Pentru cei care lucrează în educație, datele sunt destul de clare. 1 din 5 copii abandonează şcoala în mediul rural, iar 44% din elevii români suferă de analfabetism funcţional (Testul PISA 2018 – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). În 2019, în peste 1.000 de şcoli din România niciun copil de clasa a 8-a nu a obţinut media 5 la Evaluarea Naţională. De asemenea, aproape 40% din şcolile din România sunt considerate şcoli defavorizate – cu elevi cu risc mare de abandon şcolar, performanţă şcolară redusă şi condiţii economice precare.
Cu aceste provocări în minte, Teach for Romania a pornit la drum, acum 7 ani, cu întrebarea:
„Cum ar arăta școala pentru elevii din mediile dezavantajate cu profesori pregătiți și motivați, care cred în potențialul fiecărui elev, care știu și pot să facă școala interesantă și relevantă pentru elevii lor?”.
Înainte de a face propuneri ambițioase de politici publice și de a judeca ce se poate îmbunătăți în sistem, am vrut să testăm în cele mai provocatoare contexte cum arată profesorii care pot face o diferență, cum îi putem atrage în sistem și de ce au nevoie pentru a fi eficienți, în beneficiul elevilor.
Am aflat că avem motive de optimism și încredere în viitor, pentru că da, rezultatele elevilor sunt mai bune cu profesori motivați alături. În plus, cu mesajele potrivite și cu sprijinul adecvat, există mii de oameni valoroși în România care doresc și pot să fie profesorii pe care îi așteptăm în învățământ. De asemenea, în rândul profesorilor existenți, din sistem, există multă dedicare, multă competență și multă dorință de a face lucrurile mai bine. Tot ce lipsește este un sprijin adecvat. Și nu în ultimul rând, am descoperit că interesul public pentru educație este în creștere.
Foto: Felicia Simion
Extinderea în Moldova – un pas nou, firesc.
Proporția populației care trăiește în zone rurale marginalizate este de aproape două ori mai mare în Moldova comparativ cu media rurală națională (11,3% vs. 6,2%), izolarea geografică fiind cauza principală. Găsim aici multe comunități mici, distribuite pe aproape toată suprafața regiunii, comunități care, de regulă, comunică cu restul lumii doar printr-un drum neasfaltat, eventual pietruit, impracticabil în anotimpul rece. Situația acestor comunități este agravată de accesul limitat sau imposibil la apă potabilă, iar în multe zone nu există semnal la telefon.
Moldovenii sunt cei mai săraci români, cu cele mai mici venituri pe gospodărie din țară, aproape de două ori mai mici decât cea mai bogată regiune, adică București-Ilfov. Pe lângă veniturile reduse, în aceste zone există și un nivel de școlarizare scăzut și competențe reduse pentru piața muncii.
Se estimează că fiecare an din educația unui copil aduce 10% în plus în veniturile viitoare, deci pierderea chiar și a câtorva luni prezice un grad mai înalt de sărăcie mai târziu în viața de adult. Totuși, 1 din 3 părinți din mediul rural consideră că, pentru a-ți găsi de lucru, este mai important să ai relații decât să termini o școală/liceu (alți 45% sunt de acord într-o mică măsură). Pentru noi, educația este cheia spargerii acestui cerc vicios. În plus, aceste statistici se traduc în practică în nenumărate provocări pentru profesorii care trebuie să satisfacă mai multe nevoi și să joace mai multe roluri în viața copilului.
Deschiderea primului birou regional în Moldova în această toamnă, cu ajutorul partenerului nostru strategic Lidl România, este un pilon important al strategiei Teach for Romania pe termen lung, prin care urmărim să ne extindem prezența si impactul în educatie la nivel național, conectându-ne direct la specificul local si prioritizând ceea ce este cu adevărat critic și relevant în acest moment pentru educație. Asadar, ne propunem să fim mai aproape de provocarile specifice ale zonei, să valorizăm mai mult prezența și interacțiunile față în față, să ducem mai multe resurse în regiune. Să construim un ecosistem în jurul educației pentru copiii din comunitățile vulnerabile.
Cum vom face asta? Aducând împreună comunitățile de business, ONG-uri, cultivând relații și parteneriate cu actori relevanți pentru educatie din zona Moldovei – directori și profesori din comunități vulnerabile, inspectorate, licee pedagogice și universități și alte instituții ale statului care impactează accesul și educația de calitate.
Lidl susține deschiderea primului birou regional Teach for Romania în Moldova, unde organizația noastră își va concentra eforturile în recrutarea și pregătirea cadrelor didactice care vor lucra în școli publice vulnerabile din cele 8 județe ale regiunii. Asta pentru că schimbarea în educație trebuie să pornească, realist, de la oamenii care sunt astăzi în sistem, în fața copiilor, și nu de la o mare reformă pe care o așteptăm în viitor. Lidl va susține ca în următorii doi ani organizația noastră să pregătească 30, respectiv 50 de cadre didactice motivate, care să intre în sistemul public de învățământ și să devină profesori model pentru copiii din comunitățile vulnerabile, dar și să ofere resurse pentru multe altele.
Biroul regional Teach for Romania va fi condus de Gabriela Dima, alumnă a programului nostru și tutor coordonator. Gabriela este licențiată în sociologie la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, cu peste 15 ani de experiență în domeniul asistenței sociale, atât în sectorul public, cât și cel neguvernamental, timp în care a lucrat în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Foto: Adrian Bulboacă
Din septembrie 2017 am intrat în programul Teach for Romania în calitate de învățătoare, iar din septembrie 2019 m-am alăturat echipei de tutori a organizației, continuând timp de un an și activitatea la catedră, alături de copiii de la școala din Sohatu, județul Călărași. Educația a reprezentat un ”acasă”, locul în care mi-am dorit să fiu, nu locul în care mi-au sugerat ceilalți că ar trebui să activez, o misiune aleasă cu mare drag și bucurie. Am dus multă energie, dar m-a crescut și m-a încărcat în aceeași măsură.
Cred în schimbare, în puterea lui împreună, în forța deciziile participative. Ne asociem în mod natural cu oameni care au valori similare cu ale noastre, dar avem impact și aducem plus valoare atunci când reușim să stăm la aceeași masa oameni cu nevoi și interese diferite și să generăm soluții comune. Pentru a înțelege și adresa rădăcile problemelor care au impact asupra educației copiilor, este important să lucrăm alături de alți stakeholderi relevanți și să generăm soluții fezabile, ținând cont de contextul comunității.
Sunt oameni de valoare în sistemul de educație din România. Alături de ei, am încredere că vom reuși să oferim educație de calitate tuturor copiilor.