România de la oraş, cu prea mulţi copii în şcoli, şi România de la sat, cu prea puţini copii în şcoli

September 18, 2020
SuperTeach
Comments Off on România de la oraş, cu prea mulţi copii în şcoli, şi România de la sat, cu prea puţini copii în şcoli

Este realitatea de pe teren: România are prea mulți elevi în școlile din mediul urban și prea puțini în mediul rural. Teoretic, parcă România s-ar diviza și ar fi în două lumi care nu se intersectează.

Cel mai întâlnit scenariu de acest fel este în zonele vulnerabile ale țării. Una dintre ele este în Poienarii de Argeș, acolo unde doamna profesoară de română, Ioana Ghiga reușește să dea o speranță de incluziune comunității de aici.

În această comunitate izolată, aflată la aproximativ o oră de mers cu maşina de Piteşti, Asociaţia Narada a început să dea o mână de ajutor în educaţie încă înainte de pandemie. La sfârşitul anului trecut, într-o sală de clasă dezafectată, a devenit realitate un vis al elevilor din Poienari: un club numai al lor, pentru tot felul de activităţi.

Împreună cu profesoara de română Ioana Ghiga, copiii au modelat o machetă a proiectului, într-o cutie de pantofi. Narada a sprijinit strângerea de fonduri şi amenajarea sălii şi astfel au apărut tabla interactivă, tabletele, hărţile, cărţile, cutiile de acuarele şi alte instrumente pentru creat, învăţat şi jucat.


Ioana Ghiga este omul de bază al comunității, om care se implică în proiecte și care vrea să fie model de urmat pentru elevii ei : “am ore şi la o şcoală din Piteşti, nu mi-e uşor să fac naveta şi să vin la Poienari. Dar mi se pare important să ducem la capăt proiectele începute aici”. Pe copiii din Poienari, doamna Ghiga a încercat să-i deprindă să pună întrebări, să fie curioşi, îndrăzneţi, liberi în gândire. Şi sinceri.

Ioana este psiholog clinician format în analiză tranzacțională, traducător și profesor format în mediul privat, pe noile tehnologii. A finalizat cei doi ani de program în Teach for Romania, reușind să ajungă în trei școli vulnerabile din Argeș. Consideră că marile provocări sunt oportunități de creștere și dezvoltare.

Așa a ajuns ca, în ultima vreme, să se dedice formării de formatori, sprijinind, cu experiența și cunoștințele sale de psiholog, profesor și dezvoltator de comunități, și alți colegi din sistem suficient de curajoși să-și asume participarea la programe de formare transformaționale, profesioniste și personalizate pe nevoile fiecărei comunități.

Întreg articolul poate fi citit aici .