Un profesor excepțional joacă un rol crucial într-o comunitate, el fiind ghidaj atât pentru copii, cât și pentru părinți. E important ca relația cadru didactic-copil-familie-școală să funcționeze prin colaborare și încredere. Însă, nu de puține ori, cadrele didactice dedică timp, dincolo de programul efectiv, pentru a comunica cu familiile, comunitatea, pentru a crea acea legătura de încredere ce le permite cadrelor să aparțină comunității.
Petruța nu a crescut cu dorința de a fi în sistemul de învățământ, deși așa poate părea: foarte încrezătoare, mereu cu resurse și creativă, cu multă empatie și determinare să facă tot ce îi stă în putere să aducă toți copiii la grădiniță. Aparține comunității din Urziceni, iar în învățământ este de doar 3 ani, iar anul acesta finalizează conversia profesională în Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (PIPP). Nu se mai vede făcând altceva!
Majoritatea copiilor din comunitate nu au frecventat grădinița, foarte rar, grupa mare. Așa că, anul acesta, Petruța a mers în comunitate să se asigure că toți copii vor fi înscriși la grădiniță din toamnă, oferind suport acolo unde a fost nevoie de citirea unor acte sau completare.
,,Oamenii au fost uimiți că m-am dus în comunitate să caut copiii care necesitau înscriere la grădiniță. Chiar am fost surprinsă că am reusit să îi conving să își înscrie copiii, aveau nevoie să fie ghidați, iar ei nu au această cultură de a cere informații fiindcă de cele mai multe ori, aceste informații sunt greu de înțeles. I-am invitat la grădiniță să se familiarizeze cu spațiul și să vadă că este un loc în care te simți în siguranță”.
Petruța a gândit o școală de vară pe o perioadă de 2 săptămâni, în care copiii, atât cei care au frecventat grădinița, dar și cei care din toamnă vor începe grupa mică, să exerseze numerația și literația emergentă, să desfășoare activități ce le stimulează creativitatea și curiozitatea, activități ce le va permite să descopere că grădinița este un loc primitor de învățare. Fiecare săptămână va avea ca suport o carte pe baza căreia se vor contura activitățile de numerație, literație, dezvoltare personală, științe sau arte vizuale.
Fiecare profesor poate, doar dacă își dorește să depășească linia imaginară a catedrei.
E nevoie de cât mai mulți profesori care să îi audă, să îi vadă pe elevi! Continuăm să avem parteneri de încredere alături de noi și, mulțumită implicării prietenilor de la Allianz Services, am avut posibilitatea de a dezvolta programe de formare precum ,,Leadership Educațional pentru transformare sustenabilă” – curs postuniversitar în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației, am proiectat programe de formare, ajungând la peste 300 de profesori și profesioniști în educație din afara programului Teach for Romania, am conceput resurse accesibile oricărui profesor din România pe subiecte de numerație, literație, cultura reușitei, child safeguarding sau incluziune școlară. Astfel, putem avea impact în viața copiilor la risc de abandon școlar, în a părinților lor și a cadrelor didactice care lucrează cu ei.
Astfel de susțineri contribuie și la continuarea și dezvoltarea programului nostru de leadership prin care îi formăm pe profesori ca lideri ce pot face o diferență în comunitățile lor și care abordează integrat copilul și învățarea.