În ultima jumătate de an și anume în perioada decembrie-iunie 2021 am derulat împreună cu partenerul nostru strategic – UiPath Foundation un program de scriere proiecte destinat celor 10 profesori susținuți în program de către acesta. În cele ce urmează vă prezentăm pe scurt cele 10 microproiecte implementate de către profesorii și învățătorii Teach for Romania alături de elevii lor.
Gianina Badiu – Design for life, un proiect de explorare vocațională destinat elevilor de clasa a VIII-a
Gianina este învățătoare într-o comunitate din județul Brașov și ideea proiectului a pornit din nevoia de a-i ajuta pe elevii de clasa a VIII-a să-și descopere drumul după finalizarea ciclului gimnazial, să le stimuleze motivația de a-și continua studiile. Totodată, pe lângă clarificarea opțiunilor de viitor, scopul proiectului a fost să influențeze scăderea ratei de abandon școlar după finalizarea clasei a VIII-a.
Printre activitățile implementate de Gianina s-au numărat:
- Explorare profesii/meserii: interviuri video înregistrate sau live cu profesioniști din domenii aspiraționale pentru elevi: bucătar/cofetar, inginer aviație, jandarm, sportiv/fotbalist). Scopul final a fost conștientizarea avantajelor, dezavantajelor unei meserii și stimularea gândirii critice în momentul alegerii unei profesii viitoare.
- Ateliere de explorare vocațională și dezvoltare personală pentru dezvoltarea abilităților de colaborare, implicare și pentru a le stimula curiozitatea.
- Ateliere prototyping de învățare și aplicare design de produs 3D.
- Vopsirea unor jocuri în curtea școlii.
- Celebrare și închiderea proiectului.
Ceea ce a observat Gianina în timpul implementării proiectului a fost faptul că elevii au devenit mai hotărâți referitor la ceea ce vor să facă mai departe și la ce școală vor să se înscrie.
Elena Dima – Crearea clubului de carte „LAV” (Lectură – Abilități – Valori)
Elena este profesor de limba română și nevoia pe care a identificat-o în școala ei a fost lipsa unui spațiu atractiv pentru elevii ei, alături de care să poată desfășura activități într-un stil mai puțin formal, în care copiii să se simtă creativi și în largul lor. Prin proiectul său, Elena și-a propus să amenajeze și să doteze în cadrul Școlii Gimnaziale „Petrache Poenaru” un club de carte pentru ca elevii ei să prindă drag de lectură, cu cărți adecvate vârstei lor, pe care elevii să le poată adapta cu propriul lor context și cu propriile realități.
Iuliana Oprea și proiectul „Școala mai aproape”
Iuliana este învățătoare într-o comunitate din județul Galați, iar ideea proiectului ei a fost de a face școala mai prietenoasă, de a o aduce mai aproape de copii și de a implica familia în acest context educațional. În condițiile în care atunci când a început implementarea proiectului, în ianuarie, școala avea loc în mediul digital, Iuliana a încercat să adapteze pentru online o parte din activitățile propuse în proiect. Nu a fost deloc ușor și mare a fost bucuria când s-au reîntors cu toții la școală în semestrul al doilea și au putut organiza toate activitățile în format fizic.
Nevoia de la care a plecat proiectul ei a fost modernizarea sălilor de clasă pentru un mediu educațional cât mai propice desfășurării procesului de învățare al elevilor și crearea unui parteneriat familie-școală pentru o mai bună viață școlară a elevilor, precum și dezvoltarea unor abilități de viață în rândul elevilor. Activitățile pe care le-a implementat împreună cu elevii ei au fost:
- Sărbătorim Marea Unire
- Drag de Dragobete
- Confecționare de mărțisoare
- Daruri pentru mama
- Vizionarea filmului „Întors pe dos” și discuții despre emoții
În ceea ce privește rezultatele observate la elevi, Iuliana spune că a văzut o mai mare bucurie de a veni la școală și de a desfășura activități ce presupun dezvoltarea abilităților de viață și a celor socio-emoționale, iar referitor la părinți a observat o mai mare implicare în susținerea și derularea activităților ce implicau lucru manual.
S.A.D la 14 ani (Stupefiante. Alcool. Dragoste), un proiect implementat de Alexandra Jalbă
Scopul proiectului gândit și implementat de către Alexandra jalbă, profesor de Istorie în județul Brașov, a fost să-i facă pe elevii de clasa a VIII-a să conștientizeze riscurile la care se expun atunci când vine vorba de consumul de stupefiante, alcool, tutun și să știe cum să se protejeze în cazul unor relații sexuale neprotejate, cât și să le identifice pe cele abuzive.
Întregul proiect a pornit de la una dintre nevoile elevilor, ce a fost menționată chiar de aceștia, explorarea și dezvoltarea unor competențe pentru identificarea și soluționarea unor situații problemă, care le-ar periclita dreptul la o viață sănătoasă, dar și informație sănătoasă.
