Marian Anghel este profesor de fizică și director al Liceului teoretic „Petre Pandrea” din Balș, județul Olt, iar din noiembrie 2021 participă la programul de formare derulat de noi, Teach for Romania, în parteneriat cu UiPath Foundation, ce este adresat tuturor persoanelor care ocupă sau care aspiră la ocuparea unor poziții de leadership în școală.
Pasionat nu doar de disciplina pe care o aduce mai aproape în viața elevilor săi, Marian este un exemplu de lider care caută să creeze din școală un mediu emergent, adaptat nevoilor și timpurilor actuale, modern, și care aduce inițiative și proiecte valoroase pentru întreaga comunitate. Își dorește ca performanța școlii să fie mai presus de „lucrurile formale reduse la adeverințe de participare”, unde profesorii colaborează, învață, testează și duc mai departe în clasele lor acest spirit.
Noi am fost curioși să aflăm cum a arătat experiența din proiectul „Leadership transformational”, dar și ce planuri are pentru dezvoltarea școlii.
Povestiți-ne, vă rugăm, puțin despre dumneavoastră. Cine sunteți, care este rolul dumneavoastră?
Mă numesc Marian Anghel și sunt directorul Liceului Teoretic Petre Pandrea din Balș jud. Olt. Am început să predau fizică în acest liceu acum 23 de ani în urma unui concurs național, iar după șapte ani de când am devenit profesor mi s-a oferit posibilitatea să devin directorul acestui liceu pe care-l absolvisem și ca elev, devenind astfel directorul multor profesori ai mei. A fost o perioadă cu multe încercări de a aduce în școală lucruri valoroase, cele mai multe dintre ele fiind deschizătoare de drumuri pentru noi oportunități. Am reușit împreună cu colegii să obținem pentru școala noastră rezultate în premieră la nivel județean: laboratoare, spații multimedia, voluntari americani, finanțări pentru centru de documentare, cabinet dotat cu tehnologie pentru învățare limba engleză, parteneriate internaționale, schimburi de elevi la nivel european.
Toate acestea au făcut ca puțin peste vârsta de 30 de ani să fiu premiat de Ministrul Educației pentru dezvoltarea instituției și management performant. Nedespărțit niciodată de fizică, am coordonat elevi până la rezultate naționale și chiar internaționale, iar ca profesor sunt propunător permanent de subiecte la Olimpiada Națională de Fizică din postura de membru al comisiei naționale la această disciplină. Am aplicat și am obținut mai multe burse internaționale atât pe științe, cât și pe management.
Am experimentat roluri variate: profesor de fizică la Centrul Județean de excelență, inspector de fizică, inspector general adjunct, director de liceu, coordonator proiecte internaționale, însoțitor de loturi naționale la olimpiade și concursuri internaționale. Cea mai interesantă experiență a fost de însoțitor al lotului național de științe la olimpiada pluridisciplinară Tuymada, ce a avut loc în Iacuția, Siberia.
Rolul pe care îl experimentez acum din postura de director este cel de agent de transformare a școlii dintr-o organizație parte a unui sistem blocat într-una care caută să răspundă permanent provocărilor educației din acest moment și să devină astfel un pol de inspirație pentru comunitățile educaționale din zonă.
Înțeleg că sunteți fiu al comunității, că și dumneavoastră ați învățat în aceeași școală. Cum era atunci școala, cum o vedeați din papucii de elev versus cum o vedeți acum?
Datorită faptului că sunt elev absolvent al aceleiași școli în care sunt acum director și în care profesez de 23 de ani, am sentimentul că sunt dintotdeauna în acea școală și că aparțin ei. Retrăiesc amintiri pe fiecare coridor sau clasă, din curtea școlii, aproape în fiecare zi. Probabil că asta îmi alimentează determinarea cu care continui să investesc timp și energie pentru ca elevii din școala noastră să se bucure de această perioadă a vieții lor.
Din cei 46 de ani, 36 sunt petrecuți în acest spațiu. Școala ca elev mi se părea mare, cu spații de neatins rezervate doar profesorilor, cu locuri slab amenajate, dar și cu lucruri absurde (serviciul pe școală al elevilor la fiecare etaj, participarea la discuții despre planurile PCR, sentimentul că nu contezi într-un colectiv chiar și cu peste 40 de elevi, loviri, disciplină impusă).
Nu am avut sentimentul activităților făcute special pentru dezvoltarea mea personală, cele mai multe trebuiau organizate conform cerințelor vremii: practica agricolă, cor, raportări de planuri. Erau și lucruri frumoase: taberele, câte o excursie, ceva cercuri la Casa Pionierilor, cel de carturi mi-l amintesc.
Care sunt provocările întâlnite acum, în calitate de director?
Poate cea mai mare provocare pe care o resimt în calitate de director este să facem ca profesorii să înțeleagă faptul că transformarea stă în puterea fiecăruia dintre noi și că o viață mai bună pentru elevi, părinți și profesori înseamnă de fapt dispoziția noastră de a învăța, a înțelege și de a aplica.
