Proiectul CASA BUNICII – CENTRUL DE EDUCAȚIE PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ BRĂNEȘTI a câștigat locul I (din 729 proiecte înscrise) la concursul județean ECO ALERT, care are ca scop dezvoltarea competențelor elevilor de a promova dezvoltarea durabilă și de a gestiona resursele naturale.
Urmărește clipul de prezentare a proiectului:
Ideea a pornit de la o nevoie reală a comunității Brănești de a folosi sustenabil resursele, de a păstra, valorifica și promova arhitectura tradițională, obiceiurile și produsele locale și de a promova potențialul natural de mare valoare al zonei. De asemenea, am considerat că este nevoie de un centru în care elevii celor șase unități de învățământ din localitate să desfășoare activități extrașcolare și pe care să îl gestioneze singuri.
Proiectul nostru și-a propus în primul rând conectarea elevilor clasei a VII-a B cu natura și realizarea unei relații directe, emoționale cu mediul în care trăiesc, în comunitatea rurală Brănești. Proiectul promovează în rândul elevilor principiile educației pentru mediu: dezvoltarea responsabilității față de natură, a capacității de utiliza responsabil resursele, dezvoltarea motivației de a colecta selectiv deșeurile și a abilităților de reciclare creativă a acestora și o calitate mai bună a vieții pentru generația prezentă și pentru generațiile viitoare.
Ce ne-am dorit prin acest proiect este să (re)amenajăm un fost spațiu de locuit tradițional care nu a mai fost folosit în ultimii ani (o casă a unei bunici din comunitate) într-un Centru de Educație pentru Dezvoltare Durabilă care să asigure creșterea vizibiltății în rândul comunității rurale Brănești cu privire la problemele actuale de mediu, dar și să formeze un simț al comunității și valorii tradiționalului prin încurajarea schimbărilor la nivel local.
Acest spațiu a fost curățat, reamenajat și împodobit atât cu obiecte tradiționale (ștergare, vase de lut, măști de Cuci, mileuri, etc) cât și cu obiecte din materiale reciclate realizate la școală sau la Casa Bunicii (ex. felinare din borcane de sticlă, ghivece de flori din PET-uri, sticle transformate în obiecte de décor, etc). Elevii s-au organizat pe grupuri în funcție de abilitățile practice pe care le au și au valorizat și promovat foarte mult ideea de reușită în echipă. Părinții și bunicii elevilor din clasa a VII-a B s-au mobilizat și ne-au ajutat la curățarea spațiilor, la realizarea panoului de prezentare, ne-au pus la dispoziție diverse materiale, produse tradiționale și obiecte vechi aparținând familiilor. Ce ne-a bucurat foarte mult este că am atras și alți susținători din comunitate care cred în centrul nostru de educație și ne-au ajutat cu vorbe înțelepte, sfaturi, povestiri din bătrâni și alte diverse materiale și imateriale.
Sperăm ca acest centru șă se dezvolte și să fie folosit de copii, adolescenți și alți membri ai comunității pentru găzduirea unor dezbateri pe teme ecologice, a unor întâlniri pentru ateliere de recilare creativă, expoziții Photo Voice sau pentru celebrarea unor evenimente importante pentru comunitate (Ex. Sărbătoarea Cucilor). Casa Bunicii păstrează și Cămara Bunicii cu numeroase produse naturale tradiționale, locale: dulcețuri și compoturi, murături, siropuri, zacuscă, miere de albine, fructe uscate, plante medicinale, morodenii și altele. Ne propunem să încurajăm producătorii locali să participe la târguri, expoziţii și festivaluri naționale și internaționale cu produsele lor tradiționale și ecologice.
Pe viitor ne propunem extinderea echipei și a spațiului amenajat și de lucru, încurajarea factorilor de decizie locali astfel încât aceștia să se implice activ în conservarea biodiversității în Brănești, urmat de dezvoltarea unor comportamente și modele care să poată fi aplicate și în alte comunități ale Jud. Ilfov.”
Articol scris de Iulia Călin, profesor Teach for Romania în Brănești, Ilfov.