Corina este profesoară pentru 10 copii de clasa a IV-a din Școala Gimnazială Căianu din județul Cluj.
Primul lucru pe care l-a făcut atunci când a ajuns acolo, a fost să le încurajeze identitatea: atât cea individuală, cât și cea la nivel de grup. Din punctul ei de vedere, acesta este pasul cel mai important atunci când pornești pe drumul învățării: profesorul și elevii trebuie să se cunoască foarte bine reciproc și să aibă cu toții un sentiment de apartență la clasă.Deși copiii trăiesc în mediul rural, prezența lor la ore nu este o problemă. Aici intervine și abordarea Corinei, care reușește să îi mențină pe elevi curioși, ambițioși și consecvenți.
„Este important efortul pe care un profesor din mediul rural îl depune la clasă pentru a-i ajuta pe fiecare în parte să progreseze, având în vedere că meditațiile, cursurile suplimentare, afterschool-ul sau alte programe de îndrumare specializată nu prea există. Există, însă, dorința acestor elevi de a învăța și pentru asta eu sunt dispusă să investesc toate resursele pe care le am și să îi implic și pe ei în accesarea resurselor.”
Împreună cu elevii, Corina a construit proiecte frumoase și de impact. Copiii învață cum să se raporteze la mediul care îi înconjoară și cum să devină autodidacți. Au învățat despre efectele negative create de poluarea mediului, despre importanța lecturii, despre gravitatea bullyingului, despre necesitatea educației financiare și chiar juridice. Toate aceste proiecte au avut un scop comun și bine țintit: conectarea noțiunilor învățate la școală cu situații din viața reală, în care elevii să poată aplica ceea ce au învățat.
„Faptul că m-am implicat profund mi-a permis să văd nevoile școlii românești, dar nu a oricăreia, ci a școlii românești care nu este susținută de meditații. Realitatea cruntă este că performanța din școala românească și succesul din viața viitorului adult este strâns legată de contribuția financiară a părinților. Mi-aș dori să văd în toate școlile rurale, și nu numai, proiecte de afterschool gratuite; acestea ar aduce o contribuție reală tuturor copiilor care provin din familii modeste și atunci am putea vorbi și despre șanse egale în educație. Mie îmi pasă, de aceea îmi exercit profesia cu dăruire și, din fericire, nu sunt singură. Comunitatea Teach este o plasă de salvare în acest sens.”
Corina Botoroga face parte din generația a 7-a de profesori și învățători ai programului Teach for Romania, iar anul acesta este sprijinită în cadrul co-finanțării United Way Romania.
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.