Gabriela Secoșan: educație și profesori fericiți

April 22, 2020
SuperTeach
Comments Off on Gabriela Secoșan: educație și profesori fericiți

Interviu cu Gabriela Secoșan, alumnă Teach for Romania

Absolventă a catedrei de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București, Gabriela s-a îmbarcat în experiența programului Teach for Romania cu mult entuziasm, însă ne recunoaște ca nu i-a fost ușor. Astăzi ne vorbește despre această experiență ca fiind una ce i-a schimbat viața și i-a deschis lumea.

Vă invităm să fiți alături de noi în descoperirea poveștii Gabrielei, care acum își dedică timpul proiectului Profesori Fericiți pentru România în calitate de Director al programului de training Profesori Fericiți pentru România și The Teacher Within, în speranța unei Românii mai bune și mai frumoase.

3

„Cred cu tărie că ar trebui să ne concentrăm pe formarea profesorilor. De la ei pornește totul.”

Povestește-ne câteva lucruri generale despre tine, parcursul tău academic și profesional.

Sunt absolventă a facultății de Limbi și Literaturi Străine (engleză-suedeză) din cadrul Universității București. Din necesitatea de a avea un job pentru a mă susține, m-am angajat apoi la CGS România. Deoarece ambițiile mele erau complet diferite la acea vreme, următorul job la care am visat a fost la Oracle România. Însă când am devenit mamă, m-am întrebat Cine sunt eu ca model pentru copilul meu? Și astfel am ajuns să fac parte din comunitatea Teach for Romania.

Cum a fost pentru tine experiența programului Teach for Romania? 

Ar fi nedrept să spun că totul a fost minunat. A fost greu. Uneori chiar foarte greu. Emoțional. Pot spune că mi s-a schimbat complet perspectiva despre viață. Înainte aveam impresia că le știu pe toate, că sunt o susținătoare a egalității și a echității, însă pe tot parcursul meu în Teach am învățat cel mai bun lucru din viața mea: cât de important este să știi să și asculți. Să asculți autentic, nu doar pentru a da un răspuns inteligent plin de statistici și informații. Aici am învățat să ascult oamenii a căror realitate este complet diferită față de a mea. Nu mai bună sau mai rea, ci doar diferită. Tot aici am învățat cum să adresez nevoile reale ale acestor oameni și nu nevoile pe care cred eu că le au.

Ce impact a avut în viața ta profesională, cât și personală programul Teach? Ce este diferit în viața ta acum?

Programul Teach a avut un impact enorm. Datorită acestui program, astăzi sunt un om diferit. Din ultimul an de program mi s-a conturat ideea că adevărata nevoie de intervenție este la profesori și părinți, deoarece copiii vor urma exemplu lor. De aceea, cu asta mă și ocup acum. Am fost primită de o echipă minunată care face programe de stare de bine pentru profesorii din învățământul de stat.

Care crezi că este schimbarea cea mai importantă pe care ai adus-o la copii și în școală? 

În școală nu știu cât impact am avut, dar sper că am reușit să impactez copiii, chiar și puțin.

Am realizat destul de repede că însușirea cunoștințelor se face numai pe baza unei sănătăți emoționale. Sper că toți copiii cu care am lucrat sunt convinși de faptul că merită să fie ascultați și respectați, indiferent de vârstă. Eu asta am încercat – să le insuflu că trebuie să respecte pe toată lumea și că li se cuvin aceleași drepturi. Eu nu sunt mai presus de ei. Nimeni nu este.

Povestește-ne o întâmplare care ți-a rămas întipărită în minte în perioada în care erai la catedră.

Cel mai mult m-au marcat momentele în care furia a fost înlocuită de sensibilitate. Când unii copii cu comportament violent au învățat să plângă pentru a se descărca. Oricare dintre ei avea un loc la mine în brațe pentru un plâns bun.

Noi citeam în fiecare zi la începutul primei ore. Citeam puțin, puneam întrebări, discutam. Era momentul meu preferat. De Crăciun, fiecare dintre ei a primit o carte pe care abia o terminasem de citit la clasă. Au fost nespus de bucuroși! Atunci am realizat cât sunt de norocoasă să trăiesc acest moment în care ei sunt atât de fericiți pentru o carte!

Care au fost cele mai bune lucruri pe care le-ai văzut și vezi că se întâmplă în educație și în școlile vulnerabile din România?

Cel mai bun lucru este că există programe pentru profesori. Cred cu tărie că ar trebui să ne concentrăm pe formarea profesorilor. Dacă profesorii vor fi bine, inspirați, motivați, văzuți, respectați, vor preda cu drag, iar copiii vor prinde astfel drag de școală. De la adulți pornește totul. E important să împuternicim profesorii să producă schimbarea și astfel educația s-ar transforma radical.

