„M-am descălțat și i-am dat șosetele. Mie nu îmi era frig” – Felicia Ionescu

February 5, 2021
SuperTeach
Comments Off on „M-am descălțat și i-am dat șosetele. Mie nu îmi era frig” – Felicia Ionescu

Felicia face parte din prima generație de profesori din programul nostru și este unul dintre cei 18 curajoși cu care ne-am început povestea în 2014. Nu știa pe atunci ce presupune rolul de învățător într-o comunitate vulnerabilă, însă un lucru era cert – voia să intre în învățământ și să aibă un impact pozitiv în viețile unor copii.

Prima ei experiență la catedră a fost într-un sat din inima pădurii, undeva în județul Argeș, într-o comunitate de etnie romă. Realitatea de acolo a zguduit-o și întărit-o deopotrivă. Condițiile de trai ale elevilor săi erau departe de normalitate, iar diminețile de iarnă și le începeau deseori lângă caloriferul din clasă, înainte de începerea oricărei lecții.

„Mi-am dat seama că nefericirea pe care o vedeam în ei era, de fapt, în mine. Ei erau fericiți, în ciuda tuturor neajunsurilor. Atunci am început să învăț să accept că nu pot să controlez tot. Că nu pot face totul de una singură”.

Felicia Ionescu povestește ca atunci când nu mai era cald afara, copiii începeau să lipsească. Prima data a crezut că stau pur și simplu acasă și nu îi interesează școala, însă situația era alta :„e greu că nu au transport. Când plouă, unii nu vin pentru că nu au încălțări să treacă gârla. Iarna trecută primele 20 de minute le pierdeau la calorifer, ca să-și încălzească copiii picioarele, erau degerați. O fată a venit în februarie în adidași, fără șosete. Am înnebunit când am văzut-o, spune Felicia. M-am descălțat și i-am dat șosetele; aveam UGG și nu mi-era frig”.

Astăzi, Felicia lucrează la o grădiniță privată din București, însă inima i-a rămas în continuare la sat, unde de altfel vrea, la un moment dat, să se întoarcă. Îi lipsește simplitatea omului de la sat, care o încărca cu energie, dar și gândul că impactul asupra unui copil dintr-o comunitate provocatoare este mult mai mare.

Se gândește să își dea toate gradele și, în timp, să devină metodist. În plus, nu exclude ideea ca la un moment dat să ajungă directorul unei grădinițe. Ideea de a veni cu o viziune asupra unui loc și de a pune lucrurile în mișcare alături de o echipă unită de același scop, o face să viseze inclusiv la acest drum.

Întreg articolul poate fi citit aici .