A crescut în aceeași comunitate, a mers la aceeași școală ca elevă, iar peste ani s-a întors în rolul de profesor de limba și literatura română. Ionelia și-a dus rolul și mai departe de a contribui la viitorul copiilor din Mera, județul Vrancea, și de opt ani coordonează școala gimnazială din Mera așa cum știe mai bine. Implementează un proiect pe reducerea și prevenirea abandonului școlar, iar la orele ei face conexiuni între cunoștințe și aplicabilitatea acestora în viața de zi cu zi pentru a-i pregăti cât mai bine pe elevi pentru viață. De când a intrat în Teach for Romania, Ionelia consideră că și-a dezvoltat abilitățile atât pe zona de management școlar, cât și pe cea de profesor și plănuiește ca, după finalizarea celor doi ani de program, să continue să lucreze în educație pe direcția de politici publice.
Povestește-ne câteva lucruri despre tine, cine ești, unde predai, ce predai, clasa.
Mă numesc Enache Ionelia, am 40 de ani, sunt profesor de limba și literatura română, clasele V-VIII, la Școala Gimnazială „Petre Mironescu”, localitatea Mera, județul Vrancea, cu o vechime la catedră de 18 ani, director de 8 ani.
Care e relația ta cu elevii și comunitatea?
Cunosc foarte bine comunitatea și elevii, deoarece sunt născută în localitatea Mera și am învățat la școala pe care acum o conduc. Am o relație foarte bună cu elevii și comunitatea, bazată pe respect și încredere din ambele direcții. Am reușit să stabilesc relații foarte bune cu autoritățile publice locale și cu alte instituții din comună.
Ce proiecte desfășori anul acesta?
Anul acesta, Școala Mera implementează Proiectul „Educație pentru toți!” din cadrul PROGRAMULUI NAȚIONAL PENTRU REDUCEREA ABANDONULUI ȘCOLAR (SG-PNRAS), durata proiectului: 2023-2025, valoare grant: 796.354 lei fără TVA.
Cum e anul acesta versus anul trecut de program?
Anul acesta am resimțit beneficiile acestui program. Ca director, am reușit să aplic ceea ce am învățat în cadrul acestui program: să lucrez în echipă, să implic colegii în luarea deciziilor, să deleg sarcinile. Ca profesor, pot spune că acum sunt un profesor Teach, care împuternicește elevii, îi încurajează, face conexiuni între cunoștințe și aplicabilitatea acestora în viața de zi cu zi, îi pregătește pe elevi pentru viață.
Unde simți că au fost/sunt micile sau marile victorii din clasă?
Consider o victorie faptul că toți elevii știu să citească, iar în acest sens, m-a ajutat foarte mult ceea ce am învățat despre literație în cadrul programului. De asemenea, am obținut performanțe cu elevii. În anul școlar 2021-2022: un premiul I (calificat pentru etapa națională) și o mențiune la etapa județeană a Olimpiadei „Universul cunoașterii prin lectură”, o mențiune la etapa județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română. Iar în acest an școlar (2022-2023) am obținut deocamdată două mențiuni la etapa județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română.
Dacă ai putea face 2-3 schimbări astăzi în educație, care ar fi și de ce?
În educație este foarte multă birocrație. În România se acordă foarte multă importanță „hârtiilor” și mai puțin celui mai important actor al educației – elevul. Am simțit acest lucru atât ca profesor, cât și ca director. Profesorului i se cere să aibă un dosar stufos care dă bine atunci când sunt inspecții sau când participă la etapele de mobilitate sau la concursul pentru obținerea gradației de merit. Din acest motiv, el nu mai are timp să aloce timp suplimentar elevilor care prezintă rămâneri în urmă la învățătură, celor capabili de performanță sau să facă vizite la domiciliu. Directorului i se cer tot felul de situații, proceduri, regulamente, rapoarte, iar acesta nu mai are timp să verifice starea de bine a elevilor, să participe la toate activitățile extrașcolare, să facă vizite în comunitate, etc.
Din ceea ce am prezentat mai sus derivă și schimbările pe care le-aș propune: mai puțină birocrație; cadrele didactice să fie evaluate în urma unor inspecții/observări la clasă, nu în urma unui dosar stufos, cu „hârtii fabricate”; directorul să fie total degrevat de ore, astfel încât să aibă timp să se ocupe de toate problemele școlii.
Ce sfat ai da cuiva care vine pentru prima oară la catedră?
Să fie optimist. Să creadă că va reuși. Să creadă că orice elev poate să învețe și să facă tot ce îi stă în putință pentru a asigura reușita fiecărui elev.
Datorită parteneriatului cu NN, avem resursele pentru a o pregăti și susține pe Ionelia Enache alături de alți profesori participanți în programul Teach for Romania. Prietenii de la NN sunt alături de copiii din Mera pe întreg anul școlar cu rechizite, cărți și alte activități realizate de angajații NN.