ȘCOALA MEA VERDE

Un concurs de proiecte de mediu pentru
școlile din învățământul public


ȘCOALA MEA VERDE

Un concurs de proiecte de mediu pentru
școlile din învățământul public

Schimbările majore se întâmplă prin educarea viitoarelor generații de adulți să ia deciziile corecte, sustenabile, în avantajul comunităților în care trăiesc. Educația pentru mediu este esențială, împuternicindu-i pe elevi să înțeleagă și să înceapă deja să practice un stil de viață responsabil. Astfel ei devin din receptorii pasivi ai unei informații factuale, viitori lideri ai schimbării de mâine.

Proiecte gândite de elevi pentru comunitate

Noi, cei din Teach for Romania credem în capacitatea elevilor de a deveni acești lideri de mâine și de a acționa spre o lume mai bună, incluzivă și sustenabilă. De aceea am lansat, prin programul de educație pentru mediu „Verde pentru generația Alpha”, concursul „Școala mea verde”, o competiție în urma căreia Teach for Romania va finanța șapte proiecte câștigătoare, cu două mai mult decât previzionase inițial, ca urmare a mai multor proiecte excelente care au obținut același punctaj. Felicitări proiectelor câștigătoare!

Faceți cunoștință cu proiectele câștigătoare

„EcoCurcani - Grădina Sustenabilă” - Școala Gimnazială Nr.1 Curcani, Călărași

Inițiatorii proiectului își propun crearea unei grădini ecologice pe terenul școlii unde să cultive plante tradiționale locale (plante medicinale), precum mușețel, coada-calului, mentă și pelin, dar și alte plante aromatice care se folosesc în alimentație (condimente). Elevii vor cultiva, usca și procesa aceste plante pentru a crea ceaiuri și condimente, care vor fi ulterior vândute la târguri locale. Fondurile obținute vor fi reinvestite în dezvoltarea școlii și în alte proiecte sustenabile. Revitalizarea plantelor tradiționale folosite în medicină și bucătărie aduce în prim-plan valorile locale și practici vechi, în timp ce integrarea lor într-un model economic educațional reprezintă un mod nou și creativ de a păstra și valorifica aceste tradiții.

„Grădina ecologică şcolară”, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Petrăchioaia, Ilfov

Şcoala Gimnazială Nr. 1 Petrăchioaia își propune crearea unei grădini ecologice şcolare, un proiect atât inovativ, dar care susţine în același timp și tradiţiile autohtone. Școala își dorește să formeze generaţii conştiente de responsabilitatea pe care o au faţă de mediu prin tradiţia de exploatare a resurselor pământului în mod pozitiv, înmulţind aceste resurse şi bucurându-ne împreună de existenţa lor, fără a răni mediul înconjurător. Existenţa plantelor poate fi valorificată şi prin derularea unui proiect secundar ce presupune realizatea unor produse, ca de exemplu, uleiuri, din plante.

„Sera cu flori și plante din parcul grădiniței” - Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 Aleșd, Bihor

Inițiatorii proiectului au identificat nevoia apropierii preșcolarilor de natură. Soluția propusă este construirea unei ,,Sere de flori și plante” în parcul din curtea grădiniței, iar florile produse în seră vor fi plantate în rondourile din curtea grădiniței. Pentru economisirea apei de la rețea se va utiliza apa colectată de la ploaie. Pentru evitarea îngrășămintelor chimice se va produce compost, urmând a fi utilizat ca îngrășământ. Sera va fi amplasată într-un loc cât mai luminat și încâlzit de soare, dar atunci când temperatura scade, se va utiliza o aerotermă cu energie de la panou fotovoltaic.

„Prietenii ecosistemului” - Școala Primară Urisiu de Sus, Mureș

Comunitatea din Urisiu se confruntă cu lipsa apei. Clima în schimbare a dus la secete urmate de ploi torențiale, afectând resursele de apă dulce. În același timp, altă problemă a comunității o reprezintă familiile dezavantajate, cu nivel socio-economic scăzut. Lipsa activităților extracurriculare reduc oportunitățile de dezvoltare personală ale elevilor. Școala își propune să implice elevii în amenajarea unui spațiu outdoor de învățare și recreere: parc, grădina de legume, minilivada, dar și în organizarea activităților outdoor și în educarea comunității. Pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, elevii vor utiliza apa de ploaie colectată, vor consuma din produsele comestibile obținute, iar plantele decorative vor alcătui spațiul activităților outdoor.

„Pe o gură de Rai” – centru unic de colectare selectivă - Școala Gimnazială ,,Dimitrie Gusti”, Nereju, Vrancea

Dezvoltarea localității Nereju a adus cu sine și probleme noi precum gunoaiele care invadează locurile dragi ale sătenilor: albiile râurilor, poienile, potecile. Arderea lor sau transportarea lor spre gropile de gunoi nu reprezintă o soluție nici eficientă nici ecologică. De-a lungul timpului au fost inițiate numeroase campanii de colectare selectivă a deșeurilor și s-au strâns zeci de tone de deșeuri de trimis spre reciclare, dar a existat problema lipsei unui spațiu de colectare înainte de a le încărca spre a fi trimise la reciclare (sunt 84 de km până la cel mai apropiat centru de reciclare). Soluția propusă de elevi este de a crea un centru de colectare selectivă a deșeurilor din comunitatea în apropierea școlii pentru a facilita munca elevilor în lupta cu poluarea.

