Privim cu inima deschisă asupra celor 5 săptămâni de Academia de Leadership și Pedagogie. A fost greu, a fost ușor, a fost frumos, provocator, cu bucurie și cu lacrimi, cu învățare, asumare și responsabilizare. A fost despre noi, despre ei, despre a fi și a crea viitor.
Academia de Leadership și Pedagogie unește oamenii care își doresc să meargă alături de copiii din mediile vulnerabile și să fie oameni ai comunității. Este nevoia ca, dincolo de sala de clasă, să existăm și să ne uităm la ce putem construi.
Vorbim despre un program integrat de dezvoltare a capacității elevilor de a învăța, în care punem împreună soluții pentru a crește interesul elevilor pentru învățare, dezvoltăm abilități socio-emoționale care susțin învățarea și aducem în context practici care îi ajută pe elevi să descopere cum pot învăța mai bine, mai eficient.
În a V-a săptămână ne-am uitat atenți la colaborare, la cum construim și cum se construiesc relații, la integrarea feedback-ului, la reziliență, autocunoaștere, empatie și motivație. Ultima săptămână a fost cu emoții mari către toată comunitatea, participanți, voluntari, echipă.
Profesorii și-au luat energia necesară și au construit activități ce au avut ca scop evaluarea finală a elevului, în urma celor 2 săptămâni de învățare cu miză corelată cu viața reală. Emoțiile profesorilor și ale elevilor s-au manifestat într-un spațiu sigur de creativitate și de îmbrățișări strânse în loc de mulțumire. Evaluarea finală sub formă de poveste, de fișe de lucru, de integrare a ceea ce au învățat în spațiul cotidian, evaluarea sub formă de „domnul, vreți să vă dau jumătate din sandvișul meu?” a reprezentat cea mai intensă zi, dar și cea mai așteptată din Academia Copiilor.
Uneori emoția doare sau stă în lacrimi, însă la copii, emoția se manifestă diferit: de la îmbrățișări, la desene pe foi rupte și lăsate pe catedră sau pe tablă, la secrete spuse la ureche, la capete plecate care nu vor să fie văzute plângând. Uneori doare la adulții care plâng și zâmbesc în același timp. Poate a neputința de a face mai mult, poate de împlinire sau poate a confirmării faptului că el, profesorul, este omul potrivit în locul potrivit.
Pe toată perioada Academiei, fiecare participant este monitorizat pe baza unor competențe ce sunt integrate în evaluarea finală a profesorului, evaluare 360 de grade, luând în considerare feedback-ul și relaționarea cu fiecare participant din jurul acestuia. Astfel, tutorul împreună cu mentorul, au analizat performanța participantului pe toată durata Academiei, bazându-se și pe progresul său și mentalitatea de creștere personală. În discuția finală de evaluare, participantului i se detaliază intervenția organizației și are loc o discuție de asumare a rolului în program, în urma căreia participantul poate deveni următorul profesor Teach care va ajunge din toamnă la catedră, pregătit să gestioneze învățarea sustenabilă.
Daniela Arion, învățătoare și directorul Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazu”, județul Cluj
Daniela Arion, profesor pentru învățământul primar, începe ora de matematică cu o întrebare adresată elevilor: „la ce ne folosește nouă matematica?”
„- La magazin, doamna! Ca să nu ne păcălească vânzătorul și să ne dea rest greșit!
– Să calculăm, doamna!
– Cum calculăm la matematică?”, întreabă Daniela.
„- Cu telefonul, doamna!”
Cu un entuziasm continuu care se transmite la elevi, Daniela reușește să construiască ora de matematică în jurul realității cotidiene. Fiecare activitate de la clasă răspunde la întrebarea „de ce învățăm aceste lucruri?”.
În cei 31 de ani de experiență în învățământ, ea nu se vede făcând altceva decât educație fiindcă este ceea ce o împlinește. Crede cu tărie că fiecare copil poate, fiecare poate în ritmul lui.
Ora de matematică înseamnă să reușești să captezi atenția elevilor, în primul rând, să le menții interesul și să le oferi, totodată, autonomia de care au nevoie. Povestea pe care Daniela a creat-o cu ajutorul origami i-a ținut pe elevi atenți la fiecare mișcare a hârtiei care se transforma în fața lor.
Din când în când, se mai auzea un „ooooooooooaaauuu”, iar la sfârșit elevii au simțit nevoia să o aplaude pe Daniela.