Activitățile implementate de Alexandra alături de elevii ei au fost:
- Întalnirea cu membrii grupului implicați în proiect.
- Prezentarea proiectului în rândul elevilor, profesorilor și părinților.
- „Corp sănătos, minte sănătoasă. Educație Sexuală și relațională” curs ținut de către Ilona Ilinca Moldovan.
- „Drugs as bugs”, curs ținut de Carmen Clinci reprezentant Salvați Copiii, filiala Brașov.
- „Pubertate și diferențele de gen” la care a fost invitată actrița Katia Pascariu de la Teatrul Replika.
Alexandra consideră că partea cea mai valoroasă a acestui proiect a fost relația construită cu elevii prin activități ce le-au dat posibilitatea să se exprime, să colaboreze, să gestioneze situații neîntâlnite, dar și să dovedească maturitate și reziliență.
Club de literație și de dezvoltare personală, un proiect derulat de Laura Verde
Laura Verde este profesor de limba română, iar proiectul intitulat „Creștem stima de sine prin…lectură! Altfel de pași spre literație” a fost destinat elevilor din clasele a V-a și a VI-a de la Școala nr. 136, București, cu scopul de a-i face pe copii să aibă mai multă încredere în ei și să-și îmbunătățească abilitățile de scris-citit, gândire critică, prin lectură și discuții pe baza textelor citite.
Pe lângă lipsa stimei de sine a elevilor, a doua nevoie identificată de profesoară a fost să-i facă pe elevi să depășească mentalitatea de victimă socială din Ferentari și să-i ajute să dobândească un set de abilități socio-emoționale sănătoase, ce ar atrage deschiderea copiilor către învățare.
Gina Nechifor și proiectul „O bibliotecă nouă”
Gina este învățătoare la Școala Gimnazială nr. 6 din Râmnicu Sărat, iar visul ei mai vechi a fost ca elevii școlii să aibă parte de o bibliotecă adaptată zilelor de astăzi. Nevoile de la care au plecat proiectul au fost: biblioteca nu mai răspundea schimbărilor din mediul informațional și nici nu ajuta la menținerea unor standarde înalte de funcționare și avea o nevoie stringentă de aliniere la programa școlară, la obiectivele școlii, de o dezvoltare promptă a colecțiilor cu resurse fizice și digitale, în concordanță și cu identitățile membrilor comunității școlare.
Printre activitățile implementate de învățătoare s-au numărat:
- Să ne cunoaștem biblioteca – vizită la noua bibliotecă a școlii, unde copiii și-au făcut certificate de cititori și au primit câte o carte cadou.
- Șezătoare literară – întâlnire cu un artist popular.
- Primăvara se închide ca o carte – realizarea unei cărți.
- Carte frumoasă, cinste cui te-a scris – întâlnire cu un scriitor.
Gina a urmărit să crească numărul de volume din secțiunea „Literatură pentru copii”, cât și traficul de vizitatori de la 50 la 200 lunar. De asemenea, în cadrul activităților derulate copiii s-au putut bucura de lecturarea unor cărți adaptate realităților lor și de consolidarea cunoștințelor de literație. Învățătoarea a observat că elevii sunt încântați de cărțile noi și le împrumută mai des.
Daniela Nenu, „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”
Daniela este învățătoare în Vlădești, județul Galați, iar ideea proiectului ei a fost îmbunătățirea fondului de carte al bibliotecii cu ultimele apariții și cu cele mai iubite cărți de către copii, la care să aibă acces toți elevii școlii gimnaziale.
Nevoia de la care a plecat proiectul Danielei a fost dorința copiilor de a citi faimoasele cărți de la „Harry Potter”, „George și cheia secretă a universului” la „Ce se întâmplă cu mine”; de la „Habarnam pe Lună” la „Dory Fantasmagory”; de la „Regele Corb” la „Merlin-anii pierduți”; de la „Gorila care voia să se facă mare” la „Unicornii Magici”. Învățătoarea a reușit să achiziționeze peste 150 de titluri menționate de către elevi și a desfășurat ateliere de lectură cu elevii.
Miruna Andronescu – „Geografia se învață și în mediul vulnerabil”
Despre proiectul Mirunei Andronescu, profesor de Geografie la Școala Gimnazială „Dumitru I. Ionescu” Calvini, județul Buzău, am scris la începutul lunii martie, când copiii școlii au primit materiale didactice și cartografice moderne pentru a putea învăța mai bine geografia.
