Conferința „Educația rescrie povestea” a fost moderată de Liana Alexandru, jurnalist și prezentator la Digi24. Alături de Liana s-a aflat și Cristi Ornuz, elev în clasa a V-a la Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev” din București, unul dintre elevii a cărui poveste a fost rescrisă și prin contribuția adusă la clasă de către învățătoarea sa, Mihaela Purcaru.
Cristi, in vârsta de 11 ani a adus lacrimi in ochii tuturor la finalul evenimentului, iar cel mai emoționant a surprins în cuvinte acest moment chiar Liana, în mesajul postat pe pagina sa de Facebook:
La conferința „Educația rescrie povestea”, organizată de Teach for Romania, l-am avut co-prezentator pe Cristi. L-am cunoscut la repetiții și, când dau timpul în urmă, mă gândesc câtă gingășie, decență și curaj a avut acest copil ca să țină în el, pe parcursul întâlnirilor noastre, povara unei povești îngrozitoare.
Într-o sală imensă în fața căreia stătea acest omuleț, la capătul discursurilor întortocheate ale oamenilor mari, am aflat.
Cristi, care a avut ambiția să nu citească din foi când l-a prezentat pe Ambasadorul SUA, Hans Klemm, pe consilierul prezidențial Ligia Deca și pe ceilalți invitați, care părea doar un copil îndrăzneț și fără griji, a avut-o pe MAMA în pușcărie.
Cristi ne-a mărturisit după eveniment că ideea de a spune tuturor a fost a doamnei. Mie mi se părea greu, dar la cate lucruri grele am trăit, ce putea să se întâmple rău de data asta. A fost greu, pentru ca nu am vorbit decât cu doamna despre mama, iar atunci am spus tuturor.
De asemenea, Cristi ne-a povestit și cum a fost pentru el toată experiența:
În conferința „Educația rescrie povestea”, m-am înscris ca prezentator pentru că doamna a avut încredere în mine, deoarece am scris la Bookster și am câștigat concursul de citit de la sfârșitul clasei a patra. Doamna mi-a spus că pot prezenta la fel de bine invitații precum prezint pe canalul de YouTube schemele cu Kendama pe care le-am învățat în vacanță.
Și a avut dreptate. A fost o experiență magică pe scenă, în sala plină, alături de cea mai frumoasă prezentatoare pe care eu am văzut-o vreodată, doamna Liana și alături de doamna Corina.
M-am simțit în siguranță, am uitat foarte puțin din ce aveam de spus, dar cel mai important este că n-am uitat să mă simt copil, să zâmbesc și să mă joc alături de colegii mei care au venit să mă susțină.
La finalul conferinței m-am hotărât să spun și eu povestea mea cu mama pentru a auzi oamenii cât de mult mi-am dorit eu ca mama să fi mers la școală.
Educația chiar schimbă viața oamenilor. Am văzut eu cât de multă încredere am în mine când merg la școală și învăț. Pur și simplu mă simt fericit. Parcă sunt un alt Cristi.
Eu am înțeles după acest eveniment cât de frumos este la Teach și cât de mulți copii au emoții și au curaj să le arate, cât de multă lume iubește profesorii și cât de mult voi lupta să învăț, să ajung din nou sus pe scenă și să spun povești frumoase despre viața mea sau a altor oameni buni.
Vă mulțumesc pentru cea mai frumoasa zi din viața mea (de prezentator)!
După această conferință, nici învățătoarea lui Cristi, Mihaela Purcaru, nu a fost lipsită de emoții, fiind atât invitată în cadrul unuia dintre panelurile dedicate profesorilor, dar mai ales urmărindu-și din public elevul cum prezintă mari personalități ce susțin educația și programul Teach for Romania:
Elevul acela bun pe care eu îl aduc cu mine este nimeni altul decât omul educat, cu valori asumate și comportamente asimilate în consecință. Deviza noastră – EU MERIT, VREAU ȘI POT! – ne-a însoțit și la conferință: pe mine, pe Cristi, pe grupul vesel de băieți care după ce a oferit saluturi toată dimineața, a zguduit bine balconul cu energia de copil crescut pe străzile bucureștene.
Mihaela Purcarueste învățător la Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev” și face parte din generația a treia de profesori sușținuti de Teach for Romania. În cadrul panelului „Profesorii Teach for Romania își rescriu povestea” a fost pe scenă alături de colegi de-ai săi din toate cele patru generații de profesori.
Pentru mine, a urca pe scena conferinței Teach a fost o onoare imensă și poate cel mai bun prilej de a mă întoarce în emoțiile copilăriei mele, când la o serbare sau la un spectacol apărea cineva drag în public și dintr-o dată eram copleșită și credeam că nu mai știu nimic din ce trebuia să spun. Fix aceleași emoții copleșitoare m-au colindat după ani buni, deoarece oameni dragi, de la care am învățat atât de multe, precum Marius Ștefan, Romeo Crețu și mulți alți traineri, oameni de business și personalități pe care nu le cunoscusem personal se aflau în public.
Tot în public erau și parte din oamenii ce mi-au poposit la clasă, care au participat la proiecte cu și pentru copii și față de care am o mare admirație.
De emoțiile unui discurs n-a fost cazul. A fost totuși un moment mai greu decât îmi imaginam și anume întrebarea primită din public, chiar de la un elev: „Ce înseamnă pentru dumneavoastră un elev bun?”. De atunci o tot iau cu mine la clasă și o consider piatră de temelie, în tot ceea ce fac.
Răspunzând la acea întrebare, mi-am dat seama că viziunea mea nu seamănă deloc cu cea a profesorilor extraordinari care m-au format și pentru care elevul bun era acela care făcea performanță școlară. Poate pentru că am fost nevoită, din lipsă, să caut mai adânc, în ființa fiecărui elev și asta mă împlinește cel mai mult – alungarea superficialității provenite și din convingerile limitative pe care le purtam tacit în minte.
Elevul acela bun pe care eu îl aduc cu mine este nimeni altul decât omul educat, cu valori asumate și comportamente asimilate în consecință. Dacă mai face și performanță la mate, asta e doar un bonus de care voi avea grijă, ca în timp să genereze valoare adăugată.
Mulțumesc și pe această cale tuturor celor care credeți împreună cu noi în șansa copiilor de a rescrie povestea României, prin Educație.
Un om poate schimba o lume. Dar împreună?
Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul proiectului NEWTT (564718-EPP-1-2015-2-BG-EPPKA3-PI-POLICY), cofinanțat prin KA3 a Erasmus+, a UE.