Autor: Ionela Munteanu, alumnă Teach for Romania
Înainte de pandemie întâlnirile de comunitate la școlile din proiectul FIERST (From Inclusive Education to Real Scale Transfer) se desfășurau în școli, în spații special amenajate. Odată cu închiderea unităților de învățământ am fost puși în situația de a le muta în mediul online, unde avantajele au venit imediat: am putut să stabilim mai ușor orele de întâlnire, dar și să ne vedem mai des decât atunci când aveau loc față în față. În online, prezentările lucrărilor profesorilor pot avea loc mai ușor, pentru că nu necesită foarte mult material în format fizic, tipărit. La începutul întâlnirilor a fost puțin mai dificil până am stabilit canalul de comunicare, pentru a fi cu toții pe aceeași plaformă. Partea faină a venit atunci când participanții din proiect au început să devină interesați de cum pot dobândi diferite abilități digitale, iar în felul acesta comunicarea noastră a devenit mai ușoară și atractivă pentru toți.
Chiar dacă acum ne „vedem” în mediul virtual, discuțiile se desfășoară aproape în același fel ca înainte: stabilim o temă de lucru pe care profesorii o dezvoltă la clasele țintă timp de 2-3 săptămâni până la următoarea întâlnire. Partea frumoasă abia acum vine. De fiecare dată când ne vedem, profesorii se ajută reciproc cu diferite idei de lucru la clasele lor sau cu restabilirea legăturii cu elevii, pentru că în această perioadă nu toți copiii au acces la tehnologie sau la școala online. Din acest considerent, cadrele didactice au găsit idei și împreună au făcut posibil să se conecteze la clasele lor cât mai mulți elevi.
Tot în întâlnirile de comunitate, profesorilor le-a venit ideea să ne vedem toată grupa de proiect pentru o sesiune online de evaluare în care ei au creat un formular Google pentru elevii lor. În urma acestei acțiuni, aceștia au avut posibilitatea de crea un quizz pentru elevii lor la materiile predate, care să poată fi accesat și pe telefon. După finalizarea testului este generat un document cu raportarea datelor, iar în felul acesta întregul proces a fost eficientizat prin intermediul tehnologiei. Bucuria a fost când am văzut că în fiecare săptămână, participanții din proiect au început să creeze tot felul de materiale în format digital care să îi ajute pe elevii lor să învețe, cât și să creeze interacțiune între elevi.
Această perioadă, de când s-a trecut la întâlnirile de comunitate în format digital, a fost și încă este una cu multe provocări, dar participanții noștri fac ce pot ei mai bine cu elevii lor și unde nu au un răspuns caută soluții în jur pentru a duce ce este mai bun la elevii lor. De aceea, suntem o comunitate, unde ne ajutăm reciproc și găsim soluții pentru a crea educație de calitate pentru toți elevii noștri, bazată pe valori puternice și incluziune pentru creionarea unui start egal în viața „adultului de mâine”.
Acest document nu reprezintă poziția Comisiei Europene (CE), cu privire la informațiile prezentate, conținutul aparținând în totalitate echipei de implementare a proiectului.
Project number 592133-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-IPI-SOC-IN; Grant Agreement Number 2017-2949/001-001.
Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.