Dar cele mai grele și provocatoare aspecte care crezi că sunt pentru un tânăr debutant și elevi?

Cele mai provocatoare aspecte pentru elevi sunt lipsa de autonomie, de validare. De multe ori predăm copiilor pe care visăm să îi avem și uităm să predăm copiilor din fața noastră. E greu să fii elev. E posibil să ai unul, doi sau poate 5 profesori buni, empatici, care te văd, te aud, te înțeleg, la o vârstă în care asta e nevoia ta de bază. Dar ceilalți? Câți profesori avem pe parcursul anilor de școală? 20? Consider că încă nu am învățat, ca societate, că nu olimpicii alcătuiesc societatea, ci toți elevii. Ce îi învățăm pe ceilalți ca apoi să fie membri activi ai societății? De ce să vorbim despre respect față de orice meserie dacă noi nu respectăm copiii care vor ocupa acele locuri de muncă, acele meserii?

În ceea ce-i privește pe debutanți, cred că și ei sunt loviți de o avalanșă în primii doi ani, așa cum suntem și noi, iar din câte înțeleg, ei nici nu aparțin de CCD, ci doar de inspectori. Dacă nu au parte de un coleg sau doi care să îi îndrume, cred că se pierde foarte mult potențial.

4

„E important să împuternicim profesorii să producă schimbarea. Astfel educația s-ar transforma radical.”

Dacă ai putea face 2-3 schimbări astăzi în educație, care ar fi și de ce? 

Programa s-a schimbat. Acum este gândită integrat pentru primar, se concentrează pe aptitudini și abilități, dar nimeni nu i-a învățat pe profesori cum să o aplice cu adevărat. Sunt două schimbări majore care cred că ar ajuta:

  • programe de dezvoltare personală (de lungă durată și susținute constant) pentru profesori. Nu putem lăsa inteligența emoțională, adaptabilitatea, inovația și altele să fie predate de oameni care nu au fost învățați niciodată să fac asta, care încă învață să aibă grijă de ei, la rândul lor.
  • Un an de training suținut național pe predarea programei, unde valorile să nu mai fie vag discutate la dirigenție ci să facă parte din fiecare oră.

Cum te implici în educație și inechitate în momentul de față, care este rolul și impactul tău?

În momentul de față fac parte dintr-o echipă care creează programe de stare de bine pentru profesorii din învățământul de stat. Am lansat la Târgul Mureș programul și sperăm să ajungem la fiecare profesor din România.

Ce înseamnă pentru tine apartenența la comunitatea Teach și la comunitatea de alumni Teach?

Deocamdată nu am proiecte în comun, urmăresc ce fac și sper ca în viitor să pot participa. Apartența la comunitate este o adevărată onoare pentru mine. Sunt norocoasă să am acces la conversații frumoase, la oameni care cred în fiecare copil, oameni care refuză să accepte sintagma „nu se poate.” Încă visez la anumite programe împreună cu alumni, sper să mă și mobilizez mai bine.

Povestește-ne o realizare/bucurie legată de ceea ce faci/activitatea ta în calitate de alumnus/alumnă.  

Sunt foarte entuziasmată că am lansat programul nostru pentru profesori Profesori Fericiți pentru România și am avut deja un curs cu directori de școli și 3 cu profesori din Cluj, Baia Mare și Tg. Mureș. Cel din Tg. Mureș e construit pe 4 etape și am încheiat doar prima etapă cu participanții. Suntem nerăbdători să o începem pe a doua.

Ce planuri profesionale ai în perioada următoare și cum plănuiești să ajuți dezvoltarea educației?

Voi continua să dezvolt programul lansat de echipa noastră în speranța că va avea un impact atât în viața profesorilor, cu care avem bucuria să ne întâlnim, cât și în cea a elevilor.

Comunitatea de alumni Teach for Romania numără în momentul de față 102 membri, dintre care 70% abordează inechitatea în educație, iar 90% își dezvoltă competențe pentru a avea un rol valoros în mișcarea de a se asigura că toți copiii din România vor beneficia de o educație excelentă.

20% dintre alumni se implică în dezvoltarea profesională și personală a profesorilor din România. Au inițiat seria de conferințe „Explorator în Educație”, cu ajutorul Seeding Knowledge Foundation și peste 1000 de profesori au fost formați în ultimii trei ani pe zona de leadership și pedagogie de către alumni.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.

blog - 2060 × 680 (1)