Comunitatea din Calvini este una dezavantajată, iar baza materială a școlii nu era foarte ofertantă pentru a facilita procesul educațional. În timp, acest lucru ar fi putut duce la acumularea de lacune de învățare în rândul elevilor. Miruna a scris proiectul și l-a implementat cu gândul la cei 170 de elevi la care ea predă Geografia și care provin din contexte extrem de diferite: unii au susținerea totală a părinților, copii cu părinți plecați în străinătate și copii care frecventează școala doar în anumite perioade din an, ei fiind plecați cu familia în străinătate. Aceștia din urmă au pauze mari în procesul educativ, au nevoie de susținerea colectivului pentru a se putea reintegra și prezintă un risc mărit de abandon școlar.
Din implementarea proiectului au făcut parte și jocul „Cine aduce harta din dulapul de hărți”, ce a devenit o sarcină mult-râvnită de către elevi. Harta a devenit mijloc pentru comparații, a condus la conștientizarea și dorința de a cunoaște. Dorința de dialog a trecut dincolo de hotarele clasei. Părinții au povestit copiilor despre localitățile unde aceștia au lucrat și ulterior copiii identificau locul pe hartă și începeau să cunoască specificul acelor destinații, plus că spuneau „acum știu unde se află pe hartă”.
De asemenea, Miruna a organizat concursuri de cunoștințe între echipe care au condus la consolidarea spiritului de echipă, ridicarea unor lideri, alte metode de obținere a rezultatelor și de notare a lor.
„Antrenarea elevilor în contextul ajutorului primit prin mijloacele de studiu a devinit mai ușoară, iar informația livrată s-a fixat mai repede și pe termen lung. O simplă hartă i-a făcut pe elevi să fie mai atenți și receptivi la informația primita. În plus, au crescut prezența elevilor și interesul față de materia predate. De asemenea, le-a oferit elevilor posibilitatea de a învăța lucruri serioase prin joc. Materialele primite au devenit un mijloc eficace în legătura lor cu lumea reală. Au vrut să știe, să cunoască, școala nu mai este ceva plictisitor, închisă în niște canoane învechite. Cunoasterea a devenit un scop și practic notarea a venit, natural, ca o recunoaștere”, spune Miruna Andronescu.
Aurelia Filip și proiectul comunitar pentru dezvoltarea spiritului civic
Aurelia, învățătoare la școala Pitaru-Potlogi, județul Dâmbovița, a dezvoltat și implementat împreună cu Cosmin Filip proiectul denumit „Unde-i unul nu-i putere / Unde-s doi puterea crește / Și comunitatea înflorește“ ce a avut ca scop crearea spiritului civic și coagularea membrilor activi ai comunității din Pitaru pentru protejarea mediului înconjurător. Proiectul a pornit din dorința de a implica elevii, părinții și cadrele didactice în activități de amenajare, protejare și ocrotire a mediului, cât și din dorința de a creea și dezvolta o relație de cooperare cu familia, cu reprezentanții instituţiei locale şi cu membrii comunităţii.
Printre activitățile implementate de către cei doi profesori s-au numărat:
- Urmărirea unor filme pe tema protejării naturii și a menținerii unei comunități cât mai curate;
- Realizarea de către elevi împreună cu părinții a unor afișe și pliante cu titlul proiectului.
- Plantare de flori în curtea școlii și activități de ecologizare în curtea grădiniței, a școlii și a împrejurimilor.
- Colaborarea cu reprezentanții instituțiilor locale cu privire la recondiționarea gardului de la grădiniță.
Aurelia consideră că în urma derulării proiectului, elevii au devenit mai grijulii față de natură, au o înțelegere mai profundă asupra consecințelor poluării mediului, lucrează mai ușor în echipă și sunt mai dornici să se implice în activitățile propuse la școală.
Leonard Sîrbu și proiectul ce a reunit întreaga comunitate
Leonard este învățător în satul Nămoloasa din județul Galați, iar proiectul lui intitulat „Plantare comunitară” a avut ca scop crearea spiritului civic, conștientizarea problemelor pe care omul le aduce mediului și în special, coagularea întregii comunități în jurul unei activități derulate pentru copiii lor. De asemenea, Leonard a dorit să aducă școala cât mai aproape de elevi și de părinții lor prin crearea unei legături mai strânse în relația școală-elev-părinte.
Pe lângă consolidarea relațiilor sociale între toți membrii activi din comunitate, proiectul a vizat și înverzirea comunității prin plantarea unui număr de 250 de copaci.
Suntem recunoscători prietenilor noștri de la UiPath Foundation, care au sprijinit implementarea microproiectelor implementate de către cei 10 profesori din generația a șasea din programul Teach for Romania, cât și Mihaelei Tăbăcaru și lui Florin Ghindă pentru suportul oferit în conturarea inițiativelor celor 10 proiecte și scrierea lor. Felicitări, tuturor profesorilor, care au dezvoltat inițiative adaptate nevoilor elevilor, au creat contexte de învățare relevante pentru copiii din mediile vulnerabile și le-au oferit noi perspective asupra oportunităților de viitor prin educație de calitate.