O altă provocare mare este să poți selecta și aduce în școală acele inițiative, proiecte, parteneriate valoroase, dintr-o ofertă care de multe ori este copleșită de lucruri formale reduse la adeverințe de participare. Nu în ultimul rând, este acea întrebare pe care ți-o pui ca părinte a doi elevi din școala pe are o conduci: am făcut totul pentru ca școala asta să fie suficient de bună pentru copiii mei și ai celorlalți părinți?
Ce a însemnat pentru dumneavoastră participarea la cursul derulat de Teach for Romania?
Pentru mine a fost o oportunitate de a clarifica unele lucruri învățate, de a întâlni alți oameni preocupați ca și mine de transformarea școlilor, de a afla lucruri noi, de a avea șansa să lucrez împreună cu un mentor și poate, de ce nu, de a împărtăși altora din experiența mea în domeniul managementului.
Cum a fost să participați la sesiuni de învățare experiențială și mentorat de grup alături de alți colegi profesori?
Atunci când lucrezi în grupuri cu oameni care au aceleași preocupări ca și tine atmosfera e diferită, constructivă, se pun lucruri în comun și de multe ori apar soluții la probleme cu care te întâlnești în calitate de director, lider al transformării. Chiar dacă sunt diferite contextele, modul de abordare, structura intervențiilor, procesele seamănă mult și acest lucru a făcut să fie foarte valoroase discuțiile, lucrul pe grupe mai mici, lucru cu mentorul.
Ce a fost cel mai greu/provocator?
Cel mai greu pentru mine a fost să aloc timp suficient pentru parcurgerea tuturor etapelor cursului așa cum mi-aș fi dorit. De asemenea, după redactarea unui plan de intervenție, dificultatea e să-l suprapun cu planul operațional deja în desfășurare din școală și să adresez nevoia identificată. Introducerea acestuia în agendă nu a fost ușoară chiar dacă obiectivul e unul important pentru școala mea.
Ce a fost cel mai revelator lucru? Povestiți-ne un moment de aha sau o super idee pe care ați preluat-o din sesiunile cursului „Leadership transformațional” și cât de mult simțiți că v-a ajutat participarea la acest curs.
Claritatea cu care tot procesul a fost condus spre operaționalizare cu ajutorul mentorului m-a făcut să înțeleg cât de important este ca acest proces să se desfășoare algoritmizat și că parcurgerea pașilor corecți aduce de la sine răspunsuri la întrebări precum De ce? De către cine?, Cum?, Pentru ce?.
Aveți un mesaj către profesorii implicați în proiect sau către mentorii din Teach for Romania?
Petrecerea orelor de curs împreună cu Teach for Romania a fost cu multă învățare, consistentă și în același timp plăcută. Bine structurat, ajutat foarte mult de procesul de mentoring, cursul oferă șansa unei învățări de calitate.
Cum vedeți mai departe implicarea dvs. în educație? Care sunt planurile dvs. în urma participării la acest curs?
Pe termen scurt vreau să reușesc să duc la bun sfârșit suita de inițiative pe care le-am demarat la nivelul școlii și în 3-4 ani evaluarea să ne conducă la rezultatele așteptate, iar pe termen mediu și lung poate să scalez cumva modelul de intervenție dacă se va dovedi valoros și să încerc implicarea în niște proiecte de anvergură mai mare, dar tot în domeniul educației. Exersez deja rolul de agent transformațional prin implicarea într-un program național, EduNetworks, în care susțin școli ce au ales să facă lucrurile diferit, să abordeze cu sprijin provocările educației din ziua de azi.
Ați recomanda altor colegi/directori să participe la acest curs derulat de Teach for Romania?
Da, aș recomanda și altor colegi cursul derulat de Teach for Romania, pentru că o astfel de abordare este substanțial mai valoroasă atât prin modul de lucru, cât și prin nivelul profesional al formatorilor. Este valoros pentru orice profesor care dore;te sa schimbe lucrurile dar cu atât mai valoros directorilor care caută răspunsuri la întrebarea „Cum fac să schimb lucrurile?”.
***
Proiectul „Leadership transformațional” reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. Acesta este un program pilot adresat tuturor persoanelor care ocupă sau care aspiră la ocuparea unor poziții de leadership în școală și se desfășoară în perioada noiembrie 2021-februarie 2022. Formarea a presupus 2 module de pregătire teoretică și practică, organizate în 4 ateliere intensive și 3 runde de mentorat, prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și construire de relații.
Scopul proiectului a fost acela de a sprijini cadrele didactice cu potențial de leadership în construirea unei inițiative strategice care să crească accesul echitabil la educație de calitate pentru copiii din comunități vulnerabile.
Pe parcursul celor 4 luni, aproximativ 20 de lideri școlari din 6 județe (Botoșani, București, Cluj, Galați, Olt, Vaslui), au fost implicați în peste 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă, descoperind cum gândești strategic o schimbare sustenabilă și cum articulezi o tactică adecvată, în măsură să angreneze eco-sistemul în care se dezvoltă copiii. Formatorii cursului sunt: Ioana Ghiga, Laura Verde, Ioana Morar și Silvia Pătrașcu, alumne Teach for Romania. Alături de acestea s-au aflat 4 ucenici – Adelina Pavelescu, Cătălina Alistar, Irina Meteleanu și Veronica Șandor – care se pregătesc să devină lideri transformaționali în comunitățile lor școlare și formatori pentru alte cadre didactice.