Cu o abordare dedicată și inovatoare, Ioana ne povestește cum activitățile desfășurate în cadrul Școlii de vară organizată în proiectul „Caravana literației”, au reușit să schimbe perspective și să ofere elevilor noi oportunități de dezvoltare. Ioana spune că a observat o elevă retrasă, cu o capacitate redusă de a opera cu un text simplu, care, în urma celor 10 zile ale școlii de vară, a devenit una dintre cele mai active, cu idei și opinii inteligente, bine argumentate și cu dorința de a fi prima care răspunde. „Cred că acest lucru doresc să îl văd la toți elevii: să devină conștienți de capacitățile pe care le au pentru că doar așa, noi profesorii, putem să stimulăm din ce în ce mai mult performanțele lor.”
Ioana Ciripoiu este profesoară de Limba engleză la Școala Gimnazială din Podenii Noi, implicată activ în proiectele educaționale care susțin dezvoltarea competențelor de literație ale elevilor săi. În anul școlar anterior, a participat în proiectul „Caravana literației” despre care spune că a fost un moment de „aha” pentru ea.
Ioana, spune-ne care este povestea ta în învățământ și de ce ai ales să te implici în proiectul de literație propus de Teach for Romania?
Mă numesc Ioana Ciripoiu, sunt profesor de Limba engleză la Școala Gimnazială, Comuna Podenii Noi din anul 2016. Predau la clasele de gimnaziu din cadrul acestei școli. Am decis să mă alătur în proiectul de literație propus de Teach for Romania pentru a îmbunătăți competențele elevilor în ceea ce privește relaționarea cu un text. Observând unele dificultăți cu care elevii se confruntă, am considerat această oportunitate ca o șansă de a stimula creșterea indicelui de literație.
Cum ai îmbinat activitățile de literație din Caravana Literației la orele de zi cu zi? Spune-ne ce ai observat în urma evaluării a literației la elevi și cum ai abordat mai departe dezvoltarea literației?
Activitățile de literație s-au pliat foarte bine cu materia pe care o predau, astfel am ales pentru fiecare oră o strategie pe care nu am ezitat să o folosesc, împreună cu metodele specifice materiei pe care o predau. Evaluarea inițială a nivelului de literație am realizat-o în platforma BRIO. În urma rezultatelor pe care le-au avut elevii am realizat o planificare cu activități remediale pentru aceia cu un nivel de literație subdezvoltat. Astfel, am abordat literația atât la clasă, cu toți elevii, pe baza unor texte, cât și în afara orelor de curs cu acei elevi care au dificultăți. La finalul anului școlar, elevii au susținut din nou testul de literație, rezultele reflectând o îmbunătățire, astfel în cele câteva luni de aplicare, elevii au obținut un nivel funcțional, ceea ce mi-a demonstrat faptul că activitățile propuse au fost eficiente.
Caravana Literației m-a făcut să conștientizez importanța literației, tocmai de aceea acord o mare atenție elevilor care înțeleg cu dificultate ceea ce citesc sau au o lipsă a corenței în exprimare și în formularea unor idei despre teme simple.
Cum au reacționat copiii și părinții în urma proiectului Caravana Literației? S-a văzut vreo schimbare a atitudinii față de școală?
Pe lângă bucuria profesorilor, am remarcat entuziasmul elevilor și al părinților. Aceștia s-au arătat încântați de activitățile derulate în urma cărora am primit foarte multe întrebări referitoare la viitoare întâlniri de acest tip. Cred că datorită Caravanei Literației părinții au putut să vadă și să participe direct la exemple de activități pe care profesorii le aplică la clasă, ceea ce a condus la o creștere a încrederii a părinților în profesori și în școala noastră.
Cum s-a schimbat perspectiva copiilor legată de școală sau povestește-ne dacă ai avut vreun elev la care s-au văzut îmbunătățiri în urma proiectului.
Copiii visează să devină adulți care reușesc în viață. La o atentă privire asupra lor, dincolo de materia pe care o predăm, vom observa sclipirea din privirea unor oameni care vor să se integreze cu succes în societate și să aibă un statut socio-economic decent. Elevii mă fac să reflectez constat la rolul meu ca profesor și încerc permanent să prioritizez nevoile lor pentru a mă asigura că ceea ce fac este cu folos, doar acest lucru îmi dă certitudinea că ceea ce fac este bine.
Pentru a susține ideea vă ofer exemplul unei eleve care provine dintr-o familie cu statut socio-economic precar și care în urma testului BRIO a obținut un punctaj care indica un nivel subdezvoltat al literației. Eleva nu excela nici la orele de Limba engleză, dar surpriza a fost activitatea ei la Școala de Vară. Am apreciat faptul că a fost prezentă în toate cele 10 zile, dar cel mai mult m-a surprins parcursul pe care l-a avut. Din eleva retrasă, cu o capacitate redusă de a opera cu un text simplu, a devenit una dintre cele mai active, cu idei și opinii inteligente, bine argumentate și cu dorința de a fi prima care răspunde.
Cred că acest lucru doresc să îl văd la toți elevii: să devină conștienți de capacitățile pe care le au pentru că doar așa, noi profesorii, putem să stimulăm din ce în ce mai mult performanțele lor.
Povestește-ne mai multe despre școala de vară, cum ai hotărât să scrii proiectul ca urmare a Caravanei Literației, cum a fost să găsești provocările/nevoile și să propui soluțiile?
Caravana Literației a fost un moment de ,,aha” pentru mine. Fiind axată pe materia pe care o predau, nu mi-am pus niciodată problema literației elevilor dincolo de Limba engleză. Atelierul m-a făcut să îmi dau seama de faptul că literația nu ține cont de ceea ce predau, ci de abilitatea elevilor de a înțelege ceea ce citesc și de faptul că, de fapt, impactul se resfrânge și asupra orelor mele. Atunci am realizat că pentru a înțelege un text simplu în limba engleză, trebuie mai întâi să îmi pun problema dacă elevul se descurcă în limba română. M-am înscris fără ezitare în acest proiect, am studiat materialele și strategiile puse la dispoziție de echipă și am aplicat la clasă chiar a doua zi. Am constatat multe deficiențe, am descoperit elevi buni cu dificultăți la care nu mă așteptam, dar am descoperit și elevi cu rezultate slabe care pot străluci. Pentru a continua ceea ce am început, am scris proiectul pentru Școala de Vară. Nu am știut cum va fi primit de copii, dar am avut surprize plăcute. Feedback-ul primit de la elevi la finalul fiecărei zile a fost unul pozitiv.
Dă-ne niște exemple de activități, resurse pe care le folosești.
Îmi place să folosesc resurse variate în fiecare zi pentru că mă ajută să mențin interesul elevilor, să observ ce merge și ce nu și să testez strategii diverse. Am folosit bugetul primit pentru a cumpăra un flipchart pe care elevii îl folosesc în cadrul grupelor atunci când realizează prezentări. Am introdus în cadrul activităților și strategii din cadrul gândirii vizibile care la început au fost dificile pentru elevi pentru că îi scotea din zona de confort, dar aplicându-le zlinic, aceștia au reușit să devină mai flexibili cu privire la răspunsurile oferite. Elevii au apreciat foarte mult și lectura întrucât pe baza a ceea ce au citit au formulat întrebări pentru celelalte echipe. De asemenea, jocurile de rol au fost un real succes, oferindu-le diferite situații ale personajelor am propus elevilor să intre în rol și să își susțină punctul de vedere, pro sau contra, conform atriburii inițiale. O altă activitate care a fost pe placul elevilor a fost debate-ul. Am avut șansa să observ modul de gândire, atitudini și opinii în situații diverse.
Cum a arătat o zi din școala de vară sau chiar o săptămână, am văzut că au fost două săptămâni în care copiii au venit la școală în timpul vacanței de vară.
Am gândit programul unei săptămâni din Școala de Vară cu activități diverse pe baza a două lecturi: Recreația Mare de Mircea Sântimbreanu și Charlie și Fabrica de Ciocolată de Roald Dahl. Am inclus în prima parte a zilei activități de captare a atenției care să antreneze elevii, urmată de activități de înțelegerea textului citit.
Am integrat instrumente digitale care să stimuleze elevii, astfel pe baza lecturii elevii au creat în grupe quizzuri online, au propus un alt final în aplicația StoryJumper, au ordonat evenimentele în Wordwall. Am propus activități de joc și gustare în următorul interval. Ne-am distrat jucând scaunele muzicale, Cutia cu surprize, Kahoot, statuile și am mâncat pizza. Elevii așteptau cu nerăbdare această parte a zilei pe care, la reflecția de la finalul zilei, o aminteau în lista activităților preferate. Ziua continua cu localizarea informației moment în care am ales activități care să implice elevii în găsirea informațiilor în textele citite: exerciții de identificare a locului și a timpului, adevărat sau fals, completare de propoziții, descrieri ale personajelor, explozia stelară, pălăriile gânditoare, harta conceptuală. Ziua se încheia cu exerciții de reflecție, moment în care elevii evaluau critic informațiile accesate, discutau despre idei centrale, își exprimau sentimentele, gândurile față de personajele întâlnite, dar cel ami important, își evaluau propria activitate pe parcursul zilei.
Mulțumesc Pepco România pentru ajutorul oferit în implementarea Școlii de Vară, datorită acestei inițiative am contribuit împreună la dezvoltarea competențelor unor copii care aveau nevoie de ajutor. Mulțumită acestui proiect am avut șansa să îmi cunosc mai bine elevii și să le ofer încredere pentru anul școlar viitor. Pepco România a reușit să aducă un strop de speranță copiilor și profesorilor totodată pentru că a pus la dispoziție materialele necesare desfășurării Școlii de Vară în școala noastră, lucru care nu ar fi fost posibil fără această finanțare. Mulțumesc acestor parteneri ai educației!
***
„Caravana Literației” este un proiect ambițios de literație, implementat în parteneriat cu Pepco România, iar scopul principal a fost să oferim copiilor acces la resurse educaționale de calitate, pentru a ne asigura că toți copiii din școală au o fundație solidă de literație, cât și să stimulăm pasiunea pentru lectură, construind astfel o bază solidă pentru dezvoltarea lor pe termen lung.