Curs proiect FIERST – ianuarie 2020
Autor: Ionela Munteanu, alumnă Teach for Romania
A venit vremea pentru al doilea curs din proiectul FIERST (From Inclusive Education to Real Scale Transfer), care a avut loc la început de an în perioada 9-11 ianuarie. La curs au participat echipe a câte 4-5 profesori și învățători din cele zece școli implicate în proiect în acest an școlar.
În proiectul FIERST lucrăm pe crearea unor metode de lucru în cadrul cărora să se dezvolte competențe de leadership, eficacitate socială, reziliență și gândire strategică în rândul elevilor pentru a crea o învățare cât mai incluzivă în clasă și implicit, în școală. La acest curs am avut sesiuni în care participanții au descoperit mijloace prin care să stimuleze gândirea strategică la clasă.
Sesiuni de lucru pentru dezvoltarea gândirii strategice la elevi
Astfel, în sesiunea de literație s-a pus accent pe modalitatea în care se poate ajunge la înțelegerea unui text literar sau non-literar. Participanții au lucrat pe texte din aria curriculară a materiei predate la clasă. S-a văzut că literația ține nu numai de citirea unui text, dar și de cunoașterea unor simboluri grafice, formule, coduri, note muzicale, termeni specifici fiecărei materii în parte, fiecare știință având un limbaj, un cod specific, care odată decodificat înlesnește drumul către informațiile unui anumit domeniu.
Sesiunea despre viziune și obiective a ajutat la crearea unui sens a ceea ce profesorii își doresc să ducă la clasă. Ca în orice proiect este necesar să îți stabilești o viziune clară a ceea ce vrei să atingi și mai ales să știi la ce rezultate vrei să ajungi și cum, care sunt resursele de care dispui și ce nevoi mai ai.
Sesiunea despre competențe și conținuturi a ajutat la crearea unei strategii de lucru plecând de la competența pe care profesorul vrea să o dezvolte la clasă și apoi, să aleagă conținutul potrivit grupei de vârstă cu care lucrează.
O parte semnificativă a cursului a fost aceea în care participanții au avut ca responsabilitate să proiecteze un plan de lecție în cinci pași, având în minte ceea ce vor să obțină la finalul orei de predare. Planul de lecție în cinci pași are o structură logică și firească. La început se fixează obiectivele de lucru, apoi cum va arăta rezultatul – evaluarea. Se pornește cu scopul lecției – de ce merită 45/50 de minute din viață să fii acolo la lecție (pasul întâi -> opening), apoi profesorul le arată elevilor cum se face o activitate (pasul al doilea -> I DO), după care profesorul și elevii fac acea activitate împreună (pasul al treilea -> WE DO), apoi elevii fac singuri activitatea (pasul al patrulea -> YOU DO). La final, are loc o scurtă verificare, acesta reprezentând al cincilea pas -> exit ticket. Planul de lecție în cinci pași este precum un cântec pe care vrei să îl înveți la un moment dat: prima dată îl asculți, apoi îl cânți cu cineva, apoi încerci singur, după care poți să-i înveți tu pe alții. Bine, acum în funcție de dificultatea activității fiecare pas poate avea un timp și o ordine diferite, dar asta hotărăște profesorul, antrenorul etc.
Partea de gândire strategică nu putea fi completă fără o sesiune despre evaluare. Aceasta a fost împărțită pe două zile. Participanții au avut ocazia de a lucra împreună pentru a descoperi de ce fac evaluarea inițială, formativă și sumativă. Ne-am oprit mai mult asupra evaluării formative pentru că este un proces care ajută la progresul elevilor, la crearea autonomiei în învățare, a responsabilității pentru învățare, dă șansa atât elevului, cât și profesorului de a primi feedback, dă sens muncii de ambele părți. Mai mult, în această sesiune nu aveam cum să trecem peste integrarea tehnologiei în procesul de evaluare. Așadar, participanții au creat scurte activități pe care le-au inclus în coduri QR, ce pot fi folosite în moduri variate atât la evaluare, cât și la auto-evaluare. De asemenea, cursanții au învățat cum se folosește MENTI, o aplicație care îți dă posibilitatea să primești răspunsuri rapide de la un număr mare de participanți. Deja am început să primim poze de la participanți cu idei duse la clasă.
Cine a fost alături de noi?
Pentru că nouă ne place să fim o comunitate, alături de noi au fost ca facilitatori colegi de-ai noștri din organizație care sunt alumni sau sunt încă profesori în programul Teach for Romania. Ajutorul lor a fost de un real folos pentru noi. Ne bucurăm de câte ori putem să lucrăm împreună, să construim, să dăm sens a ceea ce facem împreună, să putem arăta un exemplu de comunitate. Acest proiect este o muncă susținută a trainerilor, facilitatorilor cât și a echipei extinse a proiectului. Mulțumiri merg către Mălina Flocea, Marius Bogdan, Constantin Cojocea, Cristina Șerban, Ana Andronache și Ioana Morar, cât și colegelor mele alături de care lucrez în acest proiect: Anca Popa, Bianca Mătăsariu și Adriana Sumănaru.
Feedback de la participanți
Participanții au apreciat sesiunile de aplicații practice unde au putut lucra și interacționa unii cu alții, posibilitatea de a pune întrebări, planificarea inversă, lucru aplicat pe texte diferite în sesiunea de literație, cum poți lucra eficient alegând mai întâi competențele apoi cunoștințele, folosirea tehnologiei în procesul de evaluare și mai ales schimbul de idei dintre ei. Au împărtășit provocări și reușite, au văzut că nu sunt singurii care se confruntă cu anumite situații și astfel s-a legat mai bine și comunitatea FIERST. Mai jos, am menționat câteva idei din feedback-ul primit de la participanți, despre aspectele importante ale trainingului:
„Aplicațiile practice, împărtășirea experiețelor, schimbul de idei.”
„Activitățile practice, exemplele concrete ale trainerilor și posibilitatea de a pune întrebări.”
„Tot ce ține de de educația incluzivă și de cum facem orele cât mai practice.”
„Folosirea tehnologiei în evaluare.”
„Stabilirea obiectivelor și planificarea activităților.”
Ce se va întâmpla în continuare?
Până în luna iunie a acestui an vom lucra pe toate cele patru competențe din proiect în întâlnirile de comunitate de practică și învățare. Din trei în trei săptămâni, în fiecare școală vor avea loc întâlnirile de comunitate în cadrul cărora atât participanții, cât și colegii lor de cancelarie vor lucra la strategii/metode care să răspundă nevoilor elevilor din școlile lor, contribuind astfel la o educație incluzivă.
Activitatea este parte a proiectului FIERST (From Inclusive Education to Real Scale Transfer), un proiect co-finanțat prin programul Erasmus+ (KA3, Social Inclusion through Education, Training and Youth) al Uniunii Europene și are ca obiective transferul de competențe pentru o educație incluzivă și construirea unor comunități de practică. FIERST se desfășoară pe durata a trei ani, prin colaborarea a 9 organizații partenere din 5 țări: România, Bulgaria, Suedia, Estonia și Anglia.