„ReVístete” - Liceul Teoretic Bilingv ,,Miguel de Cervantes’’, București

Supraconsumul și așa numitul „fast fashion” au un impact negativ asupra mediului, economiei și societății. Hainele reprezintă un procent important din deșeurile poluante, dat fiind că cele mai multe dintre ele conțin fibre sintetice care se degradează extrem de lent. Produsele fast-fashion sunt realizate cu un consum ridicat de apă și în condiții precare pentru muncitorii din industria textilă. Pentru a promova un model de consum sustenabil în rândul lor, elevii liceului Cervantes din București au gândit un proiect care să aibă la bază principiul circularității, prin care adolescenții să beneficieze de o experiență de înnoire a garderobei fără costuri, în comunitatea școlară, prin schimb cu persoane cu gusturi și interese similare. Scopul evenimentului ReVistete este de a colecta și redistribui haine între elevii liceului, dar și de a reutiliza și recicla hainele în mod creativ. Evenimentul include un târg-spațiu dedicat schimbului direct de haine, în paralel cu sesiuni educative despre impactul modei, risipei și supra-consumului asupra mediului și ateliere de personalizare a hainelor.

„Grădina Cunoașterii: Natură, Educație și Tradiție” - Școala Gimnazială Nr. 1, Ion Corvin, Constanța

Pe fondul modernizării și migrației spre mediul urban, copiii din mediul rural au din ce în ce mai puține ocazii de a învăța despre biodiversitate, agricultură ecologică sau conservarea resurselor naturale. În lipsa educației ecologice și a practicilor durabile, există riscul degradării terenurilor, al utilizării excesive de chimicale în agricultură și al pierderii biodiversității locale. „Grădina Cunoașterii: Natură, Educație și Tradiție” este un proiect verde care urmărește transformarea curții școlii într-un spațiu educațional interactiv, dedicat protecției mediului și promovării tradițiilor locale. Elevii vor amenaja o grădină ecologică cu soiuri locale de plante, vor implementa soluții de reciclare și compostare și vor crea un spațiu verde dotat cu băncuțe de lemn și mese, unde elevii și comunitatea pot învăța despre biodiversitate, schimbări climatice și agricultura sustenabilă.

Identificare problemelor de mediu ale comunității

Ne dorim ca proiectele să răspundă unor probleme reale identificate în școala sau comunitatea în care trăiesc elevii.  Soluțiile prezentate trebuie să fie implementabile de către elevi și rezultatele preconizate să fie vizibile și măsurabile. Cu alte cuvinte, vrem ca proiectele să fie „pe bune”, să plece de la o problemă cu care școala sau comunitatea chiar se confruntă și să ofere variante de rezolvare ancorate în realitate.

Școlile pot crește și dezvolta comunitățile din jurul lor în multe moduri. Acest concurs își propune să susțină proiecte ghidate de școli pentru adresarea problemelor de mediu. Este obligatoriu ca proiectul propus să fie unul de mediu – fie că adresează cauzele din spatele schimbărilor climatice, fie că protejează biodiversitatea.

Student Leadership - de la problemă la soluție

Este esențial, atât în identificarea problemelor comunității cât și în formularea soluțiilor și scrierea proiectului, ca elevii să fie cea mai activă și implicată parte. Ei sunt cheia acestui program. Creativitatea lor, spiritul lor luptător și simțul fin al observației, perspectiva lor unică asupra problemelor comunității – asta dorim să vedem în formularea proiectului. Rolul profesorului coordonator este exact acesta – să coordoneze și să îi susțină pe elevi să creioneze cea mai bună variantă a proiectului lor.

Criteriile de selecție

Fiecare proiect a fost jurizat de către o echipă de specialiști din Teach for Romania și alte organizații partenere, în funcție de următoarele criterii de selecție:

Înscriere și regulament

  • Propunerile pot fi trimise pe adresa de mail andrei.barbos@teachforromania.org până pe date de 6 octombrie, ora 23:59. Câștigătorii vor fi anunțați pe data de 25 octombrie, aici pe pagina dedicată competiție și pe paginile de social media ale Teach for Romania.
  • Suma pe care o poate primi fiecare proiect este între 2000 și 2500 de euro, în funcție de specificul activităților planificate.
  • Tema proiectului trebuie să trateze o problemă de protecție a mediului iar ideea poate veni dintr-o nevoie a școlii sau una a întregii comunități în care trăiesc elevii.
  • Formularul pentru înscrieri poate fi descărcat de mai jos și conține indicații explicative pentru completarea fiecărei secțiuni.
  • Profesorul coordonator nu trebuie să facă parte din comunitatea de participanți și alumni Teach for Romania.

Mai mult decât un program de granturi - Caravana Verde

Vom rămâne alături de cei șapte câștigători ai competiției pe întreaga perioadă a anului școlar.

„Școala mea verde” va presupune și un program de formare adresat cadrelor didactice, activități cu elevii și părinții,  mentorat aplicat pentru echipele câștigătoare și acces la o rețea de specialiști care vor susține echipele să implementeze cea mai eficientă variantă a proiectului pe care l-au gândit. Toate acestea contribuind la scopul de a produce schimbări autentice, pe termen lung, în școlile din România. 

Urmăriți-ne să vedeți cum se transformă în realitate aceste idei minunate.

Acest concurs face parte din programul de educație pentru mediu „Verde pentru generația Alpha”, finanțat de Teach for All și Fundația OMV Petrom.