Pe tablă, doamna scrie câteva operațiuni ce necesită calcul. Imediat, mâinile elevilor apar deasupra capetelor și câțiva parcă nu mai au răbdare „doamna, vreau eu să ies la tablă!”, „doamna, vreau eu să rezolv exercițiile!”. Dorința elevilor de a participa și de a se implica este ceea ce numim învățare. Este important să le oferim copiilor autonomie, însă și rutine, limite sănătoase sau obiective la care să ajungem împreună.
În pauzele elevilor, Daniela este alături de ei, în jocurile lor, un element important la care ne uităm pentru a oferi siguranță, încredere ce se construiește, cunoaștere. Ea este acolo.
Așa cum spune și ea, „am învățat în toți anii aceștia că nimic nu este imposibil. Poți să faci absolut orice. Dacă vrei, poți!”
Cătălina Țîru, învățătoare
În pauză, pentru elevii ei, Cătălina a scris o ghicitoare pe tablă. Acum îi așteaptă emoționată în clasă. Verifică planul de lecție, se asigură că are toate materialele necesare desfășurării orei, amplasează strategic materialele pentru ca ora de științe să fie pe măsura așteptărilor. Elevii vin din pauză și câțiva dintre ei o îmbrățișează, câțiva deja citesc de pe tablă.
Se așează toți în bancă. Cătălina verifică energia elevilor și îi întreabă cum se simt, dacă au nevoie de ceva anume și dacă pot începe ora. Toți sunt de acord să înceapă, iar câțiva dintre ei stau deja cu mâinile ridicate, vrând să spună ceva:
„- Vă rog, pot să citesc eu?
– Ba eu!
– Și eu vreau să citesc!”.
Entuziasmul elevilor crește o dată cu implicarea profesorului și bagajul de informații pe care acesta îl aduce în sala de clasă.
Învățarea nu se produce oferind transfer de informații, ci vine cu nevoia de relaționare, de cunoaștere, de așezare într-un context familial, încât elevul să se simtă în siguranță să întrebe, dar să și răspundă atunci când este întrebat, să fie curios și încurajat în activitate.
Câțiva dintre elevi citesc ghicitoarea de pe tablă, mai repede sau mai greoi, însă foarte încântați de validare. Răspunsul la ghicitoare vine repede din partea lor.
Pe baza cunoștințelor acumulate în ora de stiințe, Cătălina a pregătit evaluarea sub forma unui joc la care elevii vor răspunde cu adevărat sau fals. Așezați în 2 echipe, în fața și în spatele sălii de clasă, elevii sunt foarte atenți la Cătălina, încât să fie primii care vor oferi răspunsul corect.
Atenția elevilor este ancorată în totalitate în învățare dacă învățarea se produce cu un scop și un obiectiv atent stabilit de către cadrul didactic, iar ora în care Adevarat sau Fals devin personaje este cea care la clasa Cătălinei Țîru a produs învățare.
Diana Ceru, învățătoare
Diana Ceru face parte dintre acei oameni care cred în intuiție, care își ascultă cu empatie sufletul și cu răbdare. După 8 ani, profesorul de biologie a devenit doamna învățătoare. O opțiune ce îi umple sufletul de bucurie și dorință de a modela copilul în fiecare zi, de a-l cunoaște în profunzime și de a aduce dragoste de învățare în viața fiecăruia.
La clasă, Diana nu începe ora până nu verifica starea emoțională a elevilor și imediat copiii încep să ridice degețelele care formează o inimă, semn că sunt bine și nerăbdători pentru ziua care începe.
Există cumva, în relația Dianei cu elevii, o comunicare nonverbală care pare construită cu mult timp înainte. Dar vorbim despre doar 2 săptămâni de cunoaștere, timp în care deja au propria viziune a clasei, reguli, înțelegere din priviri, rutine care sunt atât de necesare, mai ales la clasa pregătitoare!
Câțiva elevi nu ridică mâinile să ne arate starea lor, însă Diana află de la ei că sunt puțin triști fiindcă “afară plouă și mă simt așa-și-așa. Când ies afară, totuși, îmi place că mă plouă pe cap”.
“Vouă când vă este sete, beți apă? Așa și plantele: când plouă, ele se bucură că pot bea apă.” Diana le promite că “vom face în așa fel încât, până la sfârșitul zilei, să poată arăta toți inimioara care indică fericirea”.
Diana le explică elevilor sarcinile și dintr-o dată se face liniște. “Cât de frumos se aud foarfecele toate în timp ce decupați! Foarte bine lucrați! Dacă intâmpinați dificultăți, eu sunt aici să vă ajut!”.
Copiii decupează, lipesc și discută despre Pamânt și Soare. Gândirea creativă este încurajată sub întrebări “cum arată Pământul?, “ce formă are Soarele?”, “credeți că Soarele și Pământul sunt prieteni?”, “de ce credeți că există noapte și zi?”, iar răspunsurile elevilor sunt integrate de către Diana care vine cu explicații pentru fiecare întrebare și curiozitate, timp în care privesc un film animat despre Planete.
Privim lecțiile profesorilor și realizăm că ne fascinează creativitatea pe care aceștia o folosesc în avantajul lor, dar și al copiilor. Vocea caldă a Dianei ajută la a crea o poveste din orice informație pe care o narează pe moment.
În liniștea clasei, C. ridică mâinile și formează o inimă din degețele: “Doamna, vedeți că am ridicat o inimă!”.
Tatiana Buboi, învățătoare
Simte clasa ca pe propriul suflet. A reușit să cunoască întreaga clasă foarte bine și a creat rutine care funcționează excelent pentru autoreglare, ascultare, disciplină a clasei sau cultura reușitei.
După 16 ani ca inginer, Tatiana Buboi a ales, datorită pasiunii pentru educație și a celor 3 copiii ai săi, să aducă un suflu nou în sistemul de învățământ. Așa că s-a înscris și finalizat Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, cu un master în Cerințe Educaționale Speciale. S-a mutat la țară fiindcă își dorea să se întoarcă la o comunitate restrânsă, să simtă că poate crea împreună cu acea comunitate, să fie alături de ea, cu intenția în minte de a le oferi și propriilor copii educația într-un ritm natural de dezvoltare.
Modestia Tatianei și creativitatea ei se observă cel mai bine la clasă: fiecare zi beneficiază de o poveste proprie, păstrând mereu în minte obiectivele și scopul final al actului de învățare. Îmbină perfect elemente din arii disciplinare diferite, însă le reunește în aceeași poveste, încât învățarea să aibă loc, pentru elevii ei, sub formă palpabilă, autonomă.
„Castelul fermecat” a creat în fiecare zi o poveste în poveste în cadrul cărora fiecare elev de clasa pregătitoare a descoperit câte ceva datorită sarcinilor primite: litere, elemente de literație, scriere, citire, creativitate, improvizație, empatia sau comunicarea emoțiilor. În acest fel, l-au descoperit pe prințul Arthur, au învățat să îi scrie numele cu litere de tipar, au creat povești care deschideau câte o poartă din „Castelul fermecat”, au învățat să lucreze împreună și să repovestească pe baza imaginilor, o poveste audiată.
Creativitatea Tatianei este un plus pentru elevii de la clasă. Reușește să le capteze atenția mereu, iar în momentele în care simte că au nevoie de o pauză, se aude imediat „ducem mânuțele la tâmple și închidem ochii și ne închipuim că suntem într-o pădure fermecată unde vedem copaci colorați, foarte multe flori care miros frumos…. Hai să vedem… Cum miros? Haideți să le mirosim cu ochii închiși… și inspirăm și expirăm…”. Și se face liniște și se întoarce la subiectul anterior. Și totul decurge limpede și echilibrat.
Copiii își așează capetele în palme și o ascultă și o privesc pe Tatiana care continuă să le arate personajele poveștii și să le povestească despre Arthur și „Castelul fermecat”.
„Castelul fermecat” nu este doar despre descoperirea identității personajului Arthur, ci despre descoperirea Tatianei și a elevilor. Despre dezvoltare continuă și reinventare. Despre ea, despre ei.
Academia de Leadership și Pedagogie a fost posibilă datorită sprijinului oferit de partenerii noștri UiPath Foundation, UniCredit Bank, PEPCO România, LIDL România, Rețeaua privată de sănătate – Regina Maria și Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea din București.
Suntem recunoscători și prietenilor care au fost alături de noi în perioada de practică pedagogică: Școala Gimnazială Mironeasa, Colegiul „Richard Wurmbrand” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Consiliul Județean Iași, StudIS, Kraft Pub Restaurant, Lee’s Catering, Băcănia Veche, Fundația Autonom, Zizin, Editura Arthur și LPP România.
#RefreshPentruProfesori #RestartPentruSocietate #AcceleratorulSchimbariiInEducatie #TeachforRomania