„Dacă nu vii la școală, vine școala la tine”, i-a zis Georgiana, învățătoare în satul Mironeasa, județul Iași, unui elev care nu a venit primele zile la școală. Georgiana Riglea este învățătoare în generația a opta Teach for Romania, pentru prima dată la catedră, și ne povestește că săptămâna aceasta a fost pentru ea un carusel de emoții. A hotărât, alături de elevii ei de clasa I, să meargă în sat să cunoască comunitatea. Așa că, împreună cu elevii, a fost la bibliotecă și și-au făcut toți permise de acces, a cântat pe ulițele satului, a făcut cunoștință cu oamenii comunității, cu părinți care au promis că își vor trimite copiii la școală și cu un elev care a absentat de la școală câteva zile, fără ca doamna să știe de ce. I-a zâmbit și glumind, i-a spus “Dacă nu vii la școală, vine școala la tine!”.
Georgiana consideră că pentru a atrage copiii la școală este important să ai empatie, să glumești și să înțelegi “de ce-ul” unei situații fără sa îl judeci. La sfârșitul orelor, elevii îi aduc bilețele cu declarații, desene colorate frumos cu inimioare și mesaje din care cu greu reușești să descifrezi ce au vrut să scrie. Deși foarte organizată și pregătită cu planificările și planul de lecție, a simțit încă din prima săptămână că ceea ce avea ea pregătit conform programei școlare nu se poate aplica la clasă: elevi de 10 și 12 ani în clasa I, elevi repetenți, elevi care nu recunosc cifrele și unele litere, care nu au rutine. Dincolo de școală, a observat că nici unii părinți nu știu să scrie, ceea ce a determinat-o și mai tare pe Georgiana să se implice în comunitate.
La fel, în Brașov, Adelina Pavelescu a devenit învățătoare pentru elevii de la clasa a IV-a din satul Arini. Și pentru ea, acesta este primul an în învățământ. Marea provocare pe care a întâmpinat-o în prima săptămână de școală a fost lipsa părinților din comunitate, care sunt plecați în străinătate, cât și nivelul scăzut de cunoștințe al elevilor. Ca să nu mai existe conflicte între elevi, „doamna” a venit cu ideea semnării unui contract în care elevii se angajează să respecte regulile și consecințele stabilite tot de ei. Adelina își propune, împreună cu mediatorul școlar, să facă vizite și să afle care sunt nevoile în comunitate. Până atunci, încearcă să cunoască fiecare elev în parte și să îi atragă pe cât mai mulți înapoi, la școală.
Pe lângă a preda și a-i învăța să scrie și să citească, profesorii Teach for Romania construiesc caractere. Îi ajută pe copii să își descopere potențialul și să-l dezvolte, cu multă muncă, atenție și nu în ultimul rând, cu multă încredere că pot reuși.