Marian, copilul care visează să devină campion la șah

July 19, 2021
SuperTeach
Comments Off on Marian, copilul care visează să devină campion la șah

Autor: Mădălina Bratu, profesor de limba română generația a șaptea Teach for Romania

Marian este un tânăr de numai 12 ani, elev în clasa a VI-a la școala numărul 4, Buftea. În timpul liber compune melodii, însă cea mai mare pasiune a lui este șahul. Marian a câștigat recent campionatul local de șah la Cupa Voința Buftea, acolo unde a obținut locul 1 la toate categoriile. Marian joacă șah încă de la 3 ani. Atât colegii lui de clasă, cât și unchiul lui îl învingeau de fiecare dată până într-o zi, în toamna anului trecut, când Marian s-a hotărât că vrea să învețe să joace șah la un alt nivel, antrenându-se singur de la maeștrii șahului online. Tot atunci s-a alăturat clubului ACSS Voința Buftea, unde este susținut de antrenorul lui, Radu Fluerariu. De atunci se simte invincibil. Deși el nu a avut cea mai liniștită copilărie, părinții lui trecând printr-un divorț, el a continuat să rămână determinat și vrea să ajungă să se lupte cu cei mai mari campioni ai șahului. Acest joc l-a ajutat să își creeze o metaforă prin care face următoarea comparație cu viața lui:

„Părinții tăi ți-au dat tabla și piesele, tu ești regele în joc. Pentru mine mama e regina, iar regina trebuie protejată. Caii, nebunii și turele sunt oamenii de care alegi să fi înconjurat, oponentul tău este viața în sine cu care duci o lupta continuă și care are strategiile ei, iar pionii sunt prietenii, care poate par cele mai neimportante piese, însă dacă ajungi cu ei la finalul tablei aceștia pot avea o putere mai mare. Piesele te pot ajuta sau le poți pierde dacă nu ai grijă de ele. Tu le controlezi. Unele vor merita sacrificate pentru binele tău”.

Marian spune că șahul te maturizează, că îți dezvoltă gândirea logică, strategică, anticiparea diferitelor situații în funcție de limbajul corpului persoanei de lângă tine, te ajută la gestionarea timpului, la înțelegerea subtilităților vieții. Marian poartă o recunoștință uriașă pentru mama lui care îl susține în ceea ce vrea să ajungă. El este un elev talentat ce merită toată aprecierea.

Marian a început să aibă încredere în profesoara lui de limba română atunci când au discutat la o lecție despre pasiuni și lucruri care le fac plăcere. El i-a spus cu repeziciune doamnei, că hobby-ul lui este șahul și că, într-o zi, își dorește să fie în competiție cu cei mai mari ccampioni ai lumii. Apoi, în pauză, Mădălina a stat cu el și au povestit despre concursurile la care a participat, tainele șahului și unde visează să ajungă mai departe. A fost momentul în care au creat baza unei legături de încredere și susținere și, din acel moment, Mădălina a căutat resurse și concursuri la care Marian să poată participa pentru a deveni „cineva mare” în lumea șahului. Pe lângă a preda și a-i învăța să scrie și să citească, profesorii Teach for Romania construiesc caractere. Îi ajută pe copii să își descopere potențialul și să-l dezvolte, cu multă muncă, atenție și nu în ultimul rând, cu multă încredere că pot reuși atâta timp cât își „creează” strategia corectă și onestă față de ei. Așa cum și în lumea șahului există.

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.