„Pentru fiecare școală distrusă se construiește o închisoare.
Pentru fiecare copil neșcolarizat, analfabet, pregătim un loc la închisoare. Acel copil devenit adult nu va avea șansa la o viață mai bună, nu va avea posibilitatea unui loc de muncă stabil, legal, va fi mereu în căutarea unui mod de supraviețuire, nu își va putea educa proprii copii care, cel mai probabil, vor duce mai departe stilul de educație primit în familie, iar acest model transgenerațional se va perpetua dacă noi nu facem ceva și nu acționăm pentru viitorul copiilor! Nu este egoism să ne gândim că generațiile viitoare vor asigura economia acestei țări. În acest context, cum va arăta viitorul?”
Valentina Govoreanu crede în puterea educației și dedică timp, chiar și după terminarea programului de școală, elevilor din Cernica. Având această credință, s-a înscris ca mentor în programul de literație pentru a putea pregăti și alți profesori din sistemul de învățământ, încât aceștia să ducă literația în clasele lor și să aibă toate resursele necesare aplicării. În momentul de față, peste 100 de ore au fost lucrate în programul remedial cu elevii care au prezentat dificultăți în învățare. A simțit că este într-o cursă contracronometru în a-i aduce pe elevi la nivelul clasei a III-a în doar câteva luni, însă bazele fundamentale de scriere și citire trebuiau recuperate într-un mod accelerat pentru a nu lăsa niciun copil în urmă până la finalul clasei.
Dificultățile întâmpinate de profesorii mentorați de Valentina sunt independente de actul de predare și sunt marcate de lipsa spațiului în școli, de lipsa timpului în orarul profesorilor, dar și al elevilor, absenteismul și inconsistența elevilor din program, uneori, de nevoia rapidă de progres vizibil. Însă este nevoie de timp, așezare și răbdare pentru a putea vedea impactul pe care noi, profesorii îl aducem în viețile copiilor.
Dincolo de resursele de literație, un mare câștig al profesorilor mentorați este că au dobândit o lentilă nouă prin care au văzut cauzele analfabetismului la elevi: situația socială, problemele din mediul în care ei trăiesc, relațiile disfuncționale, nevoia unui loc de muncă care să le asigure un venit imediat, toate acestea au fost abordate printr-o altfel de poziționare – mai empatică, mai rezilientă, mai răbdătoare. Astfel, și elevul capătă încredere în profesor și vine cu drag la școală, acolo unde cineva îl asculă și îl înțelege.
„Datorită programului de literație, elevii își îmbunătățesc două dimensiuni: cea a cunoștințelor – reușesc să învețe elementele fundamentale ce au la bază cunoștințe de scriere-citire, înțeleg un text la prima lecturare și pot susține opinii, reușesc să extragă mesaje din texte și pot interpreta pe baza unui joc de rol. În același timp, a doua dimensiune, cea comportamentală nu se dezvoltă separat, ci reprezintă ceea ce profesorul aduce în sala de clasă prin lentila de reziliență, lentilă ce îi permite elevului să capete încredere în cadrul didactic, dar și în propria identitate. Curajul datorită faptului că este susținut și încurajat îi permite elevului să se dezvolte și să se exprime fără frica de a fi criticat, acea frică ce naște uneori acte de violență, de auto-apărare. Echilibrul de învățare stă în a înțelege că școala nu înseamnă dobândirea doar de cunoștințe, ci și de aptitudini comportamentale, sociale”.
Valentina Govoreanu își dorește să rămână alături de elevii ei din Cernica, iar din toamnă pregătește un program de literație dedicat unui număr mai mare de elevi, continuând să fie exemplu de urmat pentru cadrele didactice care sunt pregătite să acționeze.