Așa i-a spus un elev la orele remediale de literație lui Carmen Muntenița. Aceasta și-a dorit de când era mică să se facă învățătoare, fiindcă cel care a învățat-o literele și cifrele a inspirat-o să ia această cale. A ajuns, acum 24 de ani, să predea într-o școală rurală din județul Galați, acolo unde spera să stea maximum doi ani și apoi să plece, poate la oraș. A ales comunitatea din Smulți, fiindcă acolo venea deseori la bunici și n-ar fi fost o schimbare bruscă. Este și director în școala în care este învățătoare la clasa a IV-a și spune că ajunge să stea foarte mult timp în instituție. „Familia mea are cel mai mult de suferit, pentru că lipsesc mult de acasă”, spune învățătoarea.
Folosește tehnologia pentru a face orele mai interactive. Acum un an și jumătate a pus muzica relaxantă la orele de abilități practice și a observat că îi ajuta pe elevi să fie mai concentrați și că nu mai făceau gălăgie. Ulterior, mai timid la început, au folosit muzica și la orele de română sau de matematică. Acum, în fiecare dimineață, înainte de a ajunge învățătoarea în clasă, elevii deschid calculatorul și dau drumul la muzică de pian, vioară sau orice alt instrument care-i ajută să se relaxeze. Iar muzica continuă, pe fundal, toată ziua.
Cinci copii din cei zece petrec mai mult timp cu doamna învățătoare, fiindcă au nevoie de mai multă atenție în ceea ce privește scrisul și cititul. Unul dintre copii, Mihai*, a rămas repetent anul trecut din cauza faptului că părinții sau frații mai mari nu l-au ajutat și nu au avut timp să se ocupe de el. În satul lor, aflat departe de oraș, părinții nu au un loc de muncă stabil și cel mai des merg cu ziua pe câmp. „Era un copil foarte timid și nu reușea să comunice ceea ce simte. Vorbea încet. Acum este o schimbare enormă. Mai tot timpul e cu zâmbetul pe buze și, chiar dacă greșește, nu-i este teamă să își spună punctul de vedere”, povestește învățătoarea. Elevul spune că, anul acesta, a învățat mai bine și că a luat de două ori cărți de la biblioteca clasei și că i-au plăcut mult poveștile despre Mickey Mouse și despre 101 Dalmațieni.
Și Bianca* petrece mai mult timp cu doamna și încearcă să cunoască mai bine tainele cititului și ale scrisului. Are o soră mai mică, în clasa a II-a, care, după cum spune doamna învățătoare, are un drag mai mare față de carte decât Bianca. „Până anul trecut, nu reușea să citească decât cuvinte foarte scurte. Nu știa toate literele. De anul acesta, o mare bucurie e că vine și cere cărți, chiar dacă sunt cărți la nivel de clasa întâi sau a doua, cu povestioare scurte, dar vine, le împrumută și îmi povestește ce a citit. Este o mare reușită”, adaugă mândră doamna învățătoare. Spune că și-a dat seama că va fi o reușită încă din luna septembrie, când, într-o zi, Bianca a venit la școală și i-a spus: „Tata este foarte mândru de mine că am început să citesc”. Carmen Muntenița își dorește ca eleva să înțeleagă ce citește, chiar dacă, poate, nu va ajunge la nivel de clasa a IV-a.
Biancăi îi place să petreacă mult timp cu animalele, are acasă vreo zece pisici, și uneori ar vrea să le citească, dar ele pleacă de acasă. Îi plac mult cărțile amuzante, dar, de fapt, cel mai mult îi place matematica.
Învățătoarea Carmen Muntenița s-a înscris în programul Teach for Romania și spune că i se potrivește mănușă și că a învățat enorm. Organizația i-a confirmat faptul că e important să afle cum se simt elevi. „Dacă copilul se simte văzut, auzit, apreciat, se implică mai mult în învățare. La noi în clasă spunem că întotdeauna greșeala este un pas pentru a putea să învățăm și că nu ne este frică să greșim. Eu îi încurajez să greșească”, adaugă învățătoarea. Crede că elevii din mediul rural au nevoie de mai multă atenție pentru că părinții sunt ocupați cu treburile câmpului și nu au timp să le ofere atenția cuvenită.
*numele elevilor a fost schimbat pentru protejarea identității.
Datorită parteneriatului strategic cu UiPath Foundation avem resursele pentru a o pregăti și susține pe Carmen Muntenița alături de alți profesori participanți în programul Teach for Romania.
Documentare derulată în parteneriat cu UiPath Foundation și realizată de Ionuț Teoderașcu, fotojurnalist „De la Sat”.