Răducu Drăgan este în clasa a X-a la Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov. Pentru că a avut curajul să se ducă să învețe la oraș („părinții ziceau că la oraș copiii o să se apuce de prostii, o să se strice”), și-a câștigat respectul în satul său, Cutuș.În plină pandemie, băiatul a umblat din poartă în poartă pe la vecinii lui să-i convingă să-și dea copiii la liceu.
În urmă cu doi ani, și Răducu era pe punctul de a renunța la școală, dar profesoara lui de fizică, Mihaela Bucșa, a reușit să îi convingă pe părinți să-și lase copiii la liceu. Așa l-a câștigat pe Răducu.
El i-a convins pe copii că e important pentru viitorul lor să meargă mai departe la școală, dându-se drept exemplu.
Acum e în clasa a 10-a, e respectat de părinții din sat, iar copiii mai mici îl văd un model. El și aproximativ 40 de colegi din sat sunt primii membri din familiile lor care s-au înscris în clasa a 9-a. Așa a devenit ambasadorul educației din satul lui.
„Nu m-am gândit niciodată că o să merg mai departe la școală după clasa a opta. Părinții mei erau ca ai celorlalți, că doar trăim în același mediu. Nici părinții mei nu au făcut școală multă, mama a făcut șapte clase, tata cinci. Nici ei nu au fost de acord la început, spuneau că mă stric la oraș. Doamna profesoară a venit de câteva ori la noi, a vorbit cu ei și apoi au zis: „hai să încercăm, poate îi deschidem un viitor”.
Așa a și fost cu ajutorul Mihaelei Bucșa, doamna profesoară de fizică care a făcut acolo unde nimeni nu credea că se poate face. Care a crezut în puterea exemplului și nu s-a speriat de comunitatea în care active: „aș spune că 80% din ce a contat cât am predat la Crizbav a fost mersul ăla în sat și vorbitul cu familiile și doar 20% ce făceam în clasă”.
Mihaela Bucșa este în primul rând, omul de la clasă și din comunitate, apoi profesor. Cum orice implicare nu trece neobservată, Mihaela, om al schimbării și al implicării, a fost premiată în cadrul evenimentului Merito 2021.
Răducu a primit premiul pentru „Cel mai implicat elev în comunitate din învățământul profesional și tehnic” în cadrul Galei Elevului Reprezentant, organizată de Consiliul Elevilor.
Dar lucrurile nu s-au întâmplat peste noapte. A fost greu. A fost nevoie de răbdare și perseverență. Iar aceasta este probabil cea mai importantă lecție pe care Mihaela a reușit să le-o ofere elevilor ei – încrederea în ei înșiși și determinarea de a nu renunța să investească în viitorul lor, chiar dacă eforturile sunt foarte mari.
Mai mult decât să predea, profesorii construiesc caractere.