Podcastul elevilor face parte din programul „Verde pentru generația Alpha”, un program de educație pentru mediu lansat de Teach for Romania care își propune să pregătească viitorii adulți responsabili cu mediul și comunitățile în care trăiesc. Programul a fost lansat în 2023 și a presupus dezvoltarea a trei ghiduri de activități pentru a fi folosite de profesori la clasă, kituri cu resurse pentru aceste activități și un curs video introductiv pentru navigarea predării educației pentru mediu.
Pentru că ne dorim ca programul „Verde pentru Generația Alpha” să devină un proiect al elevilor mult mai mult decât unul al profesorilor, lansăm:
Podcastul elevilor – un proiect multimedia de discuții despre mediu, creat de elevi pentru elevi
Cui se adresează podcastul? (cine ne dorim să asculte acest podcast)
Tinerilor de gimnaziu și liceu care să fie inspirați de ideile aduse în discuție;
Profesori și oameni cheie în educație/decizii legate de mediu;
Publicul larg – pentru a face cunoscute programele Teach for Romania.
Cum funcționează?
Ești elev al unul profesor Teach for Romania?
Sau ești profesor și ai o gașcă de elevi implicați și dezinvolți?
Faceți echipa și înscrieți-vă la competiție. Avem nevoie de 3-4 elevi si un profesor Teach coordonator (care va fi adultul de legătură între echipa de elevi și organizație, nu va fi implicat activ în producția podcastului).
Căutați o problemă de mediu din comunitatea voastră și filmați-vă în timp ce discutați despre ea. În timpul filmarii, expuneți cele mai importante puncte de discuție în legătură cu problema aleasă. În cadrul filmării, discuția trebuie să se poarte exclusiv între elevi.
Exemplu: La noi în comunitate se aruncă gunoiul în natură. Se întâmplă periodic ca o asociație sau primăria să vină să igienizeze zona, dar nu durează mult. În câteva luni avem din nou focar de infecții în acel loc pentru că s-a creat o obișnuință în comportamentul oamenilor. Cum putem influența pe termen lung această situație? Cum ar arăta o campanie de informare? Oare oamenii au nevoie de încurajări ca să conștietizeze problema? Sau poate de măsuri coercitive – amenzi? Există exemple de bună practică în alte comunități?
Fiecare elev se documentează pe una dintre întrebări și discută în timpul filmării.
Echipa aleasă va dezvolta podcastul anul acesta.
Mentorat și susținere din partea Teach si Reper 21
Echipa aleasă nu va fi singură în proces. Teach for Romania în parteneriat cu asociația Reper 21 va oferi mentorat pentru realizarea podcastului. Reper 21 va pune la dispoziție echipei oameni resursă care pot fi invitați la podcasturi sau pot fi sursă de documentare sau informare.
Important!
Nu trebuie să fii neaparăt din preajma Bucureștiului, dar asigură-te că tu și echipa ta veți putea ajunge un weekend pe lună în București pentru a filma podcastul.
Sezonul 1 va avea 6 episoare: noiembrie, decembrie/ianuarie, februarie, martie, aprilie și mai.
Înscrierile se fac până pe 25 octombrie. Trimiteți video și datele echipei (numele elevilor, numele profesorului Teach for Romania, școala, localitatea, județul) pe adresa: andrei.barbos@teachforromania.org.