Scopul educației este de a pregăti copiii de astăzi pentru societatea de mâine iar noi, la Teach for Romania, încercăm să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă mai ales în acele locuri în care este cea mai mare nevoie, și anume în mediile vulnerabile din România. Din acest motiv, atunci când susținem profesori ce participă în programul nostru, ne uităm la rezultatele lor mai departe de notele pe care le obțin elevii. Ne uităm la măsura în care reușesc să reducă decalajele între elevi și îmbunătățesc nivelul de literație al acestora, dar și la măsura în care influențează pozitiv abilități socio-emoționale cheie în procesul educațional, și anume determinarea, autoreglarea, conștientizarea socială și autoeficacitatea.
Am povestit într-un articol anterior despre demersurile de construire ale metodologiei și instrumentelor necesare evaluării riguroase a acestor aspecte, pentru care încă nu există echivalent pe plan local. Pe baza lor, anul acesta școlar a fost primul în care am reușit să colectăm date care să ne indice nivelul inițial al literației și al abilităților socio-emoționale. Învățătorii și profesorii susținuți în programul nostru au avut la dispoziție un kit de evaluare care a conținut instrucțiuni și instrumente pe care le-au folosit la clasă. Odată colectate datele, au primit un raport de rezultate pe care l-au folosit în planificarea intervenției mai departe, în colaborare cu tutorul coordonator ce îi susține. Următorul pas va fi aplicarea acelorași evaluări la final de an școlar, pentru a surprinde progresul.
Fiind prima dată când implementăm un astfel de proces, am colectat feedbackul profesorilor iar aceștia au estimat relevanța evaluării acordând, în medie, un scor de 4,3 (pe o scală de la 1 – deloc relevant, la 5 – foarte relevant). Am colectat câteva testimoniale de la câțiva învățători și profesori și de la un tutor coordonator pentru a înțelege cum a fost acest exercițiu pentru ei și cum au folosit aceste date inițiale pentru a planifica intervenția.
“Pe mine, învățător debutant, instrumentele primite m-au „orientat”. Cel puțin pentru mine, cu copii pe care nu-i cunoșteam, comunicarea și reglarea la nivel de abilități socio-emoționale a fost, este 🙂 provocarea cea mare. Mi-am dat seama că, fără testarea inițială, doza de subiectivitate (cu care operăm în mod firesc – cred) m-ar fi ținut mai aproape de obiective aspiraționale pe care mi le-aș fi setat, dar care nu erau fidel legate și de realitatea din grupul clasei mele. La fel, rezultatele sunt de ajutor și în colaborarea cu tutorele, dându-mi posibilitatea să observ diferența între ce aș fi făcut și ce am de făcut.
În ce privește nivelul literației în citire, îmi era destul de limpede că pe palierul de reflecție este încă mult de lucru; aplicând testul, au reieșit mai clar evidențiate puncte în care ne „împotmolim” și pe nivelul de comprehensiune (inferențe, integrare temporală). Nu era ceva ce nu am observat, dar testarea a făcut să-mi pot structura mai bine felul în care am de adresat nevoile, cu pași mai mici, mai bine ajustați”. Lacrima Iuga, învățătoare la clasa a III-a, parte din generația a 7-a de profesori Teach for Romania.
“Evaluarea pe literatie și abilități socio-emoționale au venit la momentul potrivit pentru mine și pentru Clasa a VII-a. M-au ajutat să identific 2 zone de îmbunătățire pentru elevii mei: încrederea în sine, din setul de abilități socio-emoționale, și înțelegerea unui text, asociată cu gandirea critica și exprimarea propriilor opinii.
Odată identificate aceste probleme, le-am considerat drept oportunități de îmbunătățire pentru a aduce un plus în activitățile de învățare și dezvoltare a elevilor. Am încorporat ceea ce am învățat/descoperit din acele evaluări în lecțiile și proiectele cu acea clasa. Concret, am mers pe exerciții/probleme/situații (proiecte, reflecție, feedback individual și feedback între elevi) care să contribuie la creșterea încrederii de sine. Pe partea de literație, am lucrat pe teme de proiect care presupuneau, în primă fază, citirea și înțelegerea unor informații (diverse) iar, în a doua faza, presupuneau efectuarea de alegeri proprii și de exprimare a propriilor opinii, de argumentare a alegerilor proprii.” Daniel Pomian, profesor de TIC, parte din generația a 7-a de profesori Teach for Romania
“Am realizat evaluarea de impact în mediul online, pas cu pas, împreună cu elevii, oferind indicații. Cel mai important aspect a fost climatul creat, elevii nu au simțit că a fost o evaluare. În urma rezultatelor, discutand cu tutorul care mă sprijină, am realizat un plan de acțiune ce are în vedere dezvoltarea literației, în concordanță cu nevoile fiecărui elev. Am fost uimită să văd că noua abordare pe care am aplicat-o în desfășurarea activităților de învățare, bazată pe experiența din Academia de Leadership și Pedagogie Digitală, a dus la obținerea unor rezultate minunate și satisfăcătoare.
Evaluarea inițială a abilitatilor socio-emotionale a concretizat nevoile specifice ale elevilor și în urma acestora am stabilit diferite metode de autoreglare, determinare, conștientizare socială și autoeficacitate pe care le aplic la clasă constant. Ne bucurăm de reușite acceptând provocările.” Adriana Vasiliu, învățătoare la clasa a III-a, parte din generația a 7-a de profesori Teach for Romania.
“Datele obținute în urma evaluării ne-au ajutat să avem o privire mai clară asupra abilităților socio-emoționale și de literație a elevilor din clasele profesorilor cu care lucrăm. Am putut să observ atât imagini de ansamblu – medii la nivel de clasă – dar și o distribuție a scorurilor, un minim și un maxim. Discuțiile pe care le-am avut pe baza acestor date au vizat corelația dintre activitățile pentru dezvoltarea abilităților amintite și rezultatele evaluării.
În acest context, profesorii au analizat intervențiile pe care le-au avut și impactul lor, urmând ca în perioada următoare să-și planifice astfel încât să ducă mai multă atenție pe abilitățile care au obținut scoruri scăzute. Ca etapă următoare, cred că ar fi deosebit de util de corelat rezultatele abilităților socio-emoționale cu cele pe literație care, la o primă vedere, pare că sunt strâns conectate.” Alina Răducanu, Tutor Coordonator și Alumnă Teach for Romania.
Ne propunem ca, pas cu pas, pe măsură ce învățăm constant din astfel de demersuri, să le rafinăm și să adăugăm noi straturi evaluărilor, astfel încât să surprindem cât mai concret impactul generat de participanții în programul Teach for Romania. Sperăm ca evaluarea și dezvoltarea pe baza evaluării a acestor tipuri de abilități de viață, indispensabile integrării în societate, să devină o normalitate în sistemul educațional românesc. În acest fel, ne-am atinge viziunea ca fiecare copil din România să aibă opțiuni de viață, indiferent de mediul din care provine.
Datorăm posibilitatea de a derula astfel de activități de evaluare parteneriatului strategic cu UiPath Foundation. Asemenea nouă, și ei cred în nevoia de a ancora intervențiile în educație în date și dovezi și, în acest sens, ne susțin în a verifica succesul programului Teach for Romania.