Deși provocările pot fi multe, profesorii Teach for Romania găsesc motivație de a acționa chiar și în comunitățile izolate geografic.
Pe Alexandra Rucsăndescu am vazut-o în timpul orei de Muzică și mișcare, în curtea școlii, desculță, dansând alături de copii.
Pentru ea este important ca un copil să se exprime singur, să știe și să poată să să își exprime emoțiile și sentimentele. Încurajează mereu ideile elevilor și încearcă să le pună în aplicare la clasă pe cele practice. Crede în educație și în puterea de a aduce binele în comunitate, cu multă răbdare și reziliență: “creșterea cred că a fost în toate sensurile, începând cu mine, copiii, părinții foarte implicați, părinți care acum își înțeleg mai usor copiii fiindcă și copiii au reușit să își exprime emoțiile”.
Marea provocare a Alexandrei a fost să îi cunoască pe elevi, deoarece aceștia “nu știau să își gestioneze sau să își recunoască emotiile, nu știau să își verbalizeze nevoile” și a fost nevoie de mult timp petrecut în comunitate, alături de familii pentru a înțelege mai bine mediul lor în care se dezvoltă.
A fost momentul în care și-a dat seama că munca unui învățător nu se întâmplă numai la clasă, cât în comunitate, alături de familii.
Camelia este clasa I și visează să devină doctoriță, iar mama ei o susține cum poate în a îi oferi acesteia tot sprijinul de care are nevoie fiindcă a înțeles că, deși mici, copiii au dreptul să viseze, iar noi suntem datori să le sporim încrederea că pot realiza tot ceea ce visează.
Profesorii Teach for Romania învață constant pentru ca și ei, la rândul lor, să le dea copiilor încrederea că și ei se pot reiventa, dacă nu renunță la școală și continuă să creadă în visul lor.
Pe lângă a preda și a-i învăța să scrie și să citească, profesorii construiesc caractere. Îi ajută pe copii să își descopere potențialul și să-l dezvolte, cu multă muncă, atenție și nu în ultimul rând, cu multă încredere că pot reuși.
Alexandra este susținută de Rompetrol în cadrul programului Teach for Romania.