Scopul educației este de a pregăti copiii de astăzi pentru societatea de mâine iar noi, la Teach for Romania, încercăm să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă mai ales în acele locuri în care este cea mai mare nevoie, și anume în mediile vulnerabile din România. Din acest motiv, atunci când susținem profesori ce participă în programul nostru, ne uităm la rezultatele lor mai departe de notele pe care le obțin elevii.
Marius Pleșcan, specialistul nostru în monitorizarea și evaluarea datelor de impact, ne-a povestit cum a arătat evaluarea inițială a literației în clasele Teach for Romania, iar acum, după analizarea a aproximativ 1300 de răspunsuri, avem motive de îngrijorare. 5 din 10 elevi au obținut scoruri care-i plasează la un nivel nefuncțional al alfabetizării, iar alți 3 din 10 elevi se află la nivelul minim funcțional. Marius ne spune că îmbucurător este faptul că, datorită evaluării efectuate, profesorii și-au construit planuri de intervenție personalizate și lucrează diferențiat cu elevii lor.
Marius, care este rolul tău în cadrul organizației și ce presupune acesta?
În privința literației, rolul coordonatorului de evaluare impact este de a sprijini aplicarea evaluărilor de literație (la începutul și la finalul anului școlar) și de a procesa și analiza rezultatele evaluărilor astfel încât aceste informații să fie de ajutor profesorilor din program și managerilor de profesori pentru o reglare mai fină a intervenției la clasă. De asemenea, analiza rezultatelor evaluărilor de literație ne ajută, la nivel de organizație, să evaluăm impactul intervenției profesorilor noștri, să vedem unde suntem, ce am făcut bine și ce ar trebui îmbunătățit. În tot procesul de evaluare și analiză, departamentul de impact lucrează coordonat cu departamentul de suport al profesorilor (specialiștii de învățare și managerii de profesori) în încercarea de a avea un proces de evaluare cât mai fluid.
Cum are loc evaluarea literației în Teach for Romania și care e metodologia folosită?
Anual, evaluarea literației la elevi se derulează la începutul anului școlar, pentru o diagnoză a nivelului la care se află elevii la acest moment inițial, și la finalul anului școlar, încercând să surprindem diferențele dintre cele două momente.
Evaluările de literație sunt adaptate nivelului la care se află elevii noștri astfel: pentru elevii claselor I-VIII, care știu să citească, evaluarea se realizează prin intermediul platformei Brio, iar pentru elevii din preșcolar și clasa pregătitoare se utilizează un instrument de evaluare specific (dezvoltat de Fundația Noi Orizonturi).
De asemenea, pentru elevii claselor I-VIII, care nu știu să citească, se aplică o evaluare de literație remedială pentru identificarea nivelului de literație la care se află și pentru realizarea unui plan remedial.
Evaluarea prin platforma Brio se realizează atât online, pentru a exploata cât mai bine beneficiile oferite de evaluările Brio, cât și offline (teste hârtie-creion), deoarece condițiile din comunitățile noastre nu permit întotdeauna aplicarea online din cauza lipsei mijloacelor tehnice, accesului la internet sau a lipsei abilităților digitale. Evaluările literației emergente și remediale sunt realizate de profesorii noștri prin interacțiune 1 la 1 cu elevii și rezultatele sunt centralizate cu ajutorul unor instrumente dezvoltate intern în departamentul de impact.
Care sunt rezultatele în actualul an școlar?
La nivelul începutului de an școlar ar fi de subliniat două tipuri de rezultate: pe de o parte rata de aplicare a evaluărilor de literație și, pe de altă parte, rezultatele evaluărilor propriu-zise, care ne oferă o imagine a nivelului la care se află elevii noștri la acest moment.
Rata de aplicare a evaluărilor de literație, la acest moment, a fost una foarte ridicată indicând o implicare foarte mare și eforturi susținute din partea tuturor celor implicați direct (profesori, elevi, manageri de profesori, specialiști de învățare). În cifre, acest efort apreciabil s-ar traduce prin implicarea a 86 de profesori, 8 manageri de profesori, un specialist de învățare și evaluarea unui număr de 1277 de elevi (1009 evaluări Brio și 268 evaluări de literație emergentă).
Analiza rezultatelor evaluărilor de literație realizate prin platforma Brio, ne arată că 5 din 10 elevi evaluați au scoruri care-i plasează la un nivel nefuncțional al alfabetizării, iar alți 3 din 10 elevi se află la nivelul minim funcțional al alfabetizării.
De asemenea, rezultatele evaluării literației emergente indică faptul că jumătate dintre elevii evaluați sunt doar la o treime din scorul maxim pe care puteau să-l obțină.
Ce ar trebui să ne îngrijoreze sau să ne bucure?
Rezultatele evaluărilor Brio și a literației emergente subliniază, pe de o parte, provocările din comunitățile noastre și dificultățile pe care colegii noștri profesori le au de înfruntat dar, pe de altă parte, ne arată că este mult spațiu de creștere și dezvoltare.
Îmbucurător este faptul că, la acest moment, deținem multe informații care permit (managerilor și profesorilor) o diagnoză cât mai precisă a situațiilor specifice și dezvoltarea de planuri adaptate de intervenție pentru dezvoltarea literației.
Cum arată literația la ciclul primar versus ciclul gimnazial?
Diferențele între evaluările la nivelul ciclului primar și a celui gimnazial sunt foarte mici în favoarea ciclului primar, ceea ce arată un grad de omogenitate a comunităților în care suntem prezenți. La nivelul tuturor claselor evaluate, cele mai bune rezultate au fost la clasele a IV-a, iar cele mai slabe la clasele a V-a, iar rezultatele fetelor au fost, în general, mai bune decât ale băieților.
Care sunt pașii următori?
Pentru a asigura comparabilitatea datelor culese, la finalul anului școlar vom aplica același tip de evaluare, scopul fiind de a avea aceleași date „în oglindă”. Acest lucru ne va putea permite să surprindem evoluția elevilor între cele două momente de evaluare și impactul intervenției la clasă. Prin acest demers încercăm să identificăm ce a funcționat și ce ar trebui îmbunătățit pentru a deveni mai buni. Totodată, evaluarea comparativă de la final de an va permite profesorilor și echipei de suport o mai bună pregătire pentru următorul an de program.
În spatele cifrelor este mult efort și muncă dedicată din partea tuturor celor implicați (profesori, manageri de profesori, specialiști de învățare) și este important ca toate informațiile generate de către cei implicați să se întoarcă la ei pentru a fi folosite eficient în procesul de pregătire a intervenției la clasă.
Datorăm posibilitatea de a derula astfel de activități de evaluare parteneriatului strategic cu UiPath Foundation. Asemenea nouă, și ei cred în nevoia de a ancora intervențiile în educație în date și dovezi și, în acest sens, ne susțin în a verifica succesul programului Teach for Romania.