Sâmbătă, 7 martie 2020, a avut loc la Școala Gimnazială „Profesor Ion Vișoiu” din Chitila, jud. Ilfov, conferința directorilor implicați în proiectul „From Inclusive Education To Real Scale Transfer” (FIERST), proiect Erasmus+, KA3, desfășurat de către un consorțiu european de organizatii (Teach) si instituții din 5 țări – Bulgaria, Romania, Estonia, Suedia și Anglia, din care face parte și Teach for Romania. La eveniment au participat directori din școlile implicate în proiectul FIERST și directori din școli partenere Teach for Romania.
În cadrul conferinței au fost trei sesiuni pe diferite teme din proiect: despre butoanele emoțiilor și cum să comunicăm mai bine cu ceilalți, mentalitate fixă versus mentalitate flexibilă și relația profesor-elev. Școala Gimnazială „Profesor Ion Vișoiu” din Chitila a fost una dintre cele 3 școli partenere în proiect în anul școlar 2018- 2019, iar despre implicarea în proiectul FIERST și exemple de bună practică privind dezvoltarea de competențe pentru educație incluzivă și variate exemple de comunități de practică la nivel de școală și comunitate locală, a povestit prof. Ștefania Duminică, în calitate de director al școlii gazde.
„În mod clar am văzut îmbunătățiri ale activității la profesorii participanți în proiectul FIERST privind felul în care participă la activitțile din școală, cum discută despre anumite situații pe care fiecare le întâlnește la clasa lui, cum își organizează ei activitățile, dar și cum îi antrenează pe ceilalți colegi. Cred că este foarte important pentru școala noastră să ajungă la acea comunitate a profesorilor. Este necesar ca profesorii să-și clarifice că au de învățat pe tot parcursul vieții, că meseria lor odată însușită nu păstrează aceleași proceduri sau aceleași trasee, așa cum spuneam, traseul se reconfigurează cu fiecare generație în parte sau poate cu fiecare elev în parte”, a declarat prof. Ștefania Duminică, Director al Școlii Gimnaziale „Profesor Ion Vișoiu” din Chitila.
În conformitate cu ediția din 2017 a Monitorului Educației și Formării a Comisiei Europene, participarea la educație și activități de învățare depinde în mare măsură de mediul socio-economic. Elevii din mediile dezavantajate înfruntă provocări majore, iar acest fapt le îngreunează participarea academică și cognitivă, ducând la scăderea motivației.
„Educația este un proiect pe termen lung, iar Teach for Romania își propune să construiască modele valoroase pentru viitorul copiilor, care la rândul lor să devină modele în familiile lor și în comunitățile din care fac parte. Proiectul FIERST are ca obiectiv formarea profesorilor în scopul de a-i motiva să folosească metode adecvate privind educația incluzivă și dezvoltarea unor comunități de practică în școlile lor, în cadrul cărora să găsească soluții de lucru pentru toți elevii lor. Până la finalul acestui an școlar, 2019-2020, vom fi lucrat cu 13 școli și 62 profesori. Dacă în primul an de proiect am lucrat cu 3 școli și 14 profesori, acum, în al doilea an, lucrăm cu 10 școli și 48 de profesori”, spune Iulia Pielmuș, CEO Teach for Romania.
Reprezentanții Școlii Gimnaziale „Profesor Ion Vișoiu” au prezentat proiectele pe care le desfășoară și care sunt mult duse în zona de incluziune a elevilor și au organizat o vizită prin școală, unde invitații au putut vedea clasele în care învață elevii și atelierele de lucru care se desfășurau în același timp, chiar dacă era o zi de weekend. Spre exemplu, într-una din clase, sub îndrumarea profesorului de muzică, un grup de elevi cânta la diferite instrumente, cât și vocal, imnul școlii. Mergând mai departe, invitații au putut observa la biblioteca școlii câțiva elevi, care aveau un atelier de pictură de icoane pe sticlă.
După această vizită prin școală, profesorii care au participat anul trecut în proiectul FIERST au avut o prezentare în care au povestit despre experiența lor în legătură cu sesiunile de training prin care au trecut, dar și experiențele din întâlnirile de comunitate care au fost valoroase pentru ei, pentru că au găsit soluții de abordare la clasă de la colegii lor de cancelarie participanți la întâlniri. Unii dintre participanți au menționat în timpul întâlnirii: „Copiii să învețe cu inima dar și noi să predăm cu inima” sau „Cred că profesorii ar trebui să interacționeze mai mult în astfel de întâlniri.”
Proiectul „From Inclusive Education to Real Scale Transfer” se desfășoară pe durata a trei ani, prin colaborarea a 9 organizații partenere din 5 țări: Bulgaria, România, Suedia, Estonia și Anglia. Printre organizațiile partenere pot fi regăsite: instituții guvernamentale (Ministerul Educației și Științei din Bulgaria); ONG-uri membre ale rețelei globale Teach for All (Teach For Bulgaria, Teach For Romania, Noored Kooli Estonia); Uniunea Profesorilor Bulgari și instituții de învățământ (New Bulgarian University, Școala Segeltorpsskolan din Suedia, o școală inovativă în educație cu expertiză în comunitățile profesionale de învățare/practică și Anna Haava Pala Kool, școală din Estonia).
Mai multe informații despre proiectul FIERST pot fi accesate aici.
Project number 592133-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-IPI-SOC-IN; Grant Agreement Number 2017-2949/001-001.
Acest document nu reprezintă poziția Comisiei Europene (CE), cu privire la informațiile prezentate, conținutul aparținând în totalitate echipei de implementare a proiectului.