„Școala nu mai este despre ascultarea oarbă a elevilor de învățător, despre note, despre lupta de a nu mai fi rău sau despre locul pe care-l ocupi „în fruntea” sau „la coada” clasei. Școala este despre descoperirea universului, echilibru (un control al emoțiilor) și despre iubire”, este de părere Doina Susanu. Învățătoarea a creat un spațiu de siguranță, unde vulnerabilitatea și încrederea în propriile puteri i-au făcut pe copii să își dorească să fie mai mult, să învețe cu drag, să fie onești cu ei și cei din jur, să colaboreze, să aibă grijă unii de ceilalți, să dăruiască și să fie iubire.
Pentru că nevoia de a fi unii cu ceilalți, de a învăța împreună și de recupera decalajele lăsate de pandemie, era exprimată chiar de copii, Doina le-a propus să se vadă în afara orelor de program, să citească și să fie împreună. „Am văzut că aveau foarte multă nevoie să vorbească despre ei cu mine. În fiecare zi trăgeam cu coada ochiului în clasă la braţele care se întindeau spre mine, dornice de discuţie. Dar cum nu poţi lăsa programa la o parte pentru asta, am decis să ne vedem şi în afara orelor de program. O lună nici nu am reuşit să facem cine ştie ce lecţii, pentru că ei aveau atâtea să-mi spună şi am stat, pur şi simplu, să-i ascult. Le-am arătat că-i înţeleg că le este greu să înveţe. Le-am spus şi faptul că nici măcar mie nu îmi e uşor să învăţ ceva. Cum m-am apucat recent de cursuri de chitară, le tot arăt degetele, ca să vadă că fiecare pas parcurs cere sacrificiu şi muncă, dar că tot efortul merită, mai ales când are un sens. Însă aceste întâlniri au avut succesul scontat, progresele apărând chiar şi acolo unde aveam speranţe mici.”
Acum, după trei ani de când lucrează în învățământ, Doina are o cu totul altă viziune asupra menirii de dascăl: „Sunt foarte multe motive pentru care ești îndreptățit să pleci din învățământ, dar sunt și foarte multe motive pentru care trebuie să rămâi aici: pentru că știi să iubești, pentru că ar fi prea trist ca o altă generație de copii să treacă prin școală fără a fi ascultați, văzuți sau îmbrățișați.”
Povestea poate fi citită în integral în articolul din Vocea Liberă, .
Mulțumim, #LPPRomaniapeople, pentru susținerea oferită!