un podcast Teach for Romania, prezentat de Unicredit Bank
Podcast disponibil pe Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts și Deezer
***
Episodul de astăzi vrea să vă povestească despre un concept și un un stil de predare pe care de multe ori îl ignorăm, tocmai pentru că ne închipuim că lucruri așa se întâmplă implicit. Profesorii susținuți de Teach for Romania aduc educație relevantă pentru copii din medii vulnerabile, adică jumătate din copiii României. Ce e educația relevantă? Cum se face diferența și ce aptitudini ne propunem să aibă generația de mâine, aflăm din călătoria de astăzi de la Cristinei Ene Bărbosu, profesor de limba română din județul Vrancea, Ionuț Pirneci, profesor de istorie în Sohatu, județul Călărași și Mirela Ștețco, Director de training la Teach for Romania.
Transformare profesională: de la profesor la profesor atent la elev
Prima poveste este cea a Cristinei Ene Bărbosu, profesor de limba română din județul Vrancea. Pentru Cristina, povestea în rolul de profesor a început mai mulți ani, După ce a predat 11 ani în 3 școli, a venit momentul în care a intrat în Teach for Romania. Aici a descoperit ce înseamnă cu adevărat ce este educația relevantă. Academia de Leadership și Pedagogie a venit ca o furtună. Și-a dat seama că are multe lucruri de îmbunătățit și a decis să înceapă o nouă carieră de profesor. A învățat de la 0 și a urmat un lung proces de transformare.
Cristina admite ca înainte de Teach, tindea să fie un profesor rigid, care se concentra mai mult pe conținutul din manual și mai puțin pe relația cu elevul. Dar cum aduci educație relevantă într-o comunitate cu multe probleme? Cristina se confruntă cu un puternic fenomen de abandon școlar în comunitatea în care predă, dar e de părere că e nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Lucrează alături de colegii de cancelarie și de părinți pentru a rezolva problemele. De multe ori, încearcă metode inedite pentru a apropia copiii de școală. Recent a mobilizat o elevă să învețe să citească și să scrie, folosind aplicația de chat de la Facebook. I-a promis o conversație online zilnică, iar fetița a acceptat fericită. Recent, a citit o strofă dintr-o poezie în fața clasei.
Relevanța: încredere, creativitate și copiii își scriu propria carte
Relevanța nu se întâmplă peste noapte. E un proces care are în drumul său mai multe ingrediente. Am întrebat-o pe Cristina de unde începe acest proces și care sunt pașii și câștigurile pe care le primim pe drum? Încă din clasa a V-a, Cristina începe să îi cunoască pe elevi. Vorbește cu ei despre pasiuni și lucruri care îi bucură pe fiecare. E un schimb care permite o construcție bazată pe încredere, care crește an de an. La final de clasa a VIII-a, elevii se simt în siguranță cu profesorul, pot să fie sinceri și creativi.
Am înțeles până acum ca ingredientul principal este încrederea, însoțită de empatie și colaborare de ambele părți. Cristina face limba română mai interesantă pentru toții copiii și găsește mereu activități care să îi inspire. Planifică de fiecare dată alături de elevii din clasă și de multe ori alege să facă orele afară. Îi pune să fie curioși, aduce tehnologia la clasă și chiar îi provoacă pe copii să își scrie propria carte.
Copiii explică istoria – ei invață să fie lideri
Din județul Vrancea ajungem în Călărași, acolo unde Ionuț Pirneci, profesor de istorie în Sohatu și-a propus să pregătească următoarea generați de lideri ai comunității. Gândul pe care îl are când intră la clasă e că istoria nu e despre cunoștințe, ci despre cum să îi inspire pe elevi cum să devină lideri. Îi pune în rolul personalităților istorice și face mereu activități extrașcolare. În Focus-Sohatu i-a pus pe elevi să își descopere comunitatea, au luat interviuri primarului, au vorbit despre tradiții și despre rutina zilnică a comunității. Recent, alături de alți specialiști, a lansat site-ul www.copiiiexplicaistoria.ro, un loc în care cei mici devin lideri și explică pe înțelesul tuturor lecții de istorie.
Educația relevantă: fundația solidă
Educația relevantă e un concept complicat. Plecăm de la ideea că nu poți să construiești o casă dacă nu ai o fundație. Degeaba încercăm să avem un acoperiș frumos sau niște perdele frumoase în sufragerie, dacă toată construcția se poate nărui oricând. Mirela Ștețco, Director de training la Teach for Romania accentuează faptul că rolul școlii este să educe, să pregătească copilul pentru viitor, nu doar să transmită informații. Școala trebuie să dezvolte un sistem de valori care să ghideze copilul pe parcurs. În concepția Teach for Romania, un copil pregătit pentru viață trebuie să aibă 5 trăsături: auto-cunoașterea, relaționare sănătoasă cu cei din jur și cu grupul, literație și numerație, implicare și determinare și stare de bine.