Explorând rolul vital al mentoratului în educație, interviul cu Adina Popa aduce în prim-plan experiența unică a implicării în „Caravana literației” în calitate de mentor. Într-un cadru axat pe dezvoltarea competențelor de bază ale literației, Adina povestește despre experiența sa în rolul de mentor, evidențiind nu doar impactul personal al acestei experiențe, ci și contribuția la creșterea profesională a altor cadre didactice. Adina Popa este învățătoare pentru clasa I de la Școala Gimnazială Preutești din județul Suceava și are și un opțional de limba franceză la la clasele de gimnaziu.
„Caravana literației” este un proiect ambițios de literație, implementat cu sprijinul Pepco Romania cu scopul de a oferi copiilor acces la resurse educaționale de calitate, pentru a ne asigura că toți copiii din școală au o fundație solidă de literație, cât și să stimulăm pasiunea pentru lectură, construind astfel o bază solidă pentru dezvoltarea lor pe termen lung.
Adina, povestește-ne care este relația ta cu elevii și comunitatea?
Fiind o școală și o comunitate în dezvoltare, ne implicăm în multe tipuri de proiecte, de la cele Erasmus, la activități extrașcolare. În învățământul primar sunt prioritare competențele de citit-scris, motiv pentru care activitățile extrașcolare se centrează pe aceste competențe. Copiii învață prin metode inovative, care îi ajută chiar și pe aceia ce au „pierdut trenul” din ciclul achizițiilor fundamentale. Au fost experiențe din care am învățat că fiecare copil poate reuși să învețe să citească și să scrie, dacă are parte de materiale personalizate și de un program special alcătuit pentru el, pe zile și cu sarcini de lucru graduale și precise. Este foarte importantă și încrederea pe care o are în cadrul didactic, iar eu reușesc să mă conectez foarte bine cu acești elevi. Îmi propun ca, pe viitor, să merg mai des în comunitatea lor, să petrec mai mult timp acolo unde ei trăiesc, pentru ca literația să devină parte componentă a traiului cotidian. Voi continua să dezvolt programul „Cafeneaua părinților”, pe care l-am inițiat în anul precedent, pentru a-i implica și pe părinți mult mai activ în acest proces al citit-scrisului.
Ce a însemnat implicarea ta ca mentor în „Caravana literației”?
Implicarea ca mentor în „Caravana literației” a însemnat, în principal, pregătirea și consilierea învățătorilor și profesorilor implicați în acest program, pentru dezvoltarea competențelor de bază ale literației elevilor. Să fiu mentor a fost o experiență care m-a ajutat atât să îmi îmbunătățesc propriul impact la clasă, abilitățile de comunicare, ascultare activă, feedback și construire de relații, cât și să contribui la procesul de învățare al altor cadre didactice, astfel încât acestea să își îmbunătățească metodele prin care creează experiențe de învățare valoroase pentru elevi. Concret, am oferit feedback constructiv pentru cadrele didactice participante, am împărtășit din experiențele proprii de la clasă și de la școala de vară în relație cu practicile relevante de dezvoltare a citit-scrisului la copiii din învățământul primar și gimnazial.
Cum s-a văzut în comunitate proiectul și ce s-a schimbat în urma lui?
Cu siguranță implicarea în proiectul „Caravana literației” a oferit o altă perspectivă în comunitate și le-a dat cadrelor didactice mai multă încredere că vor reuși. Proiectul i-a determinat pe toți să fie mai conștienți și mai atenți la elevii lor, la felul în care funcționează ei, de fapt, să interacționeze 1:1 cu aceștia, să își adapteze metodele și să ducă la clasă ce au învățat în timpul formărilor. Mai întâi a avut loc aplicarea evaluării inițiale de către fiecare cadru didactic, 1:1 cu elevii, apoi a urmat analiza rezultatelor și alegerea strategiilor la nivel de clasă în conformitate cu rezultatele evaluării inițiale. Următorul pas a fost realizarea planurilor de intervenție pentru elevii cu dificultăți în achiziția competențelor de citit scris, urmat de implementarea planurilor de intervenție personalizate și aplicarea evaluărilor finale.
Mulți profesori de gimnaziu și-au activat conturile pe BRIO și au început să utilizeze această platformă despre care doar auziseră. Profesorii din învățământul primar au avut la dispoziție un întreg instrumentar de evaluare și implementare a planurilor personalizate de învățare. Majoritatea apreciază că au putut pune un diagnostic atât de exact cu ajutorul „Inventarului informal de citire” sau al „Caietului de evaluare a literației emergente” și spun că le vor folosi și pe viitor. Am observat că se aplică mult metoda ABEL în planurile de intervenție, ceea ce este îmbucurător, pentru că este o metodă care necesită timp mai mult, dar dă rezultate vizibile. Chiar dacă există și situații demoralizante, cadrele didactice continuă să aibă speranță în elevi și să lucreze cu aceștia, având copii cu care fac progrese. De asemenea, spun că vor implica mai mult și părinții.
De ce e importantă susținerea unui astfel de proiect în școlile din România?
Pepco este, cu siguranță, o companie implicată, care își dorește să aducă valoare în viața oamenilor și comunității și prin proiectele de responsabilitate socială pe care le susține, nu doar prin produsele comercializate în rețeaua de magazine. Și noi, ca profesori, credem că putem contribui în mod direct la dezvoltarea competențelor de bază (citit-scris) la copiii care întâmpină dificultăți semnificative în acest sens, printr-un efort susținut de elaborare și implementare a planurilor eficiente de intervenție personalizată pentru copiii cu rămâneri în urmă semnificative la citit-scris. Fără sprijinul dumneavoastră nu am fi reușit. Vă mulțumim!
Prin finanțarea „Caravanei literației” nu doar că ați ajutat profesorii să își amenajeze și să își administreze spațiile și procesul de învățare în fiecare zi, dar ați ajuns în inimile copiilor în fiecare moment al desfășurării proiectului, pentru că ați contribuit la promovarea de abordări strategice colaborative ale școlii, în sprijinul dezvoltării competențelor de citit-scris ale copiilor din medii socio-economice vulnerabile. Cititorii de azi sunt angajații de mâine! Ajutați-ne în continuare să creștem o generație cu competențe în literație și să construim calea spre succes a copiilor cu decalaje în citit-scris, în spiritul PEPCOlaborării!