un podcast Teach for Romania, prezentat de Unicredit Bank
Podcast disponibil pe Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts și Deezer
***
Vorbim despre învățarea socio-emoțională, adică modul în care copii învață mai bine atunci când au o minte liniștită. Profesorii susținuți de Teach for Romania nu livrează la clasa doar cunoștințe generale despre matematică, limbi străine sau biologie, ci îi pregătesc pe ce mici pentru viață, învățându-i lucruri precum empatie, determinare sau auto-reglare.
Noi suntem magia!
În episodul de astăzi mergem la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Manu“ din Budeşti, judeţul Călăraşi. Acolo, în vacanță, cu câteva zile înaintea Paștelui, ne-am întâlnit la soare, în curtea școlii cu Jessica, Cami, Iasmine, Jacqueline și Nina, profesor de geografie susținut de Teach for Romania și dirigintă la clasa a VII-a. Am stat mai bine de o oră în care am vorbit despre scopuri în viață, susținere și ce face școala ca să te pregătească pentru viață, într-o comunitate mică, precum cea din Budești.
După părerea fetelor, școala ar trebui să te pregătească pentru viață. Au exemplul părinților de acasă, care din diferite motive nu au putut continua școala. Vor să facă mai mult, să reușească în viață, chiar și-au ales de pe acum meserii curajoase, precum avocat sau polițist.
Colaborare, nu competiție
În clasa fetelor, nu e o competiție. Vezi rar exemple de colaborare, de ajutor al colegilor, iar reușita Ninei, diriginta lor se vede aici, în modul în care a reușit să mobilizeze clasa să fie o echipă. Printr-o activitate, Nina i-a mutat în bancă alături de colegii pe care îi pot ajuta. Așa a reușit să îi determine să colaboreze și să urce media generală a clasei. „Nu ne-am înțeles toți de la început”, mărturisesc fetele, dar acum sunt mândre că sunt cu toții o echipă. De exemplu, Jessie a fost pusă în bancă cu Claudiu, un elev mai slab la matematică. Cu ajutorul ei, băiatul a înțeles și acum media sa a crescut cu un punct.
Cu oameni ca Nina, școala se schimbă ușor-ușor. Spune că e norocoasă că are colegi implicați și deschiși. Se vede asta mai ales la acțiunile de voluntariat pe care le organizează an de an și la care participă aproape toată școala. Dacă faci o vizită școlii din Budești, o să simți acest sprijit de colaboarare și implicare. Clasele arată minunat, pereții sunt plini de materiale din activități extra-școlare, iar în curte plutește un aer de optimism. Am vrut să aflăm cum poți învăța copiii să fie oameni buni și cum poți să îi mobilizezi atunci când ai în orar o singură oră de geografie pe săptămână. Nina își planifică cu atenție fiecare lecție, după un model învățat de la Teach for Romania. La fiecare lecție, introduce, de exemplu noțiuni de conștientizare socială și îi îndeamnă pe elevi să cunoască culturile și tradițiile altor popoare din Asia sau Africa. Dincolo de asta, planifică mereu activități extra-sociale. Recent, a participat într-un proiect alături de o școală din Liban.
A abandonat 3 ani școala și acum e o elevă de nota 10
Vizita la Budești ne-a învățat o lecție, prin povestea de viață a lui Jacqueline. Cu un discurs perfect, ne-a povestit că vrea să devină învățătoare și poate, să se întoarcă să predea în școala sa. Nina a ajutat-o în decizie, observându-i răbdarea și dorința de cunoaștere.
Pare o poveste frumoasă, dar nu a fost mereu așa. Avem în față un exemplu perfect care ne arată cum oamenii, școala și profesorii pot schimba cu adevărat vieți, iar decizia lui Jacqueline de a se face învățătoare nu e deloc întâmplătoare. Asta pentru că în clasa a VI-a, fata a renunțat pentru 3 ani la școală, fără niciun motiv aparent. A fost un proces în care și-a dat seama singură de importanța educației și atunci s-a reîntors în clasă. Întoarcerea a fost una cu succes, iar dovadă stau mediile doar de 9 și 10 din catalog și mențiunea obținută la olimpiada de engleză.
Clasa a VII-a are în fiecare an câte o viziune, o frază cheie după care se ghidează în decizii și activitate. Anul trecut a fost „prin colaborare reușim”, iar în acest an au ales „noi suntem magia”. Fetele sunt de părere că nu au nevoie de vreo magie pentru a reuși. Puterea stă în ei, în echipa lor și în dorința de a deveni oameni buni.