A trebuit să învăţ că orice decizie se ia „la rece”. Pentru o persoană care pune suflet în tot ce face este foarte greu, dar îmi dau silinţa (nu pot afirma că reuşesc tot timpul).
Comunicarea trebuie să fie eficientă (concisă, clară, să nu laşi loc de interpretări sau ambiguităţi). Adaptabilitate şi flexibilitate – sunt două trăsături esenţiale pe care trebuie să le am pentru a putea înţelege, ajuta, rezolva şi coordona.
Ce a însemnat pentru dumneavoastră participarea la cursul derulat de Teach for Romania?
Schimbare – în primul rând, să conştientizez că fără o transformare de mentalitate atât pentru mine, cât şi pentru cei de lângă mine, lucrurile nu se pot îmbunătăţi. Ce am înţeles eu pe parcursul întâlnirilor din cadrul acestui curs? Prin schimbare, prin motivarea celor din echipa mea, vor reuşi să se schimbe şi ei, iar împreună vom avea satisfacţia rezultatelor muncii noastre în echipă.
Ce a fost cel mai revelator lucru? Povestiți-ne un moment de aha sau o super idee pe care ați preluat-o din sesiunile cursului „Leadership transformațional” și cât de mult simțiți că v-a ajutat participarea la acest curs.
Metoda celor 5 WHYs, care te ajută să determini cauza/cauzele unei probleme/efect, mă duce cu gândul la Managementul calităţii şi diagrama Ishikawa.
Reformularea problemei pe care am identificat-o în şcoala mea (problemă reformulată simplu, clar, concis, care a condus la adevărata problemă, în urma consilierii mele de către mentor), motivaţia mea şi direcţia strategică pe care doresc să propun echipei mele.
Ce vi s-a părut că a fost cel mai greu/provocator?
Să conştientizez că nu eu le fac cel mai bine pe toate, că fiecare este foarte bun într-un anumit domeniu şi dacă ştiu (iată provocarea) să îi ajut pe cei din şcoala mea să îşi descopere rolul şi capacitatea de a îndeplini acel rol în echipă. Se pare că unii dintre colegii mei de curs au găsit calea de a trece de această provocare şi deja au rezultate. Este un aspect care mă motivează.
Cum a fost să participați la sesiuni de învățare experiențială și mentorat de grup alături de alți colegi profesori?
Contrar a ceea ce am întâlnit în cadrul altor cursuri, aici a fost un grup atipic. Toţi colegii aveau probleme, unele chiar complicate, grele, dar pentru ei, nu păreau probleme ci provocări, pentru care aveau deja un plan, chiar şi un plan de rezervă, colaboratori, oameni de încredere, adică era deja o echipă. Şi am aflat şi explicaţia: ani de muncă şi multe cursuri pentru directori şi pentru profesori.
Aveți un mesaj către profesorii implicați în proiect sau către mentorii din Teach for Romania?
„Nu vă mândriţi cu predarea unui mare număr de cunoştinţe. Stârniţi numai curiozitatea. Mulţumiţi-vă să deschideţi minţile, nu să le supraîncărcaţi. Puneţi în ele scânteia.” Grădina lui Epicur-Anatole France
Ca să fiu mai explicită, am primit „scânteia”. Mulţumesc mentorului meu, doamna Ioana Ghiga, dar şi întregii echipe de mentori şi profesori!
Cum vedeți mai departe implicarea dvs. în educație? Care sunt planurile dvs. în urma participării la acest curs?
Dezvoltarea țintei strategice pe care am elaborat-o cu ajutorul mentorului pe parcursului acestui curs.
Ați recomanda altor colegi/directori să participe la acest curs derulat de Teach for Romania?
Da, cu siguranţă.
***
Proiectul „Leadership transformațional” reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. Acesta este un program pilot adresat tuturor persoanelor care ocupă sau care aspiră la ocuparea unor poziții de leadership în școală și se desfășoară în perioada noiembrie 2021-februarie 2022. Formarea a presupus 2 module de pregătire teoretică și practică, organizate în 4 ateliere intensive și 3 runde de mentorat, prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și construire de relații.
Scopul proiectului a fost acela de a sprijini cadrele didactice cu potențial de leadership în construirea unei inițiative strategice care să crească accesul echitabil la educație de calitate pentru copiii din comunități vulnerabile.
Pe parcursul celor 4 luni, aproximativ 20 de lideri școlari din 6 județe (Botoșani, București, Cluj, Galați, Olt, Vaslui), au fost implicați în peste 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă, descoperind cum gândești strategic o schimbare sustenabilă și cum articulezi o tactică adecvată, în măsură să angreneze eco-sistemul în care se dezvoltă copiii. Formatorii cursului sunt: Ioana Ghiga, Laura Verde, Ioana Morar și Silvia Pătrașcu, alumne Teach for Romania. Alături de acestea s-au aflat 4 ucenici – Adelina Pavelescu, Cătălina Alistar, Irina Meteleanu și Veronica Șandor – care se pregătesc să devină lideri transformaționali în comunitățile lor școlare și formatori pentru alte cadre didactice.