Primul experiment social pe tema educației din România: profesorii pot schimba mentalități

November 21, 2019
Teach for Romania
Comments Off on Primul experiment social pe tema educației din România: profesorii pot schimba mentalități

Pregătim oameni valoroși, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni profesori în învățământul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.

În acest sens, am măsurat impactul profesorilor din program asupra copiilor printr-un documentar prezentat în cadrul unui experiment social ce a presupus implicarea a opt adulți și a unui elev care a avut un învățător Teach for Romania. Copilul ne-a împărtășit visul lui și povestea vieții de zi cu zi.

Participanții au văzut inițial doar prima parte a filmului, cea în care povestește despre dorința de a deveni arhitect și pasiunea sa pentru desen.

Întrebați cum cred că arată viața lui, toți participanții au proiectat o viață fericită, spunând că „provine dintr-un mediu propice” și că „în weekend-uri merge cu familia la spectacole, expoziții”.

Cea de-a doua parte a documentarului a venit ca o surpriză pentru participanți: aceștia au văzut că viața de zi cu zi a copilului este în contrast cu părerile lor inițiale.

Cercetarea realizată cu ajutorul Cult Research vine să sublinieze rolul profesorului în viața unui elev și să susțină impactul Teach for Romania în contextul în care sistemul de educație și elevii au nevoie de profesori cu rol de mentori. “Este clar că schimbarea societății atrage și o schimbare la nivelul percepțiilor față de educație. Participanții sunt conștienți de rolul profesorilor și chiar sunt de părere că aceștia ar trebui să fie modele pentru elevi, să îi îndrume, să le încurajeze creativitatea și să le cultive stima de sine și încrederea”, a adăugat Paul Acatrini, Cult Research.

„Acest demers ne arată că profesorul este un factor cheie în devenirea unui copil, în susținerea și încurajarea unui vis. Cum? Prin exemplul lui George, un elev de 11 ani, îndrumat până recent de un profesor din programul Teach for Romania, care chiar dacă a avut posibilități limitate, și-a descoperit pasiunea și țelul cu ajutorul unui profesor dedicat și implicat 100%”. Lecția pe care profesorii noștri o predau în fiecare zi este că nu contează de unde vii, ci unde visezi să ajungi – pentru acest lucru există Teach for Romania”., a sumarizat Iulia Pielmuș, CEO Teach for Romania.

 

Întreg articolul poate fi citit aici .