Angela Popeia a fost fetița care a învățat-o pe bunica ei să citească. Mica Mare, așa cum îi spune bunicii, citește rugăciuni la cei 92 de ani și e cea care a crescut-o pe Angela, în satul Peștera de lângă Brașov, o comunitate dintre munți și dealuri, izolată. A crescut-o simplu, frumos, cu exemplul de dorință de a aduce bine comunității și de a fi sincer cu tine și cu cei din jurul tău.
Fiind mică, Angela nu a simțit această izolare a satului pe care o recunoaște acum, ca adult. Școala din sat rămăsese fără învățător. Angi era clasa a doua. Mare dezamăgire fiindcă Angelei îi plăcea tare mult la școală, chiar dacă era nevoită să parcurgă câțiva km pe jos, urcând și tot coborând dealurile spre școala primară. Adultul de acum povestește despre Mica Mare asemeni unei forțe protective care reușește mereu să aducă binele în viața ei, dar și a celorlalți. Așa că binele a venit la școala din Peștera sub forma unei doamne învățătoare. Era o doamnă simplă, mare iubitoare de munte, care a aflat că în sat nu era niciun cadru didactic, așa că, timp de un an jumătate, a locuit la Mica Mare și Angi în casă, ca doamna învățătoare pentru copiii din sat. Doamna Florentina, așa îi spunea Angela.
Modelele pe care Angela le-a avut în copilărie sunt urmate 20 de ani mai târziu: a ales să fie doamna învățătoare pentru 33 de elevi de clasa pregătitoare, din Gârcini.
După 12 ani de corporație, și-a urmat visul și dorința de a face întotdeauna mai mult și a ales să facă ceva pentru sufletul ei, așa cum spune ea.„Draga mamei, orice faci, orice gând ai, dacă este un gand bun și îl pui în minte să se realizeze, se va realiza. Dumnezeu îți împlinește gândul ăla”.
A aplicat la programul Teach for Romania când era în anul I la Facultatea de Științele Educației, Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar. Știa deja unde își dorește să ajungă: în Gârcini, locul de care multe cadre didactice fug din cauza provocărilor întâlnite, însă Angelei îi plac provocările și știa că acolo va aduce o schimbare. Așa a și făcut. A mers în comunitate, s-a interesat de starea elevilor ei și motivele pentru care ei absentează. A descoperit că o parte dintre ei trăiau în condiții precare, fără căldură sau lumină în case. În cel mai scurt timp, Angela a reușit să strângă oamenii dragi lângă ea și să aducă în comunitate bunăvoința de a face bine omului mai necăjit de lângă tine: a strâns din donații banii necesari să construiască o sobă pentru casa unui elev de la clasă, dar și peste 1500 de cadouri de Crăciun pentru toți elevii din școală. Entuziasmului ei s-au alăturat și ONG-uri de peste hotare care au donat 50.000 de euro pentru a achiziționa 2 containere care au fost transformate în săli de clasă în sat, încât elevii mai mari să nu mai fie nevoiți facă naveta.
Anul acesta, Moș Crăciun este așteptat de către toți elevii școlii din Gârcini și va veni la fiecare dintre ei, cu peste 1500 de daruri. Fiindcă cineva e acolo și crede în ei. Fiindcă cineva își dorește ca fiecare copil să aibă șansa la educație de calitate și va face tot ce îi stă în putință ca să aducă copiii la școală.
„Suntem prea absorbiți de gândurile noastre de zi cu zi, încât nu ne mai dăm seama câte putem face pentru cei din jurul nostru”.
Viitorul copiilor din mediile defavorizate depinde de deciziile pe care le luăm noi, astăzi, și de șansa lor la o educație de calitate. Vrei să faci o schimbare în educație, pornind de la catedră? Fie că faci deja parte din sistem sau ești pregătit să intri acum în învățământ, suntem aici să te susținem! Află mai multe și hai alături de noi: https://bit.ly/tfr-inscrieri.