„Tu ești suficient de nebună să faci asta”– Ada Barbu

July 6, 2015
SuperTeach
Comments Off on „Tu ești suficient de nebună să faci asta”– Ada Barbu

Spirit curajos și călător, cu o poftă de învățare nebună și cu mare drag de oameni – așa am putea să o descriem pe Ada în câteva cuvinte.

Știe ce înseamnă o copilărie fără posibilități materiale, însă a avut noroc de părinți care i-au oferit expunerea de care avea nevoie pentru a-și descoperi și explora pasiunile. I-ar fi plăcut să studieze muzica, însă a rămas doar la nivel de pasiune. În schimb, a ajuns să călătorească, să cunoască oameni noi, să predea și să îndrume tineri în diverse proiecte la care a participat.

A fost dintotdeauna o fire curioasă și atrasă de diversitate, motiv pentru care nici alegerea facultății nu a fost una ușoară. A terminat atât SNSPA-ul, cât și Pedagogia, iar în paralel preda limba engleză adulților și activa și într-o organizație studențească. Pe parcurs, începuse să-i placă din ce în ce mai mult lumea training-ului. Aici se simțea în elementul ei.

Își amintește cu drag când și-a anunțat o prietenă că a aplicat la programul Teach for Romania și urmează să fie învățătoare. Replica prietenei a fost: “Tu ești suficient de nebună să faci asta”.

A aplicat la programul Teach for Romania, iar experiențele parcurse de ea nu au fost ușoare. A fost cu multe greșeli, dar și cu bucurie, iar gândul ei era mereu la copii și la binele lor. Încă din timpul programului începuse să cocheteze cu pedagogiile alternative și, în special, cu metoda Montessori. Studia, vizita școli, dezbătea cu alți prieteni pasionați de educație tot ceea ce descopereau. Așa a ajuns ca, după finalizarea programului, să fie învățătoare Montessori în București, iar de aproape 3 ani deja, să predea la o școală Montessori din Cehia.

De ce Cehia? E o țară echilibrată din multe puncte de vedere și, cum eu sunt mai zăpăcită, ne‑am completa bine: oamenii știu să se distreze, dar când sunt la muncă sunt la muncă. Și fac foarte mult sport, iar pe mine o țară care mă educă să fac sport îmi place, pentru că am pierdut latura asta din viața mea.”

Visul meu de ceva vreme este să construiesc o școală Montessori pentru toți copiii, indiferent de mediul în care trăiesc. În Brașov. Acasă.

Întreg articolul documentat de DoR poate fi citit aici .