Imaginați-vă ieșind din casă, eliberat în sfârșit de izolarea din pandemia COVID 19, numai ca să simțiți imediat apoi un sentiment de deconectare de umanitate. Așa ne-am simțit ieșind din perioada de lockdown din 2020. Am navigat în derivă timp de luni prin social media, urmărind cum se schimbă anotimpurile de la fereastră și uitându-ne la nesfârșit la ecranul pâlpâit, cu toții căutam conexiunea cu ceilalți. Și totuși, lumea post-COVID a creat camere de ecou mai largi ca niciodată.
Diviziunile socio-culturale, creșterea inegalității veniturilor care duce la resentimente și neliniște, escaladarea efectelor asupra mediului cauzate de schimbările climatice, răspândirea globală a mentalității „noi împotriva lor” și o continuă scădere a încrederii în instituţiile publice. Simțim nevoia unei reacții colective împotriva acestei polarizări. Până la urmă, este problema noastră colectivă.
Omul de știință al sistemelor, Peter Senge, a spus că „răspândirea cunoștințelor nu este despre a oferi oamenilor ceva sau de a obține ceva de la ei. Acest lucru este valabil doar pentru schimbul de informații. Împărtășirea cunoștințelor are loc atunci când oamenii sunt cu adevărat interesați să se ajute reciproc să dezvolte noi capacități de acțiune.” Vedeți, organizarea de inițiative cae conectează oameni din medii diverse și care le permit să învețe unii de la alții sunt instrumentele de care avem nevoie pentru a aborda provocările globale care ne afectează zilnic. Trebuie să ne oferim timp și spațiu să învățăm unii de la alții.
Idei semnificative, mișcări și invenții care au făcut posibil progresul pentru rasa umană s-au bazat pe principiile deschiderii, colaborării și împărtășirii cunoștințelor. De exemplu, dezvoltarea internetului, care a revoluționat fiecare domeniu al vieții noastre – cum comunicăm, ne conectăm și construim relații – a devenit posibilă datorită acestor principii. ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), un precursor al internetului așa cum îl cunoaștem astăzi, a fost fondat pe cultura colaborării și a schimbului de cunoștințe între oamenii de știință și o etică non-comercială axată pe descentralizare și deschidere. Pe aceleași principii, Tim Berners-Lee, în 1989, a creat World Wide Web și l-a făcut disponibil pentru toată lumea gratuit. Dacă citiți acest lucru de pe un dispozitiv digital, această cultură și oamenii sunt cei care au întruchipat principiile care fac totul posibil.
Decizia de a cultiva o cultură a schimbului de cunoștințe provine adesea dintr-o credință profund înrădăcinată în înflorirea și bunăstarea umană. Creează un sentiment de comunitate și conexiune, unind indivizi dincolo de granițele geografice și culturale într-un angajament comun pentru binele mai mare. Am văzut cum acest lucru a luat viață în Teach For India unde, un grup de profesori care lucrează cu copiii au contestat ideea că elevii sunt receptori pasivi ai cunoștințelor și au reimaginat sensul unei educații excelente și au fondat Boardul Elevilor, care mai târziu a devenit „Kids Education Revolution”. Ei au insistat asupra parteneriatelor intergeneraționale în care elevii înșiși au oportunitatea de a îmbunătăți sistemele care le afectează educația, comunitățile și viitorul lor. Susținută de principiile schimbului de cunoștințe și colaborare, această idee s-a răspândit în rețeaua globală Teach For All, prinzând rădăcini în țări și comunități la mii de kilometri de India. Astăzi, copiii din sălile de clasă ale profesorilor din Teach For Zimbabwe elaborează și conduc proiecte pentru a combate efectele negative ale schimbărilor climatice și ale sărăciei alimentare în comunitățile lor. În sălile de clasă și comunitățile Teach for Romania, elevii abordează problema bullying-ului în școlile lor printr-o colaborare strânsă cu profesorii, părinții și comunitățile lor. La nivel global, Teach For All a înființat primul său Consiliu consultativ condus de elevi, din profunda convingere că toți copiii au potențialul nu doar de a naviga în lumea pe care o vor moșteni, ci și de a o conduce.
Am văzut de nenumărate ori în istoria noastră colectivă cum schimbul de cunoștințe permite un progres mai mare, o mai mare echitate și oportunități pentru mai multe persoane. Schimbarea începe atunci când refuzăm să acceptăm status quo-ul care favorizează competiția în detrimentul colaborării și lucrului împreună.
Deși știm acest lucru, continuăm să trăim într-o lume în care schimbul de cunoștințe pentru avansarea educației este destul de limitat. Doar gândiți-vă la sistemele noastre actuale de educație. Elevii noștri își petrec cea mai mare parte a timpului dedicat învățării lucrând individual. Profesorii sunt izolați în sălile de clasă cu puțin timp sau încurajări pentru a colabora cu colegii lor de cancelarie. Se lucrează neobosit pentru a demonstra impactul, de a oferi informații la fiecare materie, lăsând puțin loc pentru a împărtăși cele mai bune practici.
În România, acest lucru se traduce prin faptul că unul din cinci elevi din zonele rurale abandonează școala. Unul din cinci elevi nu reușește să obțină clasa a cincea la Evaluarea Națională din România, de două ori mai mult decât în mediul urban. Mai mult, la Teach for Romania am observat la începutul anului școlar trecut că 5 din 10 copii din zonele rurale au avut dificultăți în scriere și citire conform evaluărilor noastre.
Trebuie să reevaluăm scopul educației. Trebuie să luăm în considerare posibilitatea că schimbul de cunoștințe, de bune practici, nu este doar un „lucru drăguț de avut”, ci un „lucru obligatoriu”. Nu dezvăluie doar soluții pe termen scurt, ci are puterea de a crea schimbări sistemice pe termen lung. Elevii au trăit aceeași perioadă de izolare ca restul lumii. Singura diferență este că ei au trăit această perioadă în momentul dezvoltării lor sociale, când aveau cea mai mare nevoie de conexiune și comunitate. Ne-am întors din acea izolare mai înfometați ca oricând să facem schimb de informații, să colaborăm și să învățăm împreună. Lumea trebuie să exploateze acest potențial pentru a crea viitorul pe care ni-l dorim cu toții.
Pe măsură ce privim spre conferința globală Teach For All din Nairobi, care adună peste 600 de specialiști în educație din 62 de țări, un lucru este clar: trebuie să continuăm să cultivăm principiile deschiderii, colaborării și schimbului de cunoștințe. Pe aceste fundații tinerii vor avea oportunitatea de a-și dezvolta abilități de leadership atât de necesare într-o lume din ce în ce mai incertă. O educație excelentă este modul nostru de a rezolva provocările globale, iar schimbul de bune practici este modul în care îmbunătățim educația la scară globală. Credem că, în leadershipul tinerilor vom găsi piesa lipsă și, cu cât le arătăm valoarea colaborării, cu atât viitorul nostru va fi mai promițător.
***
La acest material au contribuit:
Francesca Barco, Teach For Italy
Giorgiana Aștefanei, Teach For Romania
Ephodza Pollard, Anseye Pou Ayiti
Jocelyn Noya Quintana și Henry Anumudu, Teach For All