un podcast Teach for Romania, prezentat de Unicredit Bank
Podcast disponibil pe Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts și Deezer
***
E incredibil să vezi bucurie și cea mai mare dorință de a învăța lucruri noi. Cam așa e atmosfera dintr-o școală de vară Teach for Romania, mai precis cea organizată de Codruța Jipa – învățătoare la școala Bragadiru, județul Ilfov. Anul acesta, mai mulți profesori susținuți de Teach for Romania s-au organizat pentru a dărui elevilor lor o mica școală de vară în care s-au concentrat pe educație remedială și pe reducerea diferențelor dintre elevi. Participarea la școala de vară a Codruței nu e obligatorie. Copiii de clasa 0 vin de drag la școala de pe covorașul din curtea școlii și descoperă un mod inedit de a interacționa unul cu celălalt. Sunt mai deschiși, mai veseli, iar modul creativ de a participa a crescut nivelul lor de literație și de cunoștințe generale.
De la Șoricelul Chiț la Banca de cuvinte
Codruța pare că are resurse incredibile și infinite. Găsește mereu soluții și variante de a le atrage celor mici atenția, chiar dacă e un joc de mimă pe animale sau o sesiune de identificare a sunetelor dintr-un cuvânt. Iar ceea ce pare o joacă continuă este de fapt, un program atent studiat. Au început cu Șoricelul Chiț care voia să își construiască o orchestră. De aici, copiii au fost inspirați să își construiască propria poveste. Codruța merge pe vizual, pe identificarea cuvintelor și sunetelor într-un mod interactiv. La finalul zilei, fiecare copil are cuvinte noi, pe care le păstrează atent în „Banca de cuvinte”, un borcan cu cartonașe pe care cei mici scriu ce au învățat.
Andrei, profesorul de biologie care învață elevii să citească
În județul Mureș, Andrei Bărbos, profesor de biologie susținut de Teach for Romania a organizat o școală de vară pentru elevi de gimnaziu. A făcut un experiment interesant, a adus împreună elevi cu un nivel de literație ridicat cu elevi care au dificultăți în a citi sau a scrie. Pentru Andrei a fost o experiență incredibilă, a văzut altruism, motivație și bunătate în ochii copiilor, în acest context în care toată lumea a lucrat împreună. Mai mult, alături de cei 20 de participanți a reușit să monteze în 2 săptămâni și un spectacol de teatru, pe care l-au jucat la mall-ul din Târgu Mureș.
Dar povestea lui Andrei cu literația a început încă din timpul anul, atunci când l-a întâlnit pe Bogdan, un tânăr de 18 ani, care deși ajunsese în clasa a VII-a, nu știa să citească. L-a cunoscut în semestrul al doilea, pentru că în prima parte a anului, tânărul nu a reușit să se conecteze la școala online. Andrei a început lucrul cu Bogdan și ușor-ușor, tânărul a devenit motivat să dorească să știe să citească. Zilele astea, Bogdan l-a sunat pe Andrei să îl anunțe că se pregătește pentru școala de șoferi.
Literația – direcție strategică Teach for Romania
Literația este o direcție strategică Teach for Romania. Aceasta înseamnă interacțiunea cu lumea din jurul tău, prin scris și citit. Iar scrisul și cititul ne dau puterea de a alege și de avea opțiuni în viață. Alina Răducanu, Tutor Coordonator Teach for Romania a sesizat nevoia încă de la începuturile organizației. Nu este în pregătirea profesorilor de matematică sau de biologie să învețe elevi de clasa a V-a sau VI-a să scrie sau să citească, dar e nevoie să facă și asta. Au studiat fenomenul la nivel internațional și au găsit instrumente care pot fi aplicate și la noi. Dar pentru a putea învăța pe cineva de 13 sau 14 ani să citească de la 0, nu se poate folosi abecedarul sau tehnici cu buburuze și albinuțe. Cei de la Fundația Noi Orizonturi au venit în ajutor, iar de anul acesta, cam 40 de profesori Teach for Romania au început să învețe și să aplice tehnici de învățare a literației la clasă.
Munca pe literație a profesorilor susținuți de Teach for Romania continuă și în timpul școlii, nu doar în școlile de vară. Anul viitor, acești profesori se vor implica în școlile în care lucrează și vor învăța și alți profesori tehnicile de literație pentru ca niciun copil să nu rămână